Beresterke Kittel degradeert andere sprinters alweer tot figuranten in Pau

belga
Nieuwe sprint in de Tour, nieuwe overwinning voor Marcel Kittel. De 29-jarige Duitser deed in Pau wat iedereen verwachtte: met overmacht zijn vijfde ritzege in deze 'Grand Boucle' pakken. Kittel haalde het met overmacht en trekt morgen met een goed gevoel de bergen in. Dat geldt ook voor Chris Froome, die opnieuw een zorgeloze dag beleefde in zijn gele trui.

Er gaat nauwelijks een rit voorbij zonder een renner van Wanty-Groupe Gobert in de aanval. Dat was ook vandaag niet anders. Frederik Backaert (al voor de derde keer deze Tour vooraan) ging in de eerste kilometer al aan en kreeg Marco Marcato (UAE Team Emirates) en Maciej Bodnar (Bora-Hansgrohe) mee in zijn zog. Het peloton zag het graag gebeuren en liet de drie musketiers begaan. De voorsprong van de avonturiers bedroeg nooit meer dan vijf minuten.  

We kregen dus het beproefde spurtersrecept totdat er plots opschudding ontstond in de bevoorradingszone. Jakob Fuglsang, John Degenkolb en Dario Cataldo maakten op onaangename wijze kennis met het Franse asfalt. Vooral voor Cataldo had de valpartij nare gevolgen. Met een pijnlijke pols vervolgde de Italiaan zijn weg naar het ziekenhuis. Een serieuze streep door de rekening van zijn kopman bij Astana Fabio Aru.

(Lees hieronder verder)

afp

Iedereen maakte zich dan al op voor een nieuwe massaspurt, maar met nog 28 kilometer te gaan had Maciej Bodnar andere plannen. De Pool liet Backaert en Marcato ter plekke en begon aan zijn individuele tijdrit. Met het hongerige peloton hijgend in zijn nek als grote tegenstander.

Bodnar kan wel een stukje hardrijden en dat merkten ze vandaag bij Quick.Step-Floors ook. Met zijn handen op het stuur sneuvelde Bodnar op slechts zo'n 250 meter van de streep. Hij zorgde ei zo na voor de verrassing van formaat.

Wat er zich in de laatste honderden meters afspeelde, hadden we al enkele keren gezien in deze Ronde van Frankrijk. Er stond opnieuw geen maat op Marcel Kittel die in de laatste tien meter voor de streep zelfs nog even kon uitbollen. Met vijf zeges in de massaspurt evenaart hij zo Freddy Maertens (5 zeges in 1976 en 1981) en Mark Cavendish (5 zeges in 2009, 2010 en 2011). Kittel doet zelfs beter dan Eddy Merckx die in 1970 twaalf etappes nodig had om vijf zeges te behalen. Kittel had er elf ritten voor nodig.

Morgen trekt het peloton de Pyreneeën in en zijn de klimmers aan zet.

belga
Maciej Bodnar maakte het als laatste overblijver van de vroege vlucht de sprintersploegen knap lasitg.
afp Maciej Bodnar maakte het als laatste overblijver van de vroege vlucht de sprintersploegen knap lasitg.
belga
ap
afp