Boonen fietst met Kittel, Greipel en andere toppers voor het goede doel

TDW
Tom Boonen heeft vandaag de zesde editie van 'Boonen & Friends' voorgesteld in Mol. De cross vindt plaats aan het Zilvermeer in Mol en heel wat binnen- en buitenlandse renners zijn van de partij. De opbrengst gaat naar twee goede doelen, VZW Move to Improve en VZW Bijs.

De vijfde editie in 2013 werd gewonnen door Zdenek Stybar. In 2014 werd een jaartje overgeslagen, dit jaar wordt opnieuw een cross georganiseerd ten voordele van twee goede doelen: VZW Move to Improve, een ondersteuningsfonds voor kinderen met neuromotorische problemen, en VZW Bijs, een huis waar negen jongeren met een verstandelijke en/of motorische beperking worden opgevangen.

"Vrijwilligers dankbaar"
"Het concept is hetzelfde gebleven", aldus Wilfried Peeters, medeorganisator. "Wegrenners die crossen voor het goede doel aan het Zilvermeer. Vorig jaar hebben we een jaartje overgeslagen omdat er echt wel heel wat organisatie bij komt kijken om dit op poten te zetten. Er is hier een team van 130 vrijwilligers aan de slag om er een mooi evenement van te maken. Ik moet hen zeer dankbaar zijn, want zonder hen heeft deze cross geen kans op slagen."

Publiekstrekker is uiteraard Tom Boonen zelf, maar daarnaast zijn ook andere toppers zoals Marcel Kittel, volgend seizoen ploegmaat van Boonen, André Greipel, Michal Kwiatkowski, Jurgen Van den Broeck en Belgisch kampioen Preben Van Hecke van de partij.

Geen mal figuur
"Het is een mooi evenement dat echt een boodschap meedraagt", aldus Boonen zelf. "Vorig jaar deed het een beetje pijn omdat we geen zesde editie konden organiseren. Nu zijn we er terug en daar ben ik blij om. De renners zijn altijd heel enthousiast, rijden hier gratis en amuseren zich hier altijd. Heel wat renners vragen al in juni/juli: 'en is er opnieuw cross', dus het leeft echt wel. Ze komen graag naar hier en sommigen bereiden zich echt wel specifiek voor om geen mal figuur te slaan hier op dit lastige parcours."

Zelf zal Boonen trouwens niet meefietsen na zijn blessure door zijn valpartij in de Ronde van Dubai, waar hij hard geraakt werd aan het hoofd en een schedelbreuk opliep. "Ik train wel, maar heb nog geen groen licht gekregen om deel te nemen aan wedstrijden, maar ik ben zeker van de partij om te supporteren."

Geduld
Nochtans voelt de kopman van Etixx-Quick Step zich steeds beter sinds zijn valpartij, maar wel nog niet de oude. "De eerste twee weken na de val had ik last van hoofdpijn, maar nu nog amper. Ik ben gewoon nog heel vaak moe. Dit is een blessure die helemaal anders is dan een kwetsuur aan de knie, schouder, het been. Dan voel je pijn, bijt je door, en wordt die pijn minder na verloop van tijd. Nu heb ik geen pijn, maar ben ik wel moe. Vooral de eerste weken werd ik 'kapot' wakker. Nu voel ik dat ik progressie maak, vooral de laatste twee weken gaat het goed vooruit, maar het vraagt tijd. Als ik twee dagen train, zo'n twee of drie uur, dan ben ik de derde dag moe. Voorlopig train ik zo'n vijf dagen per week, maar nog rustigaan. Dit is geen gewone blessure, ik moet geduld hebben en ik ga volgens de dokters snel vooruit, maar zelf vind ik soms dat er wat "meer schot in de zaak" mag komen, al voel ik wel dat het de laatste twee weken de goede kant uitgaat."

Boonen & Friends vindt plaats zaterdag 28 november. Vanaf 11 u zijn er aspirantencrossen, om 14u15 is er de kampioenencross met onder meer Niels Albert, Tom Steels, Bart Wellens en Davide Bramati. Om 15u15 start Boonen & Friends. Toegang bedraagt 10 euro in vvk (via supportersclubs en info@boonenandfriends.be) en 12 euro aan de kassa.

BELGA
Photo News

Ploegleider Peeters wil Boonen niet forceren

"Tom moet rustig opbouwen na zijn valpartij", zegt ploegleider Wilfried Peeters. "Het was een zware blessure. Het is een wonder dat hij nu al zo ver staat."

"Ik denk dat we geen stappen mogen overslaan met Tom", aldus Peeters na het persmoment van Boonen & Friends. "Hij traint al, hij wil zelf graag zaterdag meecrossen en hij kan dat wellicht ook, maar hij mag gewoon dat risico niet nemen. Dat is op doktersadvies en dat gaan we niet naast ons neerleggen. Er is een verschil tussen een training en een wedstrijd, een cross zoals zaterdag. Dat mag hij gewoon nog niet doen."

Peeters maakt zich geen zorgen over de terugkeer van Boonen. "Hij staat al veel verder dan dokters ooit hadden gezegd. Met zo'n zware blessure zat hij na vijf weken al terug op de fiets. Dat is enorm snel. Dat kan alleen een topsporter zoals Tom, een normale mens kan dat niet. We maken ons geen zorgen en blijven rustig. Hij is nog moe, maar hij maakt wel progressie, vooral de laatste twee weken. Dat is een goede zaak, als hij zo verder kan trainen en mee op de eerste stage kan, dan zie ik geen problemen voor het voorjaar."

BELGA