Ga naar de mobiele website
^ Top

Tim Wellens heer en meester op Citadel van Namen

photo_news
Tim Wellens (Lotto-Soudal) heeft de 58ste editie van de Grand Prix de Wallonie op zijn naam geschreven. Onze landgenoot muisde er op twintig kilometer van de finish met een sluwe demarrage vandoor en rondde zijn solo op de Citadel van Namen knap af. Opnieuw raak voor de troepen van Marc Sergeant, de voorbije twee edities werden namelijk gewonnen door ploeggenoten Debusschere en Gallopin.

De vroege vlucht kreeg al snel vorm en bestond uit zeven renners: Edward Planckaert (Sport Vlaanderen-Baloise), Sander Cordeel (Verandas Willems-Crelan), Tom Devriendt (Wanty-Groupe Gobert), Sébastien Delfosse (WB Veranclassic-Aqua Protect), Marvin Tasset (AGO-Aqua Service), Jérémy Leveau (Roubaix-Lille Métropole) en Rob Ruijgh (Tarteletto-Isorex). Ze reden een bonus van ruim 4:30 bij elkaar. Meer kregen ze niet van het peloton, waar Lotto Soudal heel wat achtervolgingswerk verrichtte.

Onderweg werd de wedstrijd opgeschrikt door een zware valpartij van Jérôme Baugnies. De renner van Wanty-Groupe Gobert kwam in een afdaling ten val en werd per helikopter overgebracht naar het ziekenhuis en er met spoed geopereerd aan de rug. Ook liep hij letsels op aan de hals.

In het peloton werd niet gewacht en lag het tempo hoog. De zeven telden op 70 kilometer van het eind nog slechts 1 minuut voorsprong en de kopgroep spatte uiteen. Het was uiteindelijk sprinter Fernando Gaviria die op zo'n 50 kilometer van de meet de debatten opende, het peloton viel uit elkaar. In de afdaling sloop een groep weg met ongeveer 25 renners, onder wie alle favorieten.

Lotto één en twee

Toen Benoot versnelde, werd de kopgroep verder uitgedund. Teuns sprong op zijn wiel, het duo geraakte niet weg. Daarna zag Bakelants zijn kans schoon en was het Wellens die meeglipte. Ook dit duo kreeg geen vrije baan. We kregen een kopgroep met acht renners. BMC werd met Teuns en Vliegen vertegenwoordigd door twee renners, Lotto Soudal had met Benoot, Wellens en Gallopin drie renners. Verder tekenden Julien Simon, Jan Bakelants en Amund Grondahl Jansen present. 

Wellens demonstreerde zijn topvorm op de voorlaatste helling (Tienne aux Pierres) en versnelde. Pas nadat hij enkele lengtes had, wilde Teuns naar hem toe, maar de Limburger kreeg het gaatje niet dicht. Ook Bakelants probeerde even, maar zonder succes. In geen tijd verzamelde de kopman van Lotto Soudal 45 seconden en finaal had hij bijna anderhalve minuut over op de Citadel van Namen.

In de achtergrond leverde Teuns strijd voor de tweede stek, maar hij kreeg Benoot op het wiel. Daarna sprong ploegmaat Gallopin weg en reed de winnaar van de editie van 2016 naar de tweede plaats. Julien Simon vervolledigde het podium, voor Benoot die dus niet voor een triple kon zorgen.

photo_news
photo_news

"Superbenen"

Tim Wellens heeft bij zijn tweede deelname aan de GP van Wallonië meteen de bloemen beet. "Ik had superbenen. Hier ben ik heel tevreden mee", zei de renner van Lotto Soudal.

In de GP Montréal miste Tim Wellens de juiste slag. Hij probeerde wel op het eind de sprong te maken naar de koplopers en gaf toen met een indrukwekkende demarrage aan dat het met de vorm wel goed zat. "Ik voelde me toen goed en ook vandaag bleek dat het geval. Alleen kon ik het jammer genoeg niet tonen in Canada, nu is me dat wel gelukt."

Wellens rondde het teamwerk perfect af. "In Canada waren we met drie kopmannen en dat is niet altijd gemakkelijk", legde hij uit. "Ook nu waren we met verschillende jongens in vorm. Daarom heb ik vanmorgen aangegeven dat ik me super voelde, kopman wilde zijn en dat we de koers hard moesten maken. Dat heeft de ploeg ook gedaan. Ik moet Tiesj Benoot en Tony Gallopin bedanken omdat ze de koers lam legden achter mij. Tevens wil ik mijn andere ploegmaten, ook de stagiairs, bedanken dat ze mee de wedstrijd hebben gecontroleerd. De koers was dankzij ons hard en de anderen hebben zich opgeofferd voor mij. Daar moet ik hen dankbaar voor zijn. Op het eind kon ik versnellen en geraakte ik weg omdat de anderen moe waren. Het is mooi dat ik het hier kan afronden, op drie kilometer van de finish kreeg ik al felicitaties van de ploegleider. Dat is wel plezant en ik kon op de Citadel al een beetje genieten."

Op amper elf dagen van het WK etaleert Wellens dus zijn topvorm en dat in een WK-selectie waarin hij geen kopman is. "Ik heb de bondscoach enkele weken geleden al laten weten dat ik me uitstekend voel. Ik heb zwaar getraind in het vooruitzicht van dit WK, vaak achter de motor en tochten van 270 kilometer (de wegrit op het WK is 267,5 km lang). Vandaar mijn superbenen en ik wil die houden tot op het WK."

BELGA2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Luk Goffin

    Proficiat Tim ! Indien het zou regenen in Bergen wordt deze Tim een serieuze outsider voor de titel ...

  • Roger Deprez

    Proficiat Tim en hiermee snoert hij de mond van diegene die kritiek hadden op zijn selectie voor Noorwegen.

Meld een bug