Tosh Van der Sande vrijgesproken na positieve dopingtest tijdens Gentse Zesdaagse: “Ik ben blij en opgelucht met de vrijspraak”

BELGA
Goed nieuws voor Tosh Van der Sande. De renner van Lotto-Soudal is vrijgesproken na zijn positieve dopingtest tijdens de Zesdaagse van Gent. Dat bevestigen zijn advocaten Kristof De Saedeleer en Johnny Maeschalk.

Van der Sande verklaarde destijds in een persbericht dat de positieve dopingtest tijdens de Gentse Zesdaagse het gevolg was van een materiële vergissing. Zo werd er een verkeerde neusspray vermeld op het dopingcontroleformulier.

“Mijn staal bevatte prednisolone, afkomstig van de neusspray Sofrasolone. Die neusspray is vrij verkrijgbaar, werd mij bezorgd via de ploegarts en is toegelaten binnen wedstrijdverband voor zover vermeld op het dopingcontroleformulier. Ik nam deze intranasaal. In de hectiek werd bij vergissing op het formulier ‘Mometasone spray’ vermeld in plaats van ‘Sofrasolone’, hetgeen voor dezelfde medische indicaties wordt gebruikt”, klonk het toen bij Van der Sande.

De Lotto-Soudal-renner deed er nadien met raadslieden Johnny Maeschalck en Kristof De Saedeleer, en manager Jef Van den Bosch alles aan om zijn naam te zuiveren. Met succes. Van der Sande kreeg vandaag het goede nieuws niet vervolgd te worden. Voor de UCI (Internationale Wielerunie) is de zaak gesloten.

Van der Sande: “Blij en opgelucht met vrijspraak”

De renner zelf reageerde intussen op zijn sociale media. Daar vertelt Van der Sande opgelucht te zijn met de vrijspraak van de UCI. “Ik kreeg deze middag het officiële bericht dat de UCI de zak niet vervolgt en officieel afsluit. Het is jammer dat ik mezelf heb moeten verantwoorden. ik werd bestempeld als dopingzondaar, terwijl ik enkel een verklaring moest geven waarom het product in mijn urine aanwezig was en het hier puur om een administratieve vergissing ging.” Van der Sande wil het voorval nu graag achter zich laten. “Ik wil me de komende weken focussen op het sporieve. Ik kan nu met een vrij hoofd toewerken naar mijn eerste koers van het seizoen, de Ruta del Sol.”

Photo News
Photo News1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • arthur smellekens

    En terecht. En nu alles achter U laten en focussen.