Tony Martin gaat voor drie op drie in Baloise Belgium Tour

Tony Martin kan in de Baloise Belgium Tour een zuivere hattrick scoren en kan rekenen op een sterk collectief.
BELGA Tony Martin kan in de Baloise Belgium Tour een zuivere hattrick scoren en kan rekenen op een sterk collectief.
De Duitse tijd- en hardrijder Tony Martin kan zich voor de derde keer tot eindlaureaat kronen van de Baloise Belgium Tour (2.BC) of Ronde van België. Deze vijfdaagse rittenkoers start morgen in het Oost-Vlaamse Lochristi en eindigt zondag in het Waalse Oreye. Met Boonen, Gilbert, Vanmarcke, Bakelants en Van Avermaet staat ook de absolute top uit eigen land aan de start.

De organisatoren wisten zes ploegen uit de WorldTour te strikken: Omega Pharma - Quick-Step, Lotto-Belisol, BMC, Giant-Shimano, Belkin en Astana. Vooral de ploeg van Patrick Lefevere maakt veel kans om met Tony Martin voor de derde keer op rij aan het langste eind te trekken. De 29-jarige Duitser kan alvast rekenen op de diensten van Tom Boonen, in 2005 eindlaureaat, en de winnaar van Parijs-Roubaix, Niki Terpstra. Ook andere sterkhouders als Gianni Meersman, Stijn Vandenbergh en Gert Steegmans zijn van de partij. Met Jan Bakelants beschikt Omega Pharma-Quick-Step ook over een pionnetje dat in de etappes op Waalse bodem voor vuurwerk kan zorgen.

Lotto-Belisol trekt wellicht de kaart van André Greipel. Vooral in de eerste twee vlakke ritten moet de Duitse kampioen en snelle man in staat zijn om de verwachte massaspurten naar zijn hand te zetten. Voor het eindklassement zal Greipel waarschijnlijk niet in aanmerking komen gezien de twee geaccidenteerde ritten in het weekend. Wie daar wel een rol van betekenis moet kunnen spelen is de Nederlander Pim Ligthart. Uitkijken is het tot slot naar de prestaties van Jürgen Roelandts. De Vlaams-Brabander zal ongetwijfeld op scherp staan na een door pech doorspekt voorjaar.

De vierde en vijfde etappe lijken dan weer gesneden koek voor Philippe Gilbert, in 2011 nog eindwinnaar van deze rittenkoers. Met het aantreden van de Fransman Sylvain Chavanel wordt het klavertje vier van deelnemende eindwinnaars van de Baloise Belgium Tour afgesloten. 'La Machine' reed een vrij anoniem voorjaar maar was onlangs wel aan het feest in de derde etappe van de Vierdaagse van Duinkerke, toch maar in de gaten houden dus.

Voorts is het uitkijken naar de capriolen van de jonge Nederlander Tom Dumoulin (Team Giant-Shimano), vorig jaar knap vijfde. Zijn ploegmaat en onze landgenoot Dries Devenyns is dan weer een gevaarlijke outsider. Greg Van Avermaet zal vast en zeker uitkijken naar het slotluik op Waalse bodem. En last but not least is er Sep Vanmarcke. De ritwinnaar in de voorbije Ronde van Noorwegen zal zijn vormpeil ongetwijfeld willen verzilveren.

De Baloise Belgium Tour biedt voor elk wat wils met eerst twee vlakke ritten, een individuele tijdrit op vrijdag in Diksmuide en twee zwaardere etappes met zaterdag een etappe van 177,7 kilometer met start en aankomst in Lacs de l'Eau d'Heure. De hoofdbrok volgt op zondag met de koninginnenrit in het Luikse Oreye. De favorieten kunnen zich daar onder andere onderscheiden op de befaamde Muur van Hoei en Côte de Stockay. 

