"Degoutant dit verhaal op de Ventoux", tweet Sven Nys (en hij is niet alleen)

AP

Op de plaats waar het incident met Chris Froome zich tijdens de beklimming van de Ventoux voltrok, stonden geen dranghekkens. Het gevolg van de beslissing van de Tourdirectie om de aankomststreep ter hoogte van Chalet Reynard te trekken, zes kilometer lager dan de top van de mythische col. Zo kon het gebeuren dat de vele toeschouwers tot kort voor de finish 'vrij spel' hadden om zich gevaarlijk dicht in de buurt van de passerende renners te begeven. Froome kon ervan meepraten. De geletruidrager kwam samen met Richie Porte en Bauke Mollema in botsing met een motor die was opgehouden door de mensenzee. De Brit verloor zijn fiets en moest een tijdlang te voet de Ventoux op.

De beslissing van Tourdirecteur Christian Prudhomme kon op weinig begrip rekenen bij ondermeer Sven Nys. "Degoutant dit verhaal op de Ventoux. Of je zet de volledige berg af met hekken of je laat niemand toe", tweette de gewezen veldritkampioen na afloop van de rit. Ook andere twitteraars drukten hun afkeuring uit over de onveilige situatie op de Franse col.

Prudhomme verweerde zich achteraf met het argument dat er op de plaats van het incident te veel wind stond om er dranghekkens te posteren. "Alles vloog weg", zei de Tourdirecteur. "Daarom stond er geen nadarafsluiting in de laatste kilometers."