Zijn eerste grote interview sinds Boonen ex-renner is: "Stoppen met werken is stoppen met leven"

Photo News, Pieter-Jan Vanstockstraeten
Hij was bang dat hij zich zou vervelen, in het leven zonder rugnummer. Hij verwachtte dat hij het fietsen zou missen. Maar niets van dat: Tom Boonen (36) is perfect gelukkig als gepensioneerd wielerkampioen. Verveling kent hij niet, fietsen mist hij niet. Op z'n luie krent zitten is er helemaal niet bij:"Stoppen met werken, is stoppen met leven."

Een discreet hoekje in de hall met vier kasseien in een rek. Een trofee van de Ronde van Vlaanderen in de living. Twee parelmoeren koersfietsen aan de achterdeur, naast de wasmachine. Máár: geen koersbroeken en truitjes aan de wasdraad, geen helm achteloos op de keukentafel, geen halfgevulde valies die klaarstaat voor het alweer nakende vertrek naar de volgende rittenkoers. Dit is duidelijk het huis van een éx-wielrenner.

"Ik dacht dat ik me zou vervelen eens ik met koersen zou zijn gestopt", zegt Tom Boonen. "Ik had dus vanalles geregeld om mezelf aan de gang te houden. Het tegendeel bleek waar: eens de stress van de koers van mij was afgevallen, beviel de rust me zó dat ik helemaal geen zin meer had om nog veel te doen. Ik besefte het niet, maar gewoon elke ochtend en elke avond thuis zijn, met Lore en de meisjes, dat was iets waar ik zó hard naar had uitgekeken. We gaan binnenkort nog eens op vakantie, vlak in de buurt een paar dagen kamperen. Meer moet dat niet zijn."

Wanneer heb je je voor het eerst gerealiseerd: 'Ik ben geen wielrenner meer'?"

Meteen, de maandagochtend na Roubaix. Knop omgedraaid en hop, tijd voor het volgende hoofdstuk van mijn leven."

Je ploegdokter Yvan Vanmol vatte het onlangs nog mooi samen: "Tom is nooit bezig met het verleden. Hij kijkt altijd vooruit. Als je altijd nieuwe doelen stelt, kun je beter afscheid nemen - ook van wat niét gelukt is."

"Het zwarte gat: ik begrijp dat niet. Ik ben tot de laatste dag perfect bezig geweest met mijn vak, maar ik had er vrede mee dat het einde eraan kwam. Ik ben bijna 37 jaar. Het zal wel genoeg geweest zijn, zeker?"

Het hele 3 pagina lange interview met Tom én zijn eerste column leest u vandaag in onze Pluszone. Proef nu 4 weken gratis!