Topwielrenster Sofie De Vuyst test positief op doping: “Mijn ergste nachtmerrie”

BELGA
Belgisch topwielrenster Sofie De Vuyst (32) heeft bekendgemaakt dat ze bij een controle buiten competitie positief heeft getest op exogene (niet lichaamseigen) steroïden. De Vuyst werd deze maand nog verkozen tot Flandrienne van 2019. Dit seizoen was ze onder meer de beste in de Brabantse Pijl. “Dit is mijn ergst mogelijke nachtmerrie”, treurt de partner van ex-renner en Giro-ritwinnaar Bart De Clercq.

“Dit is een bericht dat ik nooit had willen schrijven”, begon De Vuyst. “Tot mijn grote verbijstering kreeg ik gisteren het bericht dat ik tijdens een out of competition-controle op 18 september een positieve dopingtest zou afgelegd hebben. Er zouden “exogene steroïden” in mijn urinestaal aanwezig zijn”. Ze voegt er meteen aan toe dat ze haar onschuld zal proberen aan te tonen. “Ik schreeuw nu dan ook mijn onschuld uit, al besef ik dat ik op veel ongeloof zal stoten. Ik ga er alles aan trachten te doen om mijn onschuld aan te tonen en mijn naam te zuiveren.”

Non-actief

De Vuyst versierde voor volgend seizoen nog een transfer naar Mitchelton-Scott, de ploeg van de Nederlandse vedette Annemiek Van Vleuten. Ze won naast de Brabantse Pijl ook het bergklassement in de Lotto Belgium Tour. Haar huidige ploeg, Parkhotel Valkenburg, besliste om De Vuyst met onmiddelijke ingang op non-actief te zetten.

DE INTEGRALE OPEN BRIEF VAN DE VUYST

“Dit is een bericht dat ik nooit had willen schrijven. Tot mijn grote verbijstering kreeg ik gisteren het bericht dat ik tijdens een out of competition-controle op 18 september een positieve dopingtest zou afgelegd hebben. Er zouden “exogene steroïden” in mijn urinestaal aanwezig zijn.”

“Ethisch en verantwoord “proper” sporten heeft bij mij altijd op de eerste plaats gestaan. Ik tast dan ook volledig in het duister over hoe dit is kunnen gebeuren. Ik ben er helemaal kapot van, de ergst mogelijke nachtmerrie is me overkomen. Mensen die me goed kennen, weten hoe ik tegenover doping en vals spelen sta. Bij eerdere berichten in de media, was ikzelf de eerste om doping te veroordelen.”

“Ik schreeuw nu dan ook mijn onschuld uit, al besef ik dat ik op veel ongeloof zal stoten. Maar ik ga er alles aan trachten te doen om mijn onschuld aan te tonen en mijn naam te zuiveren.”

“De wielersport is een prachtige sport, dit bericht doet het imago van de sport helaas geen goed en ook dat maakt me heel triest. Dat ook mijn huidige ploeg Parkhotel-Valkenburg op deze manier negatief in de aandacht komt, raakt me persoonlijk. Deze zaken zijn dan ook nog een extra drijfveer om dit alles uit te klaren, want ook de sport en het team verdienen dit niet.”

“Een lastige periode breekt nu aan, maar strijdvaardig zal ik proberen te achterhalen hoe dit is kunnen gebeuren.”

Sofie De Vuyst en haar Bart De Clercq met de trofee van Flandrienne van het Jaar.
Photo News Sofie De Vuyst en haar Bart De Clercq met de trofee van Flandrienne van het Jaar.
Photo News26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • gerard wauters

  Wacht eerst het B staal eens af voordat jullie ze aan de schandpaal zetten. Doping kan wel in je lijf komen zonder dat je het weet, vraag maar aan Anita Valen (google zelf effe lekker). Haar verzorger heeft zelf toegegeven een hoge dosis cafeïne in haar drinken gedaan te hebben. Dus eerst afwachten en dan pas bestraffen indien nodig.

 • Labiau Ronny

  Schorsen, kan je maar tot het is bewezen. Je kan in die tussentijd wel iemand op non-actief plaatsen??? Als je een contract kan tekenen bij één van de beste vrouwenploegen ga je toch zulke dingen niet doen?? Ik hoop dat de tegenexpertise uitdraait in het voordeel van Sophie.

 • Jean De Grande

  Veel sterkte, mevrouw. Ik geloof U.

 • rik cappelle

  Mevr De Vuyst ik heb bij alle dopinganalyses nooit anders geweten dan dat ze er niks uithalen die er niet inzit. Meer woorden zijn daar niet aan toe te voegen aangezien een sporter verantwoordelijk voor ALLES die hij aan zijn lichaam toedient.

 • Jan Timmermans

  Het is opvallend dat veel reageerders compassie met Sofie hebben en dat anderen die veel winnen op deze site verdacht worden. Is het paspoort dan toch bepalend?