Tiesj Benoot doet schitterende zaak in afsluitende tijdrit, Kwiatkowski wint Tirreno-Adriatico

BELGA
Het doek is gevallen in de Tirreno-Adriatico. De Pool Michal Kwiatkowski heeft in de afsluitende tijdrit zijn eindzege veiliggesteld. Rohan Dennis won de proef tegen de klok, terwijl Tiesj Benoot van 8 naar 4 sprong in het eindklassement.

Wie zou de Koers van de Twee Zeeën winnen? Dé hamvraag bij aanvang van de slottijdrit van de Tirreno-Adriatico in San Benedetto del Tronto. Leider Michal Kwiatkowski rekende vooraf op drie tellen voorsprong op Damiano Caruso. Met nog een rist andere favorieten binnen enkele seconden beloofde het dus een spannende ontknoping te worden. Dat was het ook voor Tiesj Benoot. Onze landgenoot bij Lotto-Soudal kon op de slotdag zijn witte trui veiligstellen, maar moest over tien kilometer dan wel beter doen dan concurrent Jaime Roson. 

Een pak vragen dus, maar die werden in het begin van de tijdrit nog niet beantwoord. Met Dennis, Castroviejo en Van Emden startten drie geoliede motoren net na elkaar, verwacht werd dat zij het zouden uitvechten om de dagzege. En dat gebeurde ook, zij het dat Mads Pedersen ook even de neus aan het venster kwam steken. De Deen van Trek-Segafredo realiseerde de eerste richttijd, al had Dennis daar geen kind aan. De Australiër snelde met een gemiddelde snelheid van meer dan 53km/u naar de meet en dat zou achteraf voldoende blijken voor de ritoverwinning. Van Emden strandde net als vorig jaar op de tweede plaats, terwijl Castroviejo zich tevreden moest stellen met de laagste podiumtrede.

Restte dan nog de strijd om het klassement die plots in regenachtige omstandigheden werd beslecht. Benoot (8ste in het klassement) trok er zich niets van aan en plaatste zich als een van de betere favorieten op een 45ste plaats. Een matige tijd zou je dan gaan denken, maar dat was ook het geval voor de andere mannen in de top tien. Stuk voor stuk moesten ze aan de meet hun meerdere erkennen in Benoot. De witte trui binnen dus en met een sprong van 8 naar 4 een geweldige zaak in het klassement. 

De eindzege, dat lukte niet meer voor Benoot. Die strijd speelde zich af tussen Kwiatkowski en Caruso. De Pool plaatste zich samen met ploegmaat Thomas wél tussen de betere tijdrijders. Caruso deed zijn stinkende best, maar moest uiteindelijk nog 21 tellen toegeven op zijn concurrent. De eindzege ging zoals verwacht naar Kwiatkowski, die zijn favorietenstatus voor Milaan-Sanremo nu niet langer meer onder stoelen of banken kan steken.

Photo News

Benoot: "Genieten van tweede plaats in WorldTour-klassement"

“Ik ben zeer blij met deze vierde plaats in het eindklassement. Dit is beter dan verwacht. Voor de start van Tirreno-Adriatico wilde ik een toptienplaats behalen, maar de vierde plaats is boven de verwachtingen. Ik had niet gedacht dat ik vandaag nog vier mannen zou inhalen in het klassement. Voor ik aan de tijdrit begon, heb ik niet te veel stilgestaan bij wat er nog mogelijk was in het klassement. Eén plaats, maximaal twee plaatsen winnen leek me nog mogelijk, maar dat ik ook nog voorbij Landa en Urán sprong was een verrassing.”

“In de opwarming voelde ik dat ik goede benen had. Vlak voor ik van start ging, begon het te regenen. Uiteraard reden al mijn concurrenten in dezelfde omstandigheden. Ik heb nog snel andere tubes laten steken om zo weinig mogelijk risico’s te nemen. Ik heb de tijdrit goed ingedeeld en had voldoende energie over voor het tweede deel waarin ik nog versneld heb. Omdat het een secondespel was, ben ik voluit gegaan tot op de meet.”

“Mijn eindklassement is het mooiste resultaat van de voorbije week hier in Tirreno. Mijn derde plaats op de steile aankomst in Trevi mag er uiteraard ook wezen. Daarnaast was mijn zesde plaats in de bergrit van zaterdag met aankomst op Sassotetto beter dan verwacht. Hieruit blijkt dat ik op de verschillende terreinen een stap vooruit heb gezet. Nu neem ik enkele dagen rust en zal ik genieten van mijn recente resultaten en mijn tweede plaats in het WorldTour-klassement.”

BELGA

Uitslag tijdrit 

1. Rohan Dennis (Aus/BMC) 10 km in 11:14 (gem. 53,41 km/u)

2. Jos van Emden (Ned/TLJ) op 0:04

3. Jonathan Castroviejo (Spa/SKY) 0:08

4. Mads Pedersen (Den/TFS) 0:08

5. Gianni Moscon (Ita/SKY) 0:12

6. Michael Hepburn (Aus/MTS) 0:13

7. Jack Bauer (NZe/MTS) 0:13

8. Luke Durbridge (Aus/MTS) 0:17

9. Primoz Roglic (Sln/TLJ) 0:18

10. Vasil Kiryienka (WRu/SKY) 0:18 

Photo News

Eindstand Tirreno-Adriatico

1. Michal Kwiatkowski (Pol/SKY) 992,5 km in 25u32:56 (gem. 38,84 km/u)

2. Damiano Caruso (Ita/BMC) op 0:24

3. Geraint Thomas (GBr/SKY) 0:32

4. Tiesj Benoot (BEL/LTS) 01:06

5. Adam Yates (GBr/MTS) 01:10

6. Mikel Landa (Spa/MOV) 01:13

7. Davide Formolo (Ita/BOH) 01:15

8. Jaime Roson (Spa/MOV) 01:15

9. George Bennett (NZe/TLJ) 01:16

10. Rigoberto Uran (Col/EFD) 01:22 

AP
Getty Images12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Henkie Janssen

  Als je de prestaties van sky in deze koers in twijfel trekt dan moet je de prestaties van Tiesj ook in twijfel trekken gezien de kleine verschillen.

 • Charlotte Cdb

  Er zijn jonge landgenoten die het ook schitterend deden in de ronde van Taiwan ... alleen jammer dat er niet veel over te vinden is!

 • Freddy van Puymbrouck

  Het is volkomen normaal dat mensen die de wielersport volgen vraagtekens zetten bij een zege van een Sky renner.Ze zijn voortdurend in opspraak en worden opzichtig uit de wind gehouden door met name de UCI.Ik vraag me niet af of de bom gaat barsten bij Sky maar wanneer dat gaat gebeuren.Het is ontzettend jammer voor mogelijk zuivere renners die bij Sky rijden maar zo gaat het nu eenmaal, als je in het verdachten hoekje zit kom je daar niet gemakkelijk meer uit!!

 • Florent Marien

  Zou het kunnen dat de renners van Sky met Festina uurwerken fietsen?

 • Luc Steenmans

  Oei.. eentje van Sky gewonnen.. en geen Belg... dan mag dat niet hoor en zal het wel doping zijn volgens de Vlaamse koerskenners..