Alaphilippe, die toekomstige klassementspoging niet uitsluit, entertainde het publiek zelfs nog na de slotrit

Julian Alaphilippe vermaakt het publiek.
rv Julian Alaphilippe vermaakt het publiek.

Julian Alaphilippe, vijfde in het algemene klassement en 14 dagen lang drager van de gele trui, werd beloond voor zijn opvallende Tour met de prijs van de Superstrijdlust. De 27-jarige Fransman van Deceuninck-Quick.Step moest deze Tour zijn meerdere nog erkennen in de klassementsmannen, maar sluit niet uit dat hij in de toekomst wel eens op de eindoverwinning zal mikken. Na de laatste rit van deze Tour entertainde hij zelfs nog het publiek aan de Quick.Step-bus (zie onder).

"Het was een droom om de gele trui één dag te dragen. Uiteindelijk heb ik hem zelfs 14 dagen mogen dragen en heb ik twee etappes gewonnen. Het is een periode geweest die ik nooit of te nimmer zal vergeten. De enige manier waarop ik erin slaagde te genieten van de gele trui, was door me los te trekken van de heisa en de druk die de trui omringen. Ik wist ook waar mijn limieten lagen en dat de laatste week wel te veel zou zijn voor mij, dat ik mezelf misschien wel zou kunnen verrassen maar dat ik niet te veel moest beginnen dromen. Uiteindelijk heb ik dus gelijk gekregen. Ik heb veel mensen blij gemaakt en dat is iets dat me enorm veel deugd doet", stelde Alaphilippe voor de micro van France TV.

"Dat ik deze Tour zou winnen? Ik ga niet zeggen dat ik er nooit in geloofd heb, maar het zat niet in mijn hoofd. Om je voor te bereiden om de Tour te kunnen winnen ben je maanden op voorhand bezig, misschien zelfs jaren. De vijfde plaats is meer dan ik ooit had kunnen hopen, dus dat maakt veel goed voor mij. Misschien wordt het algemeen klassement wel iets waar ik me in de toekomst op zou toeleggen, maar volgend jaar helemaal niet. Dan wil ik me eerst aan de Ronde van Vlaanderen wagen. Ik vind het alleszins leuker om 14 dagen de gele trui te dragen en twee ritten te winnen, dan niets gedaan te hebben en uiteindelijk derde te eindigen." Dat laatste kan beschouwd worden als een kleine sneer richting de Nederlander Steven Kruijswijk, die winnaar Egan Bernal en Geraint Thomas vergezelde op het eindpodium in Parijs.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Thierry Verhaegen

  @Johan Maddens: Froome en Bernal zijn ploegmakkers he, als Ineos zegt we willen dat Froome dit jaar wint (en Froome laat zien dat hij beter is als zijn niet-ploegmaats) dan zie ik Bernal niet direct rebelleren... Ik hoop dat Pinot en Dumoulin, en hopelijk iemand van Jumbo Visma (Roglic?) volgend jaar heel sterk voor de dag komen dat we eindelijk eens wat koers te zien krijgen

 • Thierry Verhaegen

  @Peeters Freddy: Ineos wilde zowel plaats 1 als 2 hebben, Zolang er niemand durfde aanvallen was dat een zekerheid. Kruiswijk deed het in zijn broek voor een counter. Dus als bernal zou aanvallen en Kruiswijk zou hem eventueel kunnen bijhouden, da zou het nog kunnen dat Thomas een plaatsje zakte. Voor de neutrale toeschouwer erg jammer, voor de portefeuille van Ineos begrijpbaar... Contador heeft ook ooit eens ruzie gehad met de ploegleiding omdat hij aanviel en Klöden moest lossen

 • Johan Maddens

  Mooi van Bernal op die leeftijd , maar deze generatie vind ik wel wat zwakjes .Alaphilippe vorig jaar nog op bijna twee uren , en nu plots op twee ritten van het einde nog in het geel , dat zegt genoeg van de tegenstand . Ik heb in die monster beklimmingen zoals ze aangaven heel weinig vuurwerk gezien . Volgend jaar met weer een goeie Froome en Dumoulin is Bernal zeker nog geen winnaar .

 • Peeters Freddy

  De strategie van Ineos, eerder SKY is om de ronde te winnen met een aanval van 5 km bergop. Voor Bernal is het mooi maar veel heeft hij niet laten zien en hem aanvallen deden ze ook niet.