Tour of geen Tour voor Tom Boonen?

Tom Boonen heeft zin in de Tour 2014 maar de beslissing valt pas na de Dauphiné half juni.
BELGA Tom Boonen heeft zin in de Tour 2014 maar de beslissing valt pas na de Dauphiné half juni.
OPQS-manager Patrick Lefevere en Tom Boonen zullen van de komende Ronde van Californië gebruikmaken om het te hebben over De Tour. Dat laat Lefevere optekenen in Het Laatste Nieuws van vandaag. De 33-jarige Boonen gaf al aan zin te hebben in deelname maar heeft hij nog wel zijn plaats in de Tourselectie? "Gretigheid leidt niet automatisch tot startzekerheid", maakt Lefevere duidelijk.

Boonen had het eind vorig jaar al over de Tour 2014. Tegen Patrick Lefevere en ploegleider Wilfried Peeters gaf hij duidelijk te kennen dat hij de Tour 2013 had gemist. De geweldige teamspirit, het samen knokken voor één doel en het succes dat daaruit was voortgevloeid. "Dat werkte aanstekelijk. Mijn hart bloedde", klonkt het een tikkeltje emotioneel.

De zin om zich voor het eerst sinds 2011 nog eens in het dolle julicircus te storten groeide na de officiële bekendmaking van het rittenschema. Ieper-Arenberg: helletocht in miniatuur. Het leek 'Tornado Tom' wel wat. "Ik zou heel graag nog eens een Touretappe winnen", mijmerde hij. In een column in uw krant liet hij verstaan dat er in de periode van de Ronde van Californië diepgaand overleg zou plaatsvinden.

To Tour or not to Tour, that's the question. Wat is het oordeel van Patrick Lefevere nu die Tour nadert? De sterke man van Omega Pharma-Quick-Step vliegt vrijdag naar de States, waar een gesprek ter zake zal worden aangeknoopt.

Lefevere zal alvast geen druk uitoefenen: "Natuurlijk spelen sponsorbelangen mee. Maar als bazen blijven we democratisch ingesteld. Ik zal Tom niet pushen. Ik heb nog nooit iemand tegen zijn goesting meegenomen naar de Tour en ben dat ook nu niet van plan. Anderzijds is het ook niet zo dat gretigheid automatisch leidt tot startzekerheid. We hebben op dit moment vijftien namen op papier en daar is Boonen bij. Ik wil vooral dat er een eerlijke selectie wordt gemaakt. De vraag is of Tom daar zijn plaats in heeft."

Van de kasseien alleen zal het alvast niet afhangen, bedoelt Lefevere. "Als je voor één welbepaalde etappe 25 dagen lang aan de bak moet, duurt de Tour wel héél erg lang. En dan zijn we als ploeg ook niet goed bezig, vind ik. We bekijken het. Maar wat de uitkomst van ons gesprek ook zal zijn, de knoop wordt pas definitief doorgehakt na afloop van de Dauphiné (15 juni, red.)."

Tom Boonen zijn laatste aantreden in 'La Grande Boucle' dateert al van 2011. In zes deelnames wist hij evenveel ritzeges te boeken.

Patrick Lefevere: "Ik wil vooral dat er een eerlijke selectie wordt gemaakt. De vraag is of Tom daar zijn plaats in heeft."
BELGA Patrick Lefevere: "Ik wil vooral dat er een eerlijke selectie wordt gemaakt. De vraag is of Tom daar zijn plaats in heeft."