Sterke Evenepoel komt niet in de problemen op de Malhão en ruikt eindzege in Algarve, Lopez pakt rit

Photo News
Remco Evenepoel staat een stap dichter bij de eindzege in de Ronde van de Algarve. De 20-jarige topper van Deceuninck.Quick.Step verdedigde op de Alto do Malhão met succes zijn gele leiderstrui. Morgen kan Evenepoel het afmaken in de tijdrit - een specialiteit. De ritzege was voor Miguel Ángel López (Astana), die in het slot de beste versnelling in huis had. 

“Ik ben volledig leeg”. Lees hier de uitgebreide reactie van Evenepoel. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Photo News

Opdracht één van twee voor Remco Evenepoel in zijn weg richting eindzege. Vanuit vakantieplaats Albufeira trok