Tom Steels: "Cavendish moet niet onderdoen voor Kittel"

Sprintspecialist Tom Steels verwacht in de Tour stevige duels tussen Cavendish en Kittel.
PHOTO_NEWS Sprintspecialist Tom Steels verwacht in de Tour stevige duels tussen Cavendish en Kittel.
Marcel Kittel legde in de Giro zijn tegenstanders al twee keer vlotjes over de knie en in Turkije en Californië liet ook Cavendish zijn snelle benen zien. In de komende Ronde van Frankrijk komen beide spurtbommen elkaar tegen voor een duel op het scherp van de snee. Oud-topsprinter Tom Steels wikt en weegt beide snelle mannen en concludeert: "Een Cavendish in vorm moet zeker niet onderdoen voor Kittel."

"Marcel Kittel is supersterk in de Giro, al twee dagen. Zondag reed hij een spurt die alleen topsprinters kunnen rijden. Vanuit die positie en tegen dat deelnemersveld nog winnen, dat kunnen alleen de toppers. En daar hoort Kittel zeker bij.De manier waarop hij zijn versnelling plaatste was knap", vertelt Steels aan Sporza.

Wat zijn de sterke punten van Kittel? "Hij kan enorm veel kracht ontwikkelen en hij kan dat heel lang volhouden. Hij kan een sprint trekken van 250 meter of meer en dat is niet iedereen gegeven op dat niveau. Hij heeft enorm veel vermogen in zijn benen", meent de 4-voudig Belgisch kampioen. 

Gestalte is een voordeel
Toch maakt Steels, ploegleider van Mark Cavendish bij Omega Pharma-Quick-Step zich geen zorgen over de kansen van zijn pupil. "Een Cavendish in vorm moet zeker niet onderdoen voor Kittel, hij is evenzeer een topsprinter. Die sprint van Cavendish tegen Degenkolb was echt niet min. Sagan moest uit het wiel, dat wil zeggen dat Degenkolb echt wel snel ging. Cavendish groeit stilaan naar zijn beste niveau toe."

Welke troeven kan 'Cav' op tafel leggen? "Cavendish heeft vooral het voordeel van zijn ervaring en van zijn sprinterscapaciteiten. Hij kan enorm versnellen en hij heeft wat minder ruimte nodig. Daardoor kan hij zich in grote oorlogen als de Tour iets meer permitteren in de aanloop naar de sprint. Hij haalt voordeel uit zijn gestalte."

Duel in de Tour
Beide sprinters komen elkaar binnenkort tegen in de Tour en het belooft een strijd op het scherp van de snee te worden: "Het duel Cavendish-Kittel zal mooi worden in de Tour. Maar Greipel zal ook zeker nog meedoen, dat is ook een machtssprinter. Puur qua klasse en versnellingen op het einde hebben Kittel en Cavendish wel nog een tikkeltje meer."

Is De Tour op Engelse bodem een voor- of nadeel voor de 28-jarige Manxman? "Dat de Tour start in zijn thuisland kan voor enorm veel druk zorgen, maar hij kan daar goed mee omgaan. Het wordt uiteraard niet evident, dat beseffen wij ook. Zijn opbouw is ook iets anders dan vorig jaar, zonder Giro. Dat vroeg toch enorm veel energie. Hij zal klaar zijn", besluit Steels.

Mark Cavendish won met overwicht de eerste etappe in de Ronde van Californië.
BELGA Mark Cavendish won met overwicht de eerste etappe in de Ronde van Californië.

Cavendish groeit stilaan naar zijn beste niveau toe

Tom Steels
Marcel Kittel is in de Giro enkele maatjes te groot voor de concurrentie.
PHOTO_NEWS Marcel Kittel is in de Giro enkele maatjes te groot voor de concurrentie.

Zondag reed Kittel een spurt die alleen topsprinters kunnen rijden

Tom Steels