Aru klautert naar de zege op La Planche des Belles Filles, Froome neemt geel over van ploegmaat

ap
Met de eerste echte test bergop zijn de maskers afgevallen in deze 104e Ronde van Frankrijk. Fabio Aru (Astana) toonde zich op de steile La Planche des Belles Filles de beste en haalde het voor Daniel Martin (Quick.Step-Floors). Topfavoriet Chris Froome kwam als derde over de streep en neemt de gele leiderstrui over van Sky-ploegmaat Geraint Thomas.

Jarige Gilbert trekt met twee landgenoten op pad, BMC controleert

Niet de eerste grote afspraak van deze Tour, maar de uitsluiting van Peter Sagan vormde vandaag hét gespreksonderwerp in de Tourkaravaan. De wedstrijdjury bedacht de vermeende elleboogstoot van de Slovaak aan het adres van Mark Cavendish met een enkeltje naar huis. En uiteraard ging deze beslissing veelvuldig over de tongen in startplaats Vittel.

Het belang van de steile aankomst op La Planche des Belles Filles raakte zo wat ondergesneeuwd en daar profiteerden drie landgenoten van om in de aanval te trekken. Gilbert, Bakelants en De Gendt kleurden de vlucht van de dag en kregen bovendien een sterk gezelschap mee.

Met ook Voeckler (Direct Energie), Boasson Hagen (Dimension Data), Périchon (Fortuneo), Van Baarle (Cannondale) en Delage (FDJ) vormde zich een meer dan behoorlijke kopgroep. Al kreeg het achttal in de spits van de wedstrijd amper speelruimte van een autoritair BMC.

afp

Aru doet Italiaanse kampioenentrui eer aan op de slotklim, trein van Team Sky heerst als vanouds

De luitenanten van topfavoriet Chris Froome prezen zich gelukkig met het werk van hun concurrenten. De witte brigade kon zich zo sparen tot aan de voet van de slotklim naar La Planche des Belles Filles en dat leek een ijzersterke zet. 

Met nog vijf kilometer te gaan, peuzelde de Sky-trein Bakelants en Gilbert op. De twee Belgen hielden het op een broederlijke knuffel, daarna was het aan de groep der favorieten. 

Daarin bleef het lang windstil. Michal Kwiatkowski heerste als een sfinx, maar net op het moment dat de Pool zich op kant zette, achtte Aru zijn moment gekomen. De Italiaan ging als een geweldenaar tekeer en klauterde met verve naar de etappezege. 

In de achtergrond zorgde topfavoriet Chris Froome voor een stroomstoot, Alberto Contador en Nairo Quintana losten de rol. Ook Porte strekte de benen met de streep in zicht, maar hij liep dan weer op een counter van Daniel Martin en Chris Froome zelf.

De Brit neemt zo de leiderstrui over van ploegmaat Geraint Thomas en mag zich zo opmaken voor een eerste dag in het geel.

reuters

Aru: "De vorige maanden waren niet makkelijk, dit is een opsteker"

Aru, eindwinnaar van de Vuelta in 2015, wilde een gooi doen naar de eindzege in de Giro dit jaar, maar een valpartij op stage en knieperikelen beletten hem van deelname aan de jubileumeditie van de Ronde van Italië.

"De voorbije maanden waren niet gemakkelijk door mijn blessure. Mijn forfait voor de Giro, die in Sardinië - mijn thuisbasis startte - deed me pijn en ook het verlies van mijn ploegmaat Scarponi hakte er diep in. Onze ploeg ging door enkele moeilijke momenten. Ik moest na de Giro mijn geweer van schouder veranderen en het vizier op de Tour richten. In april dacht ik niet dat ik hier zou staan. Mijn blessure bleek toch erger dan gedacht, maar nu win ik een etappe. Ongelooflijk. Dit doet me enorm veel plezier, want een zege in de Tour ontbrak nog op mijn palmares." 

Aru kende de slotklim niet. "Enkel via beelden op internet bij de overwinningen van Froome en Nibali kende ik La Planche des Belles Filles. Door naar die beelden te kijken, besloot ik om mijn aanval te plaatsen. Ik probeer altijd wat spektakel te brengen en ik ben blij dat ik daarin geslaagd ben."

"De Tour is amper vijf dagen ver. Ik bekijk het dag per dag. Dit is ook nog maar mijn tweede Tour. Team Sky is heel sterk en het zal moeilijk zijn om strijd tegen hen te leveren. Dat herinner ik me ook nog van de Vuelta van 2015, maar dat betekent niet dat ik schrik heb. Ik zal aanvallen als ik me goed voel en ik denk dat het een strijd tot het eind wordt."

reuters
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
afp
afp
reuters
afp
afp
epa