Alain Courtois deelt sneer uit tijdens Tourpresentatie: "Gelukkig moeten we niets bouwen"

RV
Deze middag werd de ‘Grand Départ’ van de Tour 2019 in Brussel voorgesteld. Eerst nam Brussels schepen Alain Courtois het woord, en hij kon het zich niet laten om een stevige snauw uit te delen aan iedereen die hem tegenwerkte bij het realiseren van het Eurostadion. 

Brussels schepen Alain Courtois (MR) deelde op de voorstelling van de Grand Depart van de Tour de France 2019 een serieuze steek uit naar al wie hem had bekritiseerd over het missen van het EK voetbal 2020, omdat het bouwen van het Eurostadion op de Heizel niet lukte. "Gelukkig moeten we voor de Tour niets bouwen", zei Courtois tijdens zijn speech. "De straat is het stadion van de koers. We moeten aan niemand vergunningen vragen om de straat te gebruiken. Zelfs al moeten we over een buurtweg, dan nog kan niemand ons dat verbieden."

Alain Courtois kreeg na de beslissing van de Uefa over het afvallen van Brussel als speelstad voor het EK 2020 de zwarte piet toegeschoven. Zelfs premier Charles Michel, nochtans een partijgenoot, had zware kritiek op de aanpak van Courtois in het Eurostadion-dossier.

"Zestig jaar" 

Voorts had de schepen het over het aanzien van de Ronde van Frankrijk. "De Tour is een evenement met planetaire impact. Het is van de Wereldtentoonstelling 1958 geleden dat België nog zo'n evenement mocht verwelkomen. Dat is zéstig jaar geleden. Het EK voetbal 2000 hebben we met Nederland georganiseerd en dat had geen impact in Amerika of Azië, dus telt niet mee. Wie ook vindt van niet, en eerlijk: ik twijfel er soms ook aan, wij kunnen wél nog iets bouwen. Misschien geen stadion, geen winkelcentrum, maar wel een evenement dat na zestig jaar België en Brussel na zestig jaar opnieuw het centrum van de aandacht van de hele wereld brengt."

Burgemeester Philippe Close (PS) had ook nog een opmerking over de stadionkwestie. "De Tour is het mooiste evenement dat een stad kan binnenhalen. Wat zie je als je een andere grote sportwedstrijd naar je stad haalt? Het stadion. Terwijl de Tour de grootste postkaart ter wereld is, waar in de hele wereld hele gezinnen naar kijken."

Christian Prudhomme en Philippe Close.
BELGA Christian Prudhomme en Philippe Close.32 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Alfredo De Brabander

  Zijn sarcasme heeft 100% gelijk.

 • Jules Kabas

  eerbetoon aan een bedrieger/slikker, ge moet maar durven

 • Jules Kabas

  zakkenvuller, een slikker krijgt steun

 • Leon Mertens

  Brusselse schepen zoals Courtois Van Hengel voeg daarbij nog diene Snedts en we weten wat voor onbekwame daar besturen !!

 • Gilbert Vermeersch

  Beste Alain, als u dat toch zo graag uw Eorostadion wil mag u het hebben hoor. Maar niet met Vlaams belastinggeld op Vlaamse grond, of rare Rood/ Groene/Brusselse oerwoud achtige constructies. Het is u van harte gegund.