Ga naar de mobiele website
^ Top

Tim Wellens wint loodzware etappe BinckBank Tour, Dumoulin is de nieuwe leider

TDW
Tim Wellens (Lotto Soudal) heeft de vijfde en voorlaatste rit van de BinckBank Tour op zijn naam geschreven. Na een loodzware etappe in weer en wind was de Belg de sterkste in een duel met Tom Dumoulin (Team Sunweb). De Nederlander is wel de nieuwe leider.

In de vijfde etappe van de BinckBank Tour stond vandaag een 203 kilometer lange heuveletappe tussen Riemst en Houffalize op het programma. Wie een gooi wilde doen naar de eindoverwinning, mocht vandaag zijn troeven op tafel leggen. Met acht heuvels waren daar voldoende kansen toe. 

Na een snel begin lukten het zes renners toch om een kloof te slaan. Tony Martin (Katjoesja), Tao Geoghegan Hart (Sky), Dylan Van Baarle (Cannondale), Rory Sutherland (Movistar), Alexis Gougeard (AG2R) en Pieter Weening (Roompot) sloegen een gat en harkten in regen en wind een maximale voorsprong van zes minuten bij elkaar. Ondertussen eiste het zware weer een heleboel slachtoffers, onder meer Marcel Kittel en Mickael Delage zochten vroegtijdig de camper op.

Photo News

Het was wachten tot de eerste passage in Houffalize tot het vuurwerk zich echt ontplooide. Op de Sant-Roch viel zowel het peloton als de kopgroep uit elkaar, een nieuwe kopgroep van een twintigtal renners vormde zich. Al was dat van korte duur. Tim Wellens en Tom Dumoulin kozen het ruime sop terwijl Peter Sagan op een onfortuinlijk moment lek reed. Voor leider Lars Boom lag het tempo te hoog, de Nederlander haakte af en koos voor een eigen tempo.

Wellens en Dumoulin begrepen elkaar goed en lieten de achtervolgers met onder meer Van Avermaet, Naesen en Benoot niet korter komen. De twee denderden op de dalende wegen richting finish, op zeven kilometer van de meet hadden de Belg en Nederlander een geruststellende voorsprong van een halve minuut. Dus mocht het duo sprinten voor de overwinning. Wellens ging van ver aan en hield Dumoulin makkelijk af. Een knappe zege voor de man van Lotto Soudal, terwijl de winnaar van de Giro met de leiderstrui een mooie troostprijs op zak steekt. Jasper Stuyven won het sprintje van de achtervolgers en mag zo mee op het podium. 

Uitslag rit (top 10):

*** 1. Tim Wellens (Bel/LTS) de 196.9 km in 5u04:36 (gem. 40.124752km/u)
2. Tom Dumoulin (Ned/SUN) op 0:00
3. Jasper Stuyven (Bel/TFS) 0:17
4. Greg Van Avermaet (Bel/BMC) 0:17
5. Tiesj Benoot (Bel/LTS) 0:17 
6. Michael Valgren (Den/AST) 0:20
7. Oliver Naesen (Bel/ALM) 0:20 
8. Nils Politt (Dui/KAT) 01:42
9. Sep Vanmarcke (Bel/CDT) 01:42 
10. Dion Smith (NZe/WGG) 01:42

Stand (top 10):

1. Tom Dumoulin (Ned/SUN) de 885.1km in 20u27:49 (gem. 43.252384km/u)
2. Tim Wellens (Bel/LTS) op 0:04
3. Greg Van Avermaet (Bel/BMC) 0:46
4. Jasper Stuyven (Bel/TFS) 0:52 
5. Michael Valgren (Den/AST) 01:02
6. Oliver Naesen (Bel/ALM) 01:09
7. Sep Vanmarcke (Bel/CDT) 02:22
8. Jan Bakelants (Bel/ALM) 02:28 
9. Soren Kragh (Den/SUN) 02:40 
10. Dion Smith (NZe/WGG) 03:15

BELGA
Photo News
Photo News1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Henninckx Terry

    Over Sagan wordt zijn tegen slag wordt ni gesproken he'.zij zouden anders ni gewonnen hebben!!!!!! Her zijn in feite dikke bluffers .Potverdorie!!!!!!

Meld een bug