Tomas Van Den Spiegel: “De Ronde op 18 oktober? Ik denk dat we daar relatief goed zouden zitten”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
De wereldwielerbond UCI heeft beslist om niets te beslissen over een nieuwe wielerkalender. Of beter: ze heeft haar beslissing uitgesteld tot volgende week dinsdag 5 mei. De datum waarop renners, ploegen en organisatoren zitten te wachten om te weten waar en wanneer er in het verdoemde coronajaar 2020 nog kan worden gekoerst. Als dat überhaupt nog lukt.

De kalender lag op tafel: Strade Bianche op 1 augustus, de Vuelta op 1 november, en de Tour, de Giro en de klassiekers in september en oktober. Weken van intense gesprekken en videocalls gingen eraan vooraf. Iedereen kreeg zijn zeg: UCI, organisatoren, ploegen en renners.

CEO Tomas Van Den Spiegel sprak voor Flanders Classics. Hij verkreeg het dat Gent-Wevelgem op zondag 11 oktober en de Ronde van Vlaanderen op zondag 18 oktober worden georganiseerd. Met ruimte voor Dwars door Vlaanderen op 14 oktober.

We spreken over een voorlopige kalender die onderhevig is aan nationale autoriteiten. Het blijft voorwaardelijk. Maar als het lukt, moeten we er wel kunnen aan beginnen op een bepaald moment. En dat moment is voor ons en voor de grote rondes niet ver meer af

Tomas Van Den Spiegel

Waarom uitgesteld?

“Ik heb altijd in de voorwaardelijke wijs gesproken”, zegt Van Den Spiegel. Hij is er zich zeer goed van bewust dat het coronavirus en hoe de verschillende landen erin slagen om de verspreiding ervan te bezweren, uiteindelijk zal beslissen of er wel of niet volgens de voorgestelde kalender kan worden gekoerst.

Het is afwachten, en toch: “Je voelt bij de ploegen, renners en organisatoren dat er nood is aan een kalender op korte termijn. Er moeten doelen kunnen worden gesteld, wedstrijden worden georganiseerd, lokale overheden moeten worden geïnformeerd. We spreken over een voorlopige kalender die onderhevig is aan nationale autoriteiten. Het blijft voorwaardelijk. Maar als het lukt, moeten we er wel kunnen aan beginnen op een bepaald moment. En dat moment is voor ons en voor de grote rondes niet ver meer af.”

Van Den Spiegel zegt het daarom niet goed te begrijpen waarom de kalender gisteren niet werd bekrachtigd.

In haar communiqué zegt de UCI: “Ons werk is niet af, bepaalde zaken die betrekking houden met de gezondheidssituatie in de wereld blijven onduidelijk.”

Een pijnpunt is de maand augustus, waarin Strade Bianche (1 augustus), Milaan-Sanremo (8 augustus) en het Critérium du Dauphiné (tweede week augustus) zouden worden gereden en waarin de Tour start (29 augustus). De kans is groot dat veel van de veiligheidsmaatregelen die nu gelden in de strijd tegen corona, in augustus ook in Italië en Frankrijk niet zijn opgeheven. En dat zou betekenen dat renners zonder noemenswaardige voorbereiding aan de Tour moeten beginnen.

Het is een uitzonderlijk jaar, het vereist uitzonderlijke inspanningen van iedereen. Het ideale plaatje, ook in de aanloop naar de Tour, kunnen we niet leggen. Iedereen zal wel met gelijke middelen strijden, vermoed ik

Tomas Van Den Spiegel

Dat is ook wat de Franse minister van Sport Maracineanu gisteravond bij France Info duidelijk maakte: “De Tour komt op zich niet in het gedrang. Maar opdat hij kan worden gereden, moeten renners voorbereidingswedstrijden kunnen doen, ze moeten in een peloton mogen rijden. Dat is nu niet het geval. De social distancing die geldt voor de rest van de samenleving, geldt ook voor renners.”

De minister zegt zich ervan bewust te zijn dat het voortbestaan van veel teams op de helling staat. Maar ook: “Vandaag moeten al die onzekerheden nog worden opgeheven.”

De Franse ploegleider Marc Madiot liet al weten dat een Tour zonder voorbereidende wedstrijden onmogelijk is. Van Den Spiegel vindt dat Madiot niet moet dramatiseren. “Het is een uitzonderlijk jaar, het vereist uitzonderlijke inspanningen van iedereen. Het ideale plaatje, ook in de aanloop naar de Tour, kunnen we niet leggen. Iedereen zal wel met gelijke middelen strijden, vermoed ik.”

Point of no return

“Ik ben geen coureur. Als je drie weken diep moet gaan, heb je wat ritme nodig. We gaan ervan uit dat dat op een of andere manier zal lukken. Hoe, is nu niet duidelijk. Maar we praten over iets dat nog vier maanden ver is.”

Een kalender moet er komen, zegt Van Den Spiegel. Hij komt er ook, volgende week. “Er moet een point of no return zijn waarop we zeggen: nu is de kalender goedgekeurd, nu voeren we hem uit zoals hij is goedgekeurd. Als sommige wedstrijden niet kunnen worden gereden, beginnen we op het moment dat er wel kan worden gekoerst, met de wedstrijd die dan op de kalender staat. We kunnen niet opnieuw negotiëren, we gaan dat niet weer doen. Als de Tour moet worden gereden zonder voorbereiding, dan vinden we daar ook een oplossing voor. Al dan niet met een ingekorte Tour, met een andere grote ronde die korter wordt, met eendagswedstrijden. Maar we houden vast aan de voorlopige kalender.”

Tomas Van Den Spiegel.
HLN Tomas Van Den Spiegel.

Lees ook:

UCI stelt publicatie wielerkalender uit naar 5 mei: Ronde van Vlaanderen op 18 oktober, géén Clásica San Sebastián in 2020
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • rudy de clerck

    Tomas wat is voor u het voornaamste de ronde of de gezondheid ?