Tim Wellens blijft met tijdritzege de koning te rijk in de Ruta del Sol

Photo News
Tim Wellens blijft baas in de Ruta del Sol. Onze landgenoot won na de openingsrit nu ook de tijdrit in de Spaanse wielerronde. Wellens bouwt zo zijn voorsprong in het klassement uit op zijn naaste concurrenten Izagirre en Fuglsang. De twee Astana-renners moesten enkele seconden prijsgeven op onze landgenoot. Het is de eerste tijdritzege uit Wellens’ wielercarrière.

De Ruta del Sol en Tim Wellens, het blijft een geslaagd huwelijk. Onze landgenoot bij Lotto-Soudal reed sinds zijn overwinning in de openingsrit in de zwart-gele leiderstrui en mocht dus als allerlaatste aan de tijdrit beginnen: 16,2 kilometer van Mancha Real naar La Guardia de Jaen, over heuvelachtig terrein. Een flinke test voor Wellens, te meer omdat hij onder leiding van ‘performance manager’ Kevin De Weert deze winter extra werk stak in zijn prestaties tegen de klok. 

Het werd aan de aankomst meteen duidelijk dat de winnaar van de dag zich tussen de klassementsrenners verschool. Hoe later de renners binnen dwarrelden, hoe beter de tijden. Steven Kruijswijk leek de toon te zetten, maar het waren opnieuw de Astana’s die het laken naar zich toe trokken. Ion Izagirre deed een fractie van een seconde beter dan Kruijswijk, terwijl Fuglsang er daarop nog een vijftal seconden van afknabbelde. 

De grote vraag was dan of Wellens stand zou houden in zijn leiderstrui. Op basis van de tussentijden onderweg moest dat mogelijk zijn. Onze 27-jarige landgenoot had aan het laatste tussenpunt 1 seconde achterstand op de besttijd. Een dubbeltje op zijn kant dus aan de meet, waar Wellens heel dicht in de buurt kwam van de tijd van Fuglsang. Sterker nog, Wellens pitste er nog 2 tellen van af en bouwde zo zijn voorsprong in het klassement nog wat extra uit. Hij heeft nu een voorgift van 7 seconden op Jakob Fugslang, Ion Izagirre volgt op 14 eenheden. Het is Wellens’ derde zege van het seizoen.

Photo News

Wellens: “Astana zal morgen aanvallen, dat zal spektakel opleveren”

“We hebben de tijdrit grondig voorbereid. Om een goed beeld te krijgen, had Kevin De Weert het parcours al verkend op de dag dat we hier aankwamen. Het eerste deel was pittig, daarna volgde een afdaling en het slot ging opnieuw bergop. We hadden een plan opgesteld om hier mee te doen voor de overwinning, maar de praktijk is natuurlijk altijd anders”, vertelde Wellens in het persbericht van Lotto-Soudal. 

“Het is fantastisch om beloond te worden voor al het extra trainingswerk dat ik erin investeerde. Dit is de tweede zege op drie dagen en bovendien mijn eerste tijdritzege als prof. Ik ben dus uiteraard zeer blij met deze vorm en met de resultaten. De voorsprong in het klassement is wel beperkt, dus ik verwacht dat de slechts 120 kilometer lange etappe van morgen spektakel zal opleveren. Ik denk dat de renners van Astana mij al op de eerste beklimming zullen aanvallen. Zij hebben verschillende renners die goed gepositioneerd staan in het algemeen klassement. Het zal niet eenvoudig zijn, maar we gaan alles in het werk stellen om die voorsprong te verdedigen. Er zijn geen bonificatieseconden te verdienen en de aankomst ligt na een lange afdaling, dus dat speelt in mijn voordeel.”

Photo News

Thomas De Gendt was op Twitter weer in voor een mopje: 

EPA
Photo NewsReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.