Sven Nys maakt comeback in WK e-mountainbike: “Geen terugkeer zoals Kim Clijsters”

Sebastien Smets - Photo News
Sven Nys (44) neemt op 8 oktober deel aan het WK e-mountainbike in het Oostenrijkse Leogang. Een comeback voor één dag. “Het wordt dus geen terugkeer à la Kim Clijsters”, verduidelijkte het veldriticoon aan onze redactie.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het WK e-mountainbike is een relatief nieuwe wedstrijd binnen de wielerwereld. “Het wordt voor de tweede keer georganiseerd”, aldus Nys. “Maar verder weet ik eerlijk gezegd niet wat de koers inhoudt. Ik heb absoluut geen interesse om de wedstrijd te winnen. Het is de bedoeling dat ik me verdiep in de discipline, om vervolgens op termijn (met de Sven Nys Academy) begeleiding te geven aan mensen die met een elektrische fiets op de openbare weg rijden. Hoe gebruik je de batterij? Hoe ga je om met een hogere snelheid op een fietspad? Er zijn zoveel vragen die vandaag nog onbeantwoord zijn.”

Nys kreeg van fietsenconstructeur Trek, waar hij ambassadeur voor is, de vraag om deel te nemen aan het WK e-mountainbike. Om de elektrische fiets van Trek te testen. “Mijn licentie werd aangevraagd bij de Belgische wielerbond. Omdat er niemand anders in aanmerking voor een selectie kwam, heb ik mij kandidaat gesteld. En dan zijn ze er bij de wielerbond ook op ingegaan.”

BELGA

Ambities, heeft Nys dus niet. “Ik wil het evenement gebruiken om ervaring op te doen. Ik heb vanaf dag één na mijn carrière gezegd dat competitie vanaf nu bijzaak is. De afgelopen jaren heb ik wel deelgenomen aan enkele races zoals de 10 Miles in Antwerpen. Dit is nu weer zo’n evenement. Maar ik start niet om te winnen, daar heb ik de conditie niet voor. En nogmaals: dit is een eendaagse comeback, geen terugkeer à la Kim Clijsters.”

Voor Nys is de korte comeback ook de terugkeer naar een van zijn grote liefdes. Naast het veldrijden was hij in zijn carrière ook geregeld actief als mountainbiker. Met succes. Hij werd vijf keer Belgisch kampioen en behaalde een bronzen medaille op het EK van 2009. Een jaar eerder finishte hij ook nog knap negende op de Olympische Spelen in Peking. 

Lees ook.

Geen publiek in Superprestige in Ruddervoorde, Sven Nys blij dat cross doorgaat: “Geef ons de kans om te overleven”

Sven Nys vindt dat startgelden zeker niet moeten verdwijnen: “Renners mogen beloond worden voor het succes dat zij op de kaart hebben gezet”

Sven Nys waarschuwt voor intensief sporten met mondmasker: “Dat is gevaarlijk”
25 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • André Christiaens

  @Els Martin, als Sven veel praat is het gewoon dat Karel V.N.K veel vragen stelt aan Sven, je kan daar toch geen voetballer neerzetten.

 • pierre De Smet

  Toch nog iemand die zich meer dan 100 % inzet voor de sport . Zulke bedreven mensen hebben we meer nodig . En dank zij z'n academie komen er misschien nog een paar nieuwe toppers bij .

 • louis meuleman

  Denkt nog steeds dat hij de beste is maar heeft veel geluk gehad dat de betere crossers op de weg zijn gaan rijden en dat hij niet met Van Aert en Van Der Poel te maken had anders zou hij telkens voor de derde plaats hebben gereden

 • Philippe De Naeyer

  Ik was vroeger anti Nijs en Albert supporter. Maar hoe meer ik Sven bezig hoor, hoe meer respect ik voor hem krijg.

 • Jos lagae

  Prachtige sportman met Respect voor zijn tegenstanders. Ik blijf hem graag horen.