Tim Wellens zet tijdrit Baloise Belgium Tour naar zijn hand, Evenepoel blijft leider

Tim Wellens.
Photo News Tim Wellens.
Tim Wellens heeft de tijdrit van de Baloise Belgium Tour gewonnen. De renner van Lotto-Soudal was een fractie van een seconde sneller dan Nathan Van Hooydonck. Victor Campenaerts werd derde, de vierde plaats was voor Remco Evenepoel die wel de leiding in het algemeen klassement behoudt.

Enkele dagen geleden ging iedereen er nog van uit: deze negen kilometer lange tijdrit zou een makkelijke karwei voor Victor Campenaerts worden, maar na gisteren veranderde die verwachting toch wat. Niet alleen viel de Europese kampioen tijdrijden stevig, hij stootte ook nog eens op een beresterke Remco Evenepoel. Daardoor zette de 19-jarige juniorenwereldkampioen zijn voet naast Campenaerts, wat de favorietenrol voor vandaag betrof. Zeker omdat de renner van Deceuninck-Quick.Step de wegen in Grimbergen op zijn duimpje kent.

Victor Campenaerts.
RV Victor Campenaerts.

Het was de winnaar van de tijdrit twee jaar geleden die een eerste richttijd neerzette: Matthias Brändle deed de 9,2 kilometer in een tijd van 10'52". Gisteren kwam Nathan Van Hooydonck op een negatieve manier in het nieuws: omdat hij gefrustreerd reageerde nadat de neutrale wagen hem voorbijreed, kreeg hij geen wiel van de mecanicien. Vandaag antwoordde Van Hooydonck met de pedalen: Brändle mocht de hotseat verlaten, want onze landgenoot deed vijf tellen beter dan de Oostenrijker.

Nathan Van Hooydonck.
RV Nathan Van Hooydonck.

De tijd van de renner van CCC bleef lang op de borden, het was wachten op de start van Victor Campenaerts. Maar de Antwerpenaar kon de verwachtingen net niet inlossen: de werelduurecordhouder kwam aan de eindstreep een seconde tekort om Van Hooydonck van de troon te stoten. Geen nood voor Lotto-Soudal, want iets later zette Tim Wellens een toptijd neer. Minder dan een seconde scheelde het, maar Van Hooydonck moest wel plaatsmaken voor de Limburger. 

Normaal gezien, kon enkel Evenepoel Wellens nog van ritwinst houden. Halverwege lag de renner van Deceuninck-Quick.Step iets achter op het schema van Wellens, maar het ging er in ieder geval wel om spannen. In het tweede deel kon het jonge toptalent zijn achterstand niet meer goedmaken, de ritwinst was voor Wellens.

Evenepoel werd uiteindelijk vierde in de daguitslag, maar behoudt wel een mooie voorsprong in het algemene klassement. Van Hooydonck misliep etappewinst met minder dan een seconde, Campenaerts werd derde op twee seconden. Morgen staat de voorlaatste rit, een zware Ardennenrit, op het programma, daar strijden Wellens en Evenepoel om eindwinst.

Wellens: “Ik vrees dat gisteren cruciaal was”

“Mijn tijdrit was perfect. De wattages waren goed en ook het gevoel zat goed”, stelde Wellens in het flashinterview. “Afgelopen jaar heb ik hard aan mijn tijdritcapaciteiten gewerkt. Het algemene klassement winnen was altijd het grote doel en op voorhand was deze tijdrit daarin belangrijk. Maar gisteren verloor ik veel tijd om Remco. Het was misschien wel een tactische fout om niet meteen op zijn wiel te springen, want achteraf gezien had ik meegekund en eigenlijk ook meegemoeten. Nu sta ik wel heel ver achter hem, ik vrees dat gisteren dus een cruciale etappe was. Maar morgen kan het zeker nog een mooie strijd worden, ik kijk al een tijdje uit naar die Ardennenrit.” 

Tim Wellens.
Photo News Tim Wellens.

Evenepoel: “Weet niet echt wat ik moet verwachten”

“Ik verwacht een mooie strijd. Het parcours is vrij lastig en ik weet niet echt wat ik moet verwachten”, bekende Evenepoel na de rit. “De beklimming van La Redoute ken ik wel, want ik won er ooit eens de Philippe Gilbert Classic, als junior welteverstaan. Morgen staan er in die buurt andere kanonnen aan de start en is de rit nog iets pittiger met al die hellingen. Ik zie wel waar ik uitkom. Ik heb wel nog wat marge op Wellens en co. Ik kijk alvast uit naar die rit, ook al wordt er slecht weer verwacht.”

Evenepoel kan alvast tevreden terugblikken op zijn tijdrit, waarin hij nipt naast een podiumplaats greep. “Al begon de tijdrit niet zo goed voor mij, want in de eerste bocht maakte ik al een foutje en zo verloor ik wat tijd. Achteraf bekeken mag ik best tevreden zijn over mijn prestatie. Wellens was ronduit de sterkste vandaag, tijden liegen nu eenmaal niet. Ik ben alvast blij dat ik niet te veel tijd verloor op hem en dat ik morgen opnieuw in de blauwe leiderstrui kan starten. Daar ben ik echt wel fier op.”

Remco Evenepoel behoudt de blauwe leiderstrui.
Photo News Remco Evenepoel behoudt de blauwe leiderstrui.

Campenaerts: “Teleurstelling”

“Ik voelde me helemaal niet slecht, maar ik kwam pas het tweede gedeelte van deze tijdrit echt op stoom. Maar dat ik niet win, is toch ietwat een teleurstelling”, bekende Campenaerts na de race tegen de klok. “In Tirreno-Adriatico zette ik iedereen wel achter mij op deze afstand en daar waren wel de betere renners van de wereld aan de start. Nathan Van Hooydonck teerde misschien op wat frustratie van gisteren, van Tim Wellens weten we het ook wel dat hij dat kan. De val van gisteren leverde me ook niet al te veel last op. Ik was wel wat stram en stijf aan één kant, maar ik had simpelweg beter moeten doen.”

Waar heeft de werelduurrecordhouder het dan laten liggen? “Ik had meteen van bij de start voluit door moeten gaan en niet te veel op reserve rijden. Het is nu eenmaal wat het is. Ik heb gisteren heel veel krachten verspeeld door mee te gaan met Evenepoel. Misschien had ik dat beter niet gedaan en wat energie gespaard. Dan had ik deze tijdrit misschien wel gewonnen.”

Campenaerts.
BELGA Campenaerts.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Roger Deprez

    Proficiat Tim en nog succes.