Stybar voert plannetje van tien dagen geleden perfect uit en zet sprinters een hak in Argentinië: “Wist dat ik dit kon”

Photo News
Nog meer feest voor Deceuninck-Quick.Step in Argentinië. Zdenek Stybar (34) won de zesde rit in de Ronde van San Juan. Een zege die hij tien dagen geleden al voorbereid had.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Rit 6 in San Juan was voorbestemd om op een massaspurt te eindigen. Maar dan kwam Stybar met een straf nummer op de proppen. In de laatste kilometer demarreren uit een razend peloton en volhouden tot op de streep: dat is er niet veel gegeven. Stybar had nooit meer dan 30 meter. Juan Molano, een van de loodsen van Fernando Gaviria, kwam heel dichtbij, maar de Colombiaan strandde aan zijn wiel. “Ik wist dat ik niet veel nodig had”, zei Stybar. “Tien dagen geleden zijn we hier met de ploeg komen trainen. Komen spelen eigenlijk, we hebben wat op en af gereden. Ik had meteen door dat hier iets mogelijk was. Ik wist dat ik dit kon.”

‘Hier’, dat was het Autódromo El Villicúm, een race-circuit een half uurtje buiten San Juan. De opeenvolging van lange en scherpe bochten maakte dit tot een ideaal parcours voor aanvallers. Op vierhonderd meter van de streep lag nog een bocht van 180 graden, daarna liep de weg bergaf tot de finish. Stybar wist dat als hij dáár als eerste kon induiken, dat hij dan een grote kans had om te winnen. “We hadden het ’s morgens allemaal doorgesproken met de ploeg, maar op twee kilometer begon ik toch weer te twijfelen. Het was de hele dag zó warm geweest, 44 graden zei mijn fietscomputer, en ik voelde me niet super. Ik kon me niet afkoelen tijdens de koers. Maar toen ik UAE in de laatste kilometer een lint zag vormen, wist ik dat dat het juiste moment was.”

Zdenek Stybar (links) won de voorlaatste rit in San Juan.
BELGA Zdenek Stybar (links) won de voorlaatste rit in San Juan.

Stybar ging vol aan, om een kleine minuut later met een brede glimlach en de armen wijd gespreid over de meet te bollen. “Ik ben blij dat ik hier mijn eigen kans mocht gaan. Dat gebeurt niet heel vaak. Normaal was dit een etappe voor Hodeg (de sprinter van de ploeg, red.), maar Alvaro zei ’s morgens dat het mijn beurt was: ‘Doe maar’, zei hij. ‘Ik heb al drie kansen gehad.’ Dit was sowieso een win win-situatie. Ofwel lukte het voor mij, ofwel trok ik de groep op een lint en dan kon Hodeg misschien profiteren.”

“Vroeg winnen na de winter is altijd leuk. Je weet als renner nooit waar je staat. Zo’n zege is vooral mentaal belangrijk: dit is goed voor mijn vertrouwen.”

Nog niet klaar voor de klassiekers

Ook vorig jaar begon de man zijn seizoen met een snelle overwinning, toen in de Ronde van de Algarve in Portugal. Het was de voorbode van een sterk voorjaar, met winst in de Omloop en de E3. Is dit opnieuw een teken aan de wand? “Hopelijk wel”, grijnsde de Tsjech. “Maar zo simpel is het niet. Ik heb nog veel werk te doen. Ik zit op schema, maar ik ben nog niet klaar voor de klassiekers.”

Zijn grote doelen voor de komende maanden zijn de Strade Bianche, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. De Ronde van San Juan klasseert hij onder de noemer ‘fun’. “Dit is mijn eerste keer in Argentinië en ik kom volgend jaar zeker terug”, zei hij. “Ik vind dit een heel leuke koers.”

epa08186500 Stage winner Quick Step team rider Zdenek Stybar (C) of the Czech Republic, Juan Sebastian Molano (L) of Colombia, second place, and Rudy Barbier (R) of France, third place, celebrate on the podium during the awards ceremony of the Vuelta to San Juan's sixth stage in San Juan, Argentina, 01 February 2020.  EPA/DAVID RAMIRO
EPA epa08186500 Stage winner Quick Step team rider Zdenek Stybar (C) of the Czech Republic, Juan Sebastian Molano (L) of Colombia, second place, and Rudy Barbier (R) of France, third place, celebrate on the podium during the awards ceremony of the Vuelta to San Juan's sixth stage in San Juan, Argentina, 01 February 2020. EPA/DAVID RAMIRO2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Roger Deprez

    Stybi heeft het weer goed aangepakt enkele crossen en zeker niet te veel om de weerstand(super compensatie) te verkrijgen die nodig is om in het voorjaar te presteren, heel slimme renner of zijn trainer, of allebei.

  • Filip Desmedt

    Stybi vroeg in vorm , dat belooft voor de voorjaarsklassiekers !! Hopelijk win je er eentje , bv Parijs Roubaix zou heel mooi zijn ....