Toptalent Pogacar pakt eindzege in Ronde van Californië, slotrit is prooi voor Bol

Cees Bol (Sunweb) heeft de zevende en laatste etappe in de Ronde van Californië (WorldTour) op zijn naam geschreven. Na 141 kilometer tussen Santa Clarita en Pasadena was de Nederlander, die eerder dit seizoen al Nokere Koerse won, de snelste in een massaspurt. 

Bol haalde het voor de Slovaak Peter Sagan (BORA-hansgrohe) en onze landgenoot Jasper Philipsen (UAE Emirates). De eindzege in de Ronde van Californië gaat naar de nauwelijks twintigjarige Sloveen Tadej Pogacar (UAE Emirates). 

Pogacar legde vrijdag de basis voor zijn eindzege met ritwinst in de zesde etappe. Hij houdt in het eindklassement zestien seconden voorsprong over op de Colombiaan Sergio Higuita (EF Education First) en twintig seconden op de Deen Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick Step). Ook Higuita (21) en Asgreen (24) zijn nog piepjong. Het is voor Pogacar, een neoprof, al zijn vierde seizoenszege. Eerder won de Sloveen ook al een etappe en het eindklassement in de Ronde van Algarve (2.BC). 

“Ik verbaas mezelf”, klonk het na afloop bij Pogacar, “maar ik blijf met de voetjes op de grond. Ik moet nog heel veel leren.” Pogacar nam zaterdag op Mount Baldy een stevige optie op het eindklassement na zijn slimme zege op Mount Baldy toen hij in de laatste bocht voorbij Sergio Higuita snelde. Zaterdag bleef hij rustig in de wedstrijd zelf, zondag viel hij op geen fouten te betrappen, ondanks enkele aanvallen. “Ik weet niet waar mijn koersinzicht vandaan komt”, antwoordde hij bescheiden. “Ik koers wel al heel lang, sinds mijn tiende, en ik ben altijd heel goed gecoacht. Dan steek je veel op, maar ik weet nog lang niet alles hoor. Ik moet nog heel veel leren.”

Hij droomt van de Tour de France. “Dat is normaal”, zegt hij, “in Slovenië werd enkel die wedstrijd op tv uitgezonden toen ik klein was, maar dat is nog een verre droom. Ik klim heel graag, mijn tijdrijden moet wel nog wat beter.”

Pogacar zal dit jaar overigens nog geen grote ronde rijden, ondanks zijn talent. “Ik wil geen stappen overslaan”, besluit hij. “Nu focus ik vooral op rittenkoersen van één week, drie weken is nog te lang. Normaal maakt ik in 2020 mijn debuut in een Grote Ronde. Dat zal me al veel duidelijk maken.” 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.