Ga naar de mobiele website
^ Top

Stuyven schiet raak in slotetappe BinckBank Tour, Dumoulin eindwinnaar

BELGA
Tom Dumoulin heeft de BinckBank Tour op zijn palmares gezet. De 26-jarige Nederlander van Team Sunweb hield eenvoudig stand in de slotetappe en wist zo Tim Wellens van een derde eindzege te houden. De dagzege was een prooi voor Jasper Stuyven. Onze landgenoot van Trek-Segafredo reed weg in de slotfase en soleerde naar de zege. Philippe Gilbert sprintte op korte afstand naar de tweede plek, Dumoulin werd nog knap derde.

In de slotrit van de BinckBank Tour moesten de renners 191 kilometer afhaspelen. Na de start in Essen volgde een vlakke aanloop richting de Vlaamse Ardennen. Door het hoge tempo in de openingsfase duurde het liefst veertig kilometer tot de vroege vlucht tot stand kwam. Negen dappere lieden kozen voor het ruime sop: Tony Martin, Elia Viviani, Tim Merlier, Kenny Dehaes, Grega Bole, Elmar Reinders, Jay Thomson, Jonas Rickaert en Preben Van Hecke.

Na de eerste passage op de Muur van Geraardsbergen veranderde de koerssituatie. Zowel de kopgroep als het peloton werd uit elkaar gescheurd. Wout van Aert en Danny van Poppel maakten de sprong naar voren. De wereldkampioen veldrijden en de Nederlander van Team Sky vormden een leiderskwintet met Bole, Martin en Viviani. 

Vervolgens doemde de Muur een tweede keer op voor de renners. Op de beruchte helling ontbond Peter Sagan zijn duivels. Door zijn stevige versnelling werden de vluchters al snel bij de lurven gevat. Een uitgedund peloton dook zo de finale in, terwijl leider Dumoulin een voorsprong van slechts vier seconden moest verdedigen op Tim Wellens.

Met nog dertien kilometer voor de boeg moest wereldkampioen Sagan op een cruciaal moment van fiets wisselen. Toch kwam de Slovaak al snel weer aansluiten en maakte hij met Greg Van Avermaet indruk op de Denderoordeberg. Beide renners zonderden zich even af, maar vervolgens kwam de boel weer samen. Toen het elitegroepje temporiseerde, zag Jasper Stuyven zijn kans. Onze landgenoot van Trek-Segafredo sloeg meteen een bres en wist op de Vesten van de Muur stand te houden. Het peloton kwam nog heel dicht, maar Stuyven rondde de solo knap af. Philippe Gilbert sprintte naar een tweede plek, eindwinnaar Dumoulin werd nog knap derde. Op de erelijst volgt die laatste zijn landgenoot Niki Terpstra op.

Stuyven: "Geweldig gevoel"

"Deze overwinning geeft me een geweldig gevoel. Het was immers al een tijdje geleden dat ik nog eens het zegegebaar mocht maken", stelde Stuyven. "Ik won dit jaar enkel met mijn team de ploegentijdrit in de Hammer Series. De laatste echte zege was die van Kuurne-Brussel-Kuurne van vorig jaar. Dit is de kers op de taart." 

"Ik had niet dezelfde explosieve benen van gisteren, want ik was nog wat vermoeid. Ik wou in volle finale alsnog eens proberen. Het werden drie heel lange kilometers. De laatste 200 meter gaf ik alles wat er nog in mij zat en dat bleek genoeg te zijn. Kuurne-Brussel-Kuurne winnen was toch net ietsje meer dan deze rit. Kuurne is dan wel geen WorldTour-koers, maar dat is een wedstrijd in het voorjaar en dat is echt wel mijn periode." 

"Door de bonificaties word ik derde in de eindstand van deze BinckBank Tour. We waren naar hier gekomen met Edward Theuns voor de massasprinten en mezelf voor een goed eindklassement. We mogen dus met opgeheven hoofd deze koers achter ons laten", besloot Stuyven. 

Jasper Stuyven was compleet uitgeteld na zijn knappe overwinning.
rv Jasper Stuyven was compleet uitgeteld na zijn knappe overwinning.

Uitslag (top 10)

*** 1. Jasper Stuyven (Bel/TFS) de 191,3km in 4u06:48 (gem. 46,507294km/u)

*** 2. Philippe Gilbert (Bel/QST) op 0:01 

3. Tom Dumoulin (Ned/SUN) 0:01 

4. Peter Sagan (Slk/BOH) 0:01

*** 5. Tiesj Benoot (Bel/LTS) 0:01

*** 6. Oliver Naesen (Bel/ALM) 0:01

*** 7. Greg Van Avermaet (Bel/BMC) 0:01 

8. Matthieu Ladagnous (Fra/FDJ) 0:01 

9. Dion Smith (NZe/WGG) 0:01 

10. Dylan van Baarle (Ned/CDT) 0:01 

Eindstand (top 10)

1. Tom Dumoulin (Ned/SUN) de 1076,4km in 24u34:33 (gem. 43,799126km/u)

*** 2. Tim Wellens (Bel/LTS) op 0:17

*** 3. Jasper Stuyven (Bel/TFS) 0:46

*** 4. Greg Van Avermaet (Bel/BMC) 0:51

*** 5. Oliver Naesen (Bel/ALM) 01:14 

6. Michael Valgren (Den/AST) 01:15 

7. Peter Sagan (Slk/BOH) 01:53 

8. Lars Boom (Ned/TLJ) 01:59

*** 9. Philippe Gilbert (Bel/QST) 02:12 

10. Petr Vakoc (Tsj/QST) 02:23 

Tom Dumoulin.
ANP Tom Dumoulin.

Erelijst

2005: Bobby Julich (VSt)

2006: Stefan Schumacher (Dui)

2007: José Ivan Gutierrez Palacios (Spa)

2008: José Ivan Gutierrez Palacios (Spa)

2009: Edvald Boasson Hagen (Noo)

2010: Tony Martin (Dui)

2011: Edvald Boasson Hagen (Noo)

2012: Lars Boom (Ned)

2013: Zdenek Stybar (Tsj)

2014: Tim Wellens (Bel)

2015: Tim Wellens (Bel)

2016: Niki Terpstra (Ned)

2017: Tom Dumoulin (Ned)

ANP
Photo News2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Marc Geerts

    Ben blij voor Jasper en ook voor Dumolin.

  • Bromvlieg

    Groot kampioen.

Meld een bug