Tijdritkampioen Dennis steekt proloog in Ronde van Zwitserland op zak

Dennis.
EPA Dennis.
Rohan Dennis (Bahrain-Merida) heeft de openingstijdrit in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De wereldkampioen tijdrijden knalde op het biljartvlakke traject van 9,5 kilometer naar de snelste tijd. De Australiër is vanzelfsprekend ook de eerste leider in de voorbereidingskoers op de Tour. Yves Lampaert was met een vijftiende plaats de beste Belg. 

De tijdrit van tien kilometer in en rond Langnau im Emmental was vlak en kende weinig moeilijke bochten. Patrick Bevin van CCC zette al snel een scherpe tijd neer, goed voor een gemiddelde van bijna 52 km/u. De Poolse hardrijder Maciej Bodnar dook snel onder die tijd, maar ook hij mocht niet lang in de hot seat zitten. Wereldkampioen tijdrijden Rohan Dennis was amper een tiende van een seconde sneller dan Bodnar. Michael Matthews verraste op de korte tijdrit door op amper anderhalve seconden van Dennis binnen te komen.

Soren Kragh Andersen haalde ook uit, maar strandde alsnog op twee seconden van de wereldkampioen. Zij deden het goed, maar bijvoorbeeld klimmer Enric Mas moest al 47 seconden toegeven. Van Geraint Thomas werd ook meer verwacht: hij kwam al zeventien seconden tekort. Zijn jonge ploegmaat Egan Bernal, een mindere tijdrijder, reed met 23 seconden achterstand over de meet ten oosten van Bern.

Dennis.
EPA Dennis.

Belgisch kampioen Yves Lampaert zette de vijftiende tijd neer op achttien seconden van Dennis. Fabio Aru was één van de laatste grote namen die van het startpodium reden in Zwitserland, maar ook hij moest al meteen een halve minuut afstaan aan Dennis. De Australische wereldkampioen zat het laatste uur van de tijdrit al safe, want alle grote namen kozen ervoor om vroeg te starten en het begon daarbovenop te regenen in het Emmental. Dennis is met zijn tijdritzege ook meteen de eerste leider in de Ronde van Zwitserland.

Morgen blijft de Ronde van Zwitserland opnieuw in en rond Langnau im Emmental voor een rit van 159 kilometer over heuvelachtige wegen.

 Lampaert: “Te snel gestart”

“Mijn tijd valt tegen. Ik had wat last van maag en darmen, voelde me niet super”, vertelde Lampaert na de finish. Bij het tussenpumt liet hij nochtans een kanontijd optekenen en deed hij nog mee voor de top zes. “Ja, maar ik ben te snel gestart en daarna stilgevallen. Dat is de eenvoudige samenvatting van mijn tijdrit. Los daarvan ben ik wel tevreden over mijn conditie. Het draaide niet slecht de voorbije weken. Ik bouw hier nu verder op naar de kampioenschappen toe en probeer me in de Tourselectie te fietsen. Want die zekerheid heb ik op dit moment nog niet.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.