Philippe Gilbert won de Ronde van België in 2011 en krijgt in het weekend twee etappes op zijn maat voor de wielen geschoven.
BELGA Philippe Gilbert won de Ronde van België in 2011 en krijgt in het weekend twee etappes op zijn maat voor de wielen geschoven.
Sylvain Chavanel pikte in de Vierdaagse van Duinkerke een ritje en lijkt net op tijd in vorm voor de Baloise Belgium Tour.
BELGA Sylvain Chavanel pikte in de Vierdaagse van Duinkerke een ritje en lijkt net op tijd in vorm voor de Baloise Belgium Tour.
De 23-jarige Tom Dumoulin eindigde vorig jaar al knap vijfde en wil ook dit jaar meedingen naar een topnotering.
PHOTO_NEWS De 23-jarige Tom Dumoulin eindigde vorig jaar al knap vijfde en wil ook dit jaar meedingen naar een topnotering.
André Greipel won afgelopen zaterdag de eerste etappe in de World Ports Classic en is dé te kloppen man in de openingsetappes.
PHOTO_NEWS André Greipel won afgelopen zaterdag de eerste etappe in de World Ports Classic en is dé te kloppen man in de openingsetappes.
Met een ritzege in de Ronde van Noorwegen in de koffer komt Sep Vanmarcke met het nodige vertrouwen aan de start.
BELGA Met een ritzege in de Ronde van Noorwegen in de koffer komt Sep Vanmarcke met het nodige vertrouwen aan de start.

Technische fiche van de Baloise Belgium Tour

- Voorstelling van de ploegen in Lochristi -

Traditioneel worden daags voor de start van de Baloise Belgium Tour de deelnemende ploegen aan het publiek voorgesteld. Team 3M bijt vanavond/dinsdag om 18u30 in het centrum van Lochristi de spits af. Omega Pharma-Quick.Step sluit om 20u05 de rij.

18u30: Team 3M; 18u35: Cibel; 18u40: Wallonie-Bruxelles; 18u45: Kwadro-Stannah; 18u50: Vastgoedservice-Golden Palace; 18u55: Veranclassic-Doltcini; 19u00: BKCP-Powerplus; 19u05: Cofidis; 19u10: Androni Giocattoli; 19u15: Neri Sottoli-Yellow Fluo; 19u20: Rusvelo; 19u25: IamCylcing; 19u30: Wanty-Groupe Gobert; 19u35: Topsport Vlaanderen-Baloise; 19u40: Astana; 19u45: Giant-Shimano; 19u50: Belkin; 19u55: BMC; 20u00: Lotto-Belisol; 20u05: Omega Pharma-Quick Step

- deelnemende ploegen -

. 6 Proteams

Omega Pharma-Quick.Step; Lotto-Belisol; BMC; Belkin; Giant-Shimano; Astana

. 7 Professioneel continentale teams

Topsport Vlaanderen-Baloise; Wanty-Groupe Gobert; IamCycling; Androni Giocattoli; Neri Sottoli-Yellow Fluo; Rusvelo; Cofidis

. 7 Continentale ploegen

BKCP-Powerplus; Vastgoedservice-Golden Palace; Kwadro-Stannah; Team 3M; Cibel; Wallonie-Bruxelles; Veranclassic-Doltcini

- rittenschema -

Woensdag 28 mei: Lochristi-Buggenhout (172,6 km)

Donderdag 29 mei: Lierde-Knokke Heist (170,4 km)

Vrijdag 30 mei: Diksmuide (individuele tijdrit over 16,7 km)

Zaterdag 31 mei: Lacs de l'Eau d'Heure-Lacs de l'Eau d'Heure (184 km)

Zondag 1 juni: Oreye-Oreye (178,7 km)

- vier leiderstruien -

Er zijn vier leiderstruien in de Baloise Belgium Tour. De rode voor het algemeen klassement, de blauwe voor het puntenklassement, de zwarte voor de strijdlust en de witte trui voor het jongerenklassement

- erelijst van afgelopen 10 jaar -

2004: Sylvain Chavanel (Fra)

2005: Tom Boonen

2006: Maarten Tjallingii (Ned)

2007: Vladimir Gusev (Rus)

2008: Stijn Devolder

2009: Lars Boom (Ned)

2010: Stijn Devolder

2011: Philippe Gilbert

2012: Tony Martin (Dui)

2013: Tony Martin (Dui)