Tolhoek boekt eerste profzege in Zwitserland, indrukwekkende Bernal nieuwe leider

Photo News
Antwan Tolhoek heeft de zesde etappe van de Ronde van Zwitserland op zijn naam geschreven. De 25-jarige Nederlander van Jumbo-Visma toonde zich de beste klimmer van een vroege vlucht én boekte zo zijn allereerste profzege. Egan Bernal finishte als tweede en is de nieuwe leider.

In de Ronde van Zwitserland trok het peloton eindelijk de bergen in. De aankomst lag bovenop de Flumserberg, een stevige hindernis van 10,8 kilometer. De lastige etappe bood kansen voor de aanvallers en dus werd er slag om slinger gedemarreerd. Uiteindelijk bestond de kopgroep uit maar liefst 25 renners, daarbij drie Belgen: Tosh Van der Sande, Stan Dewulf en Jasper Stuyven.

Vervolgens lieten Antwan Tolhoek, Lluís Mas en Patrick Bevin hun metgezellen al vroeg op de slotklim ter plekke. Het leiderstrio werd wat later bijgebeend door ex-wereldkampioen Rui Costa en François Bidard, waarna Tolhoek een serieuze versnelling plaatste.

De Nederlander van Jumbo-Visma viel niet stil, al werd het toch nog spannend. Egen Bernal schoot namelijk als een komeet weg uit de groep der favorieten, maar kwam net te laat om Tolhoek te remonteren. De 22-jarige Colombiaan van Team Ineos is wel de nieuwe leider in de Ronde van Zwitserland. 

Tolhoek: “Onbeschrijflijk gevoel”

“Drie jaar geleden behaalde ik hier de bergtrui, toen nog voor Roompot, en nu win ik hier mijn eerste profkoers op WorldTour-niveau: een onbeschrijflijk gevoel", klonk het bij Tolhoek. “Ook de complimenten aan de ploeg en de manier waarop we koersen. We zijn nog maar met vijf renners hier (Floris De Tier en Danny van Poppel gaven eerder deze week op, red.), maar we blijven elke dag vechten.”

Tolhoek haalde het dankzij de voorgift die hij had opgebouwd in een ruime vlucht: “Bert-Jan Lindeman was heel sterk vandaag. Hij was goud waard voor mij door constant op kop te blijven beuken. Ik hoorde op de radio dat Bernal eraan kwam. Vorig jaar werd ik in Californië nog geklopt door hem. Dat wilde ik absoluut niet nog eens laten gebeuren. Maar ik durfde niet om te kijken.”

Photo News

Bernal: “Die trui betekent veel voor me”

“Ik ging vol gas in de finale. Het resultaat is erg goed, denk ik. Deze morgen was het plan om geel te grijpen en dat is gelukt”, vertelde Bernal. “De finale was heel, heel goed. Hier ben ik blij mee. We wisten dat het met zo’n grote vluchtgroep echt moeilijk zou worden om de rit nog te winnen, maar geel was belangrijker. Die trui betekent veel voor me. De Ronde van Catalonië in maart was mijn laatste race. Zo kunnen terugkeren in de WorldTour, dat geeft veel vertrouwen.”

“Ik heb hier een hele goede ploeg rond me. En ze gingen echt snel. Dus was het beter voor me om te wachten en maar één echt sterke aanval te doen. We deden het erg goed, en nu moeten we morgen de wedstrijd zien te controleren. We hebben kaarten om mee te spelen. Ik kijk uit naar de rest van deze week. Rohan Dennis (tweede op 0:12) is een heel sterke renner. Ik zal tijd toegeven op hem in de tijdrit (zaterdag) en hij klimt echt goed.”

Bernal maakt deel uit van de onthoofde Tour-ploeg van Ineos. “Dit is een hele goed training voor de Tour. Alles wat ik nu doe, is om daarnaartoe te werken. Ik geniet van deze koers.”

 Bernal domineerde op de slotklim. De Colombiaan is klaar voor de Ronde van Frankrijk.
Photo News Bernal domineerde op de slotklim. De Colombiaan is klaar voor de Ronde van Frankrijk.

Uitslag (top 10)

1. Antwan Tolhoek (Ned/TJV) de 120,2 km in 2u43:35
2. Egan Bernal (Col/INS) op 0:16
3. Francois Bidard (Fra/ALM) 0:24
4. Jan Hirt (Tsj/AST) 0:29
5. Domenico Pozzovivo (Ita/TBM) 0:31
6. Patrick Bevin (NZe/CCC) 0:38
7. Rui Costa (Por/UAD) 0:44
8. Tiesj Benoot (Bel/LTS) 0:44
9. Patrick Schelling (Zwi/ZWI) 0:46
10. Patrick Konrad (Oos/BOH) 0:46

Stand (top 10)

1. Egan Bernal (Col/INS) de 792,5 km in 18u40:18
2. Rohan Dennis (Aus/TBM) op 0:12
3. Patrick Konrad (Oos/BOH) 0:29
4. Jan Hirt (Tsj/AST) 0:35
5. Tiesj Benoot (Bel/LTS) 0:35
6. Marc Soler (Spa/MOV) 0:41
7. Domenico Pozzovivo (Ita/TBM) 0:50
8. Francois Bidard (Fra/ALM) 0:58
9. Fabio Aru (Ita/UAD) 01:07
10. Nicolas Roche (Ier/SUN) 01:07

Photo NewsReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.