Topsport-Vlaanderen bestaat 20 jaar: "Ontstaan uit crisissituatie"

PHOTO_NEWS
Wielerteam Topsport-Vlaanderen vierde vandaag in Gent het twintigjarig bestaan. Fons Leroy, afgevaardigd bestuurder van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding, stond in 1994 aan de wieg van de toenmalige ploeg Vlaanderen 2002. Hij was de ontwerper van het het concept.

"Het is ontstaan in een situatie die vergelijkbaar is met die waarin we nu verkeren. Er was veel werkloosheid en we zaten in een ernstige crisis", herinnert Leroy zich de beginjaren van Topsport Vlaanderen. "Met de VDAB hadden wij destijds een project lopen om jongeren aan het werk te krijgen. Ik trok die lijn door naar het wielrennen. De toenmalige minister gaf ons groen licht voor een periode van twee jaar. Daarna zou alles geëvalueerd worden. Wel kijk, we vieren vandaag ons twintigste jaar."

"Ik vond in Roger Swerts meteen een goede sportdirecteur en we begonnen in 1994 met vijftien renners. Eén daarvan was Tom Steels. Swerts overhaalde Eddy Merckx om de fietsen te leveren. De bal was aan het rollen en Eddy Merckx werd onze ambassadeur, wat natuurlijk heel veel deuren opende."

"Mijn mooiste moment beleefde ik toen we in de beginjaren op trainingskamp gingen naar het zuiden van Frankrijk. Met die jonge gasten in de auto, de muziek 'keiluid' en ginds werken aan het groepsgevoel. Ik nam zelfs verlof om mee te kunnen gaan. Door de jaren heen is alles professioneler geworden. Het leverde meer dan zijn vruchten op."

BELGA

In 1994 zette Eddy Merckx mee zijn schouders onder het project "Topsport Vlaanderen". "Het was Fons Leroy die met Roger Swerts bij mij kwam aankloppen. Ik was eigenlijk direct te vinden voor de hele zaak en leverde hen de fietsen", aldus de vijfvoudige tourwinnaar.

"De eerste grote zege die de ploeg behaalde was met Tom Steels, toen die de Grote Prijs Rik Van Steenbergen won. Het was de aanzet voor een hele reeks overwinningen. Een pak renners kregen bij deze ploeg een kans. Zij konden een deftig programma afwerken, de begeleiding was zeer goed en ook de omkadering wist waar ze mee bezig was. Een ideaal geheel dus om in te functioneren als jonge renner."

Jean-Pierre Heynderickx kneedde van 1999 tot 2010 als sportdirecteur enkele renners tot toppers. "Ik ben in 1999 bij de ploeg gekomen. Ik was net beroepsrenner af en Roger Swerts vroeg me of ik geen zin had om hier en daar bij te springen als adjunct-sportdirecteur. Ik heb toegehapt en heb daar geen minuut spijt van gehad.", aldus Heynderickx. "Met Swerts heb ik altijd een heel goede band gehad. Nu nog trouwens. In 2010 kreeg ik de kans om sportdirecteur te worden bij Lotto-Belisol. Ik kon die kans niet laten schieten, maar ik heb echt mooie momenten meegemaakt bij Topsport Vlaanderen. Eén van die mooie momenten was de zege van Geert Steurs in 2010 in Qatar, waar we het jaar voordien Frederik Nolf, overleden in zijn slaap, verloren."
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.