Tom Boonen: "Eindelijk gelukt om ritzege te pakken"

ANP
Net als in 2008 mocht Tom Boonen vandaag in de derde etappe van de Eneco Tour het zegegebaar maken te Ardooie. In de eerste etappe van deze rittenkoers van de 'Lage Landen' moest hij nog tevreden zijn met de 11e plaats, gisteren werd hij derde in Breda. "Ik heb de voorbije weken wat aan mijn spurts gewerkt", zei de renner van Etixx-Quick Step.

"Al drie dagen probeer ik een ritzege te pakken", stelde Boonen. "Vandaag is het dan eindelijk gelukt. De voorbije twee dagen had ik steeds wat te weinig volk in steun tijdens de laatste kilometer. Ook vandaag was dat eigenlijk het geval. Ik kwam in volle sprint plots op kop. Giacomo Nizzolo wou ook nog niet aangaan, want die zat in het wiel van Julian Alaphilippe."

"Het viel even stil en ik zag dat we op 300 meter van de meet waren, te vroeg dus om vol te gaan rijden. Ik wachtte en toen kwam Arnaud Démare plots af. Even reed die mij bijna van de baan, maar ik kon zijn wiel pakken en hem op het gepaste moment voorbij zoeven. Het loonde dus om even te wachten."

Doseren tot het einde
"De finale hier is niet makkelijk", vervolgde Boonen. "Dat weet iedereen onderhand wel. Je moet weten waar je vooraan moet zitten. Vandaag moesten we gelukkig geen rekening houden met de wind, want die was er niet. Dat is al anders geweest. Je moet hier je krachten doseren tot het einde."

Boonen is door zijn zege genaderd tot op één luttele seconde van leider Jesper Asselman en kan donderdag misschien de witte trui overnemen na de individuele tijdrit over 14 kilometer. "Ik wil zeker een degelijke tijdrit rijden, maar vrijdag en zondag zijn volgens mij de belangrijkste dagen wat betreft het eindklassement. In deze eerste drie dagen wilde ik een goed sprintgevoel opdoen. Ik heb immers de voorbije weken wat aan mijn spurts gewerkt en daar kan ik tijdens mijn komende wedstrijden wel wat op terugvallen. Ik ben alvast zeer tevreden met deze mooie zege. De start van het laatste deel van mijn seizoen is alvast heel goed", besloot Boonen.

TDW
BELGA
EPA
BELGA
PHOTO_NEWS