Straffe beelden: Zuid-Afrikaanse politie breekt arm van ploegmaat Victor Campenaerts bij hardhandige arrestatie

rv
Nicholas Dlamini, een renner van NTT Pro Cycling (het vroegere Team Dimension Data), heeft er een akelig avontuur opzitten. De Zuid-Afrikaan werd tijdens een trainingsritje opgepakt, een arrestatie die niet geweldloos verliep. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Op beelden is te zien hoe een agent Dlamini hardhandig tegen een combi duwt. De renner die zich verweert, breekt daarbij zijn arm. Vervolgens wordt Dlamini in de combi geduwd. Een man die het incident filmt, krijgt het aan de stok met de agenten. “Heb jij hier toestemming voor gevraagd?”, snauwt één van hen de man toe.

NTT Pro Cycling, de nieuwe ploeg van werelduurrecordhouder Victor Campenaerts, heeft intussen gereageerd op het incident. “We zijn ons bewust van een video waarin één van onze renners, Nic Dlamini, betrokken is bij een incident in Cape Town eerder vandaag”, luidt het. “Hij ondergaat momenteel medische testen. Daarna zullen we een volledige update geven over wat er precies gebeurd is.” Een plaatselijke journalist beweert zelfs dat de renner, die 60 km/uur zou gereden hebben, van zijn fiets werd getrokken omdat de agenten zijn vergunning wilden controleren. Die is namelijk nodig in het Silverminde-gedeelte van het Nationaal Park Tafelberg, waar Dlamini zijn trainingsrit afwerkte.

Het Nationaal Park verdedigde zich intussen met een officieel bericht. “De wielrenner brak zijn arm doordat hij zich verzette tijdens zijn arrestatie. Volgens de ordehandhaver van dienst betrad hij het Silvermine-gedeelte zonder te betalen. Wanneer daarnaar gevraagd werd, kon hij ook geen betalingsbewijs voorleggen.”
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Paul Mampaey

  Ooit in Zimbabwe geweest met auto, hoe dikwijls dat ik heb moeten stoppen voor de politie, niet te tellen, papieren, te hard gereden, vuile autospiegels etc alleen maar om te kunnen ontvangen, zelfs mijn watervoorraad(flesjes) moesten ze hebben !

 • Kristel Huybrechts

  Mannen die hun ‚zogezegde‘macht misbruiken om zo geld voor eigen zak te kunnen verdienen, daarom willen ze ook niet gefilmd worden. Is geen politie maar parkwachters

 • Feline Noé

  Zuid-Afrikaanse wielrenner.. dus niemand om hem te beschermen. Moest die een Amerikaanse of een Russische geweest zijn, zou alle hel losbarsten. Heel triestig, maar vooral onaanvaardbaar, ik hoop dat de verantwoordelijken een gepaste straf krijgen voor dit barbarisme.

 • Raf De donder

  De politie in ZA is corrupt. Wij zijn zelf afgeperst nadat we werden tegengehouden voor een zogenaamde routine controle. Papieren moeten afgeven, dan vroeg men hoe snel ik reed. Ze wisten het zelf niet blijkbaar. We reden perfect reglementair. Stond er een snelheidsbord van 1 meter hoog dat ik hun koffer paste met 30/u. Heb achter hun combi cash 200€ moeten betalen of we moesten mee naar het hoofdkantoor. 2 dagen rijden. Wat doe je in zo een situatie? Als je je dan verzet ...

 • gerard wauters

  Flor wees van 1 ding maar zeker. Een echte prof rijdt meestal wel over de fietspaden. Ze kunnen gewoon geen slechte reputatie veroorloven, al was het maar tov de sponsors. Die gasten die wel over de baan naast de fietspad rijden kunnen enkel maar dromen van een deftige carriere