Toptalent Evenepoel merkt hoe zijn blitzcarrière wenkbrauwen doet fronsen: "Ik hoor het gefluister over doping ook"

Evenepoel, hier tijdens het WK van 2017. Hij ging toen drie keer tegen de grond.
Photo News Evenepoel, hier tijdens het WK van 2017. Hij ging toen drie keer tegen de grond.
Europees juniorenkampioen op de weg: check. Europees juniorenkampioen tegen de klok: check. Een profcontract bij Quick-Step Floors dat vanaf 1 januari 2019 begint te lopen: check. Remco Evenepoel (18) blijft maar imponeren als hij op zijn racefiets zit. Maar zijn sterke prestaties wekken ook wenkbrauwengefrons op, zegt Evenepoel in een gesprek met Humo.

In juli pakte Evenepoel uit met misschien wel zijn strafste staaltje van allemaal. In de Ronde van de Condroz dubbelde hij toen zelfs het peloton. "Het is kicken als ze niet meer kunnen volgen", geeft Evenepoel zelf ook toe. "Ik kijk achterom, zie dat de anderen helemaal stuk zitten, en dan schakel ik een tandje hoger. En nog een tandje. Soms kan ik echt spelen met de tegenstand. Ik versnel, laat ze terugkomen, doe alsof ik stilval, en pats! Ik ga er weer vandoor."

Zelf zou Evenepoel het aanvoelen als een vernedering, gedubbeld worden. "Ik zou niet meer gemotiveerd zijn om met zo'n jongen samen aan de start te staan. Ik begrijp dat veel renners blij zijn dat ik bijna weg ben. Pas op, ik heb veel vrienden in het peloton, maar ze weten hoe sterk ik ben. Ik hoor het gefluister over doping ook, maar ik rijd puur natuur. Ik ben dit jaar al 30 keer gecontroleerd, en ik was nooit positief. Op het Belgisch kampioenschap hebben ze zelfs gecheckt of ik geen motortje in mijn fiets had verstopt, voor én na de koers. En of ik niet met een te grote versnelling reed. Ze zoeken voortdurend uit of alles wel normaal is. Ik kan ze geruststellen: alles is normaal."

Evenepoel met
BELGA Evenepoel met

Grote rondes

Evenepoel is nu al de Belgische rondehoop in bange dagen. Dat beseft de ex-voetballer zelf maar al te goed. "Veel Belgen twijfelen of we nog wel renners hebben die goed kunnen klimmen. Ik hoop het ongelijk van de twijfelaars te bewijzen. Maar het zal hard worden, bikkelhard. Ik wil de drie grote rondes rijden en hopelijk ook winnen. Daar zal veel voor moeten wijken, maar dat gebeurt nu al: feestjes, alcohol, stappen...: dat doe ik niet. Ik eet ook nooit frieten tijdens het seizoen.

De Brabander rijdt geregeld op het buitenblad een helling op, zijn gewicht (61kg) speelt daarbij een rol. "Hoe minder je weegt, hoe makkelijker het is. Op de helling van het EK reed ik met 430 watt naar boven. Ik weeg 61 kilo, dat is dus iets meer dan 7 watt per kilogram. Als de toppers op een col in de Tour het gas opendraaien, gaan ze boven de 7 watt per kilogram. In mijn stoutste dromen win ik de drie grote rondes. Dat zal niet eenvoudig zijn, maar dromen is niet verboden."

BELGA97 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jacques hillaert

  Allee ze gaan er toch geen Nieuw slachtoffer van maken zeker, met VDB zijn ze ook zo begonnen, stop ermee en laat die jongen doen , misschien hebben we eindelijk eens een nieuwe superrenner zoals weleer !

 • Michael Sterk

  Ik ken de familie, hij doet alles voor zijn sport, maar sommige kunnen dit niet verdragen. En omdat hij sneller is zeggen ze dit, hoe laag gevallen kan je zijn. Maar doping nooit.

 • Leo MEES

  Zolang je niet veroordeeld bent ben je onschuldig,ook in de wielersport.Ik gun hem alvast de dromen die hij koestert en dan dit ook nog ,er zitten er in de jeugdreeksen een hele hoop die beter zouden stoppen ,hun accenten leggen op school dan hun elke zondag langs de meet te laten opjutten door een hoop herbergzeveraars.

 • Freddy van Puymbrouck

  Hij duwde 430 watt op de helling van het EK, zulk vermogen duwen als junior is wel heel erg veel.Ik moet het nog altijd zien wat deze jongen in de toekomst gaat brengen, zeker heel getalenteerd maar veel te vroeg op een te hoog niveau naar mijn mening.

 • Peter Nols

  Op zijn 20ste zal zijn moteurke al beginnen sputteren en zullen de gedubbelden van vandaag hem al spottend voorbij sjeesen. Zo'n jong ventje 7 watt laten stampen is heel zielig en zal zijn gevolgen hebben.