Ga naar de mobiele website
^ Top

Talansky bezorgt Cannondale na twee jaar opnieuw World Tourzege

AFP
Na ruim twee jaar mag Cannondale-Drapac opnieuw een overwinning in de World Tour op ziijn palmares bijschrijven. De Amerikaan Andrew Talansky bezorgde het team van Sep Vanmarcke een ritzege in de Ronde van Californië. Het was geleden van 12 mei 2015, de vierde rit in de Giro met Davide Formolo, dat de ploeg nog eens mocht juichen in de World Tour.

"Zelf ben ik daar niet zo mee bezig geweest", aldus Andrew Talanksy na afloop, "en ook van het team was er niet meteen druk. Het is niet dat we daar constant aan herinnerd werden. Iedereen deed zijn best en we wonnen wel wedstrijden, alleen geen World Tour. Uiteraard is dit een belangrijke overwinning en het kan misschien een kantelmoment betekenen voor de ploeg. Er komen binnenkort nog mooie World Tourkoersen aan zoals de Dauphiné en de Tour, dus hopelijk kunnen we verdergaan op dit elan."

Talansky, vooraf één van de favorieten voor de eindzege, liet zich in de etappe van maandag verrassen en verloor kostbare tijd met het oog op het klassement. "Ik heb Rafal vandaag een paar keer bestookt, maar hij was heel sterk en ik slaagde er niet in om hem af te schudden. Dus besloot ik het geweer van schouder te veranderen en voluit te mikken op de dagzege en mijn sprint. Ik wist dat ik die laatste bocht langs de binnenzijde moest nemen en dat draaide goed uit. Natuurlijk had ik liever wat meer tijd gewonnen op de anderen, maar wat ik nu heb, pakken ze alvast niet meer af. Ik wil hier van genieten, want het was lang geleden (een rit in de Ronde van Utah in augustus vorig jaar, red) dat ik nog eens kon winnen."

De Amerikaan telt nu 44 seconden achterstand op Majka, maar is wel de betere tijdrijder. "Ik ga er voor knokken", stelde hij nog, "ik ga die tijdrit benaderen zoals ik dat vandaag deed, rustig, zonder stress, maar wel met ambitie en we zien wel waar we eindigen."

Getty Images
AFP

Majka: "Zal moeten knokken voor behoud leiderstrui"

Rafal Majka moest vrede nemen met een tweede plaats na winnaar Andrew Talansky. De Pool van Bora-Hangrohe toonde zich een paar keer bergop, maar wist zich niet te ontdoen van zijn kompanen en delfde in de sprint het onderspit tegen de Amerikaan die daardoor een beetje van zijn achterstand wegwerkte op de Pool.

Vandaag staat een tijdrit van 24 km op het programma en zoals bekend is de Pool niet meteen begunstigd met veel capaciteiten tegen de klok. Slechts zes seconden voorsprong heeft hij op George Bennett, 25 op Ian Boswell, maar het zijn vooral de twee Amerikanen die hij vreest. Talansky staat op 44 seconden, Bookwalter telt 1:02 achterstand. "Het zal moeilijk worden", beseft de Poolse leider, "ik ga die trui verdedigen, er alles aan doen om er mee huiswaarts te keren, maar evident wordt het niet. Ik voel me sterk, maar een tijdrit is anders dan een etappe in de bergen."

Dus had hij liever wat meer voorsprong gehad in de stand. "Ik had hier zelfs graag gewonnen vandaag", zei hij, "maar goed, het is een tweede plek. Slim van Andrew om die bocht langs links te nemen. Ik heb al een overwinning in deze Ronde van CaliforniÊ, dus dat stemt me wel aL tevreden, al geef ik toe: graag pak ik ook die leiderstrui. En lukt het niet, er komen nog veel mooie koersen aan", dekte hij zich op het eind al een beetje in tegen het verlies.

Uitslag (top 10)

1. Andrew Talansky (VSt/CDT) de 125.5km in 3u43:15 (gem. 33.729004km/u)

2. Rafal Majka (Pol/BOH) op 0:00 

3. George Bennett (NZe/TLJ) 0:02 

4. Ian Boswell (VSt/SKY) 0:05 

5. Brent Bookwalter (VSt/BMC) 0:08 

6. Sam Oomen (Ned/SUN) 0:20 

7. Lachlan Morton (Aus/DDD) 0:27 

8. Tao Geoghegan Hart (GBr/SKY) 0:40 

9. Robert Gesink (Ned/TLJ) 0:40 

10. Sepp Kuss (VSt/RLY) 0:56

Meer overReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug