Topwielrenster verliest controle bij juichen en crasht zwaar tegen koersdirecteur

In de Ronde van Groot-Brittannië voor vrouwen is de eerste etappe geëindigd in een drama. De Britse Lizzie Armitstead won de spurt van het peloton, maar kwam vlak na de finishlijn in botsing met een persoon die binnen de omheining stond. Volgens Britse media zou het gaan om koersdirecteur Mick Bennett, die met een aantal fotografen zo'n 50 meter na de aankomststreep stond opgesteld. Onze landgenote Jolien D'Hoore, die de valpartij van dichtbij zag gebeuren, bleef ongedeerd.

Armitstead, die na haar spurtzege beide armen de lucht instak, crashte zwaar tegen de grond. Volgens ooggetuigen verloor ze bij het juichen de controle over het stuur en week naar de linkerkant van de weg uit, waar Bennett en de fotografen zich bevonden. Tal van andere rensters gingen na de val van Armitstead ook tegen het asfalt.

Armitstead verloor bij de valpartij beide schoenen en kreeg minutenlang zuurstof toegediend, waarna ze naar het ziekenhuis werd afgevoerd. Rond 20 uur vanavond mocht ze het hospitaal verlaten. Als bij wonder liep de Britse geen ernstige blessures op. Desondanks gaat ze morgen niet meer van start, laat haar team Boels Dolmans weten op zijn Facebook-pagina. De ploegmaats van Armitstead kwamen na de aankomst op het podium met een bedrukt gezicht de leiderstrui in ontvangst nemen die voor hun teamgenote was bestemd.

Armitstead won zilver in de olympische wegrit van Londen in 2012, waar de Nederlandse Marianne Vos triomfeerde.

GETTY
Londen 2012: Marianne Vos pakt goud, Lizzie Armitstead zilver.
REUTERS Londen 2012: Marianne Vos pakt goud, Lizzie Armitstead zilver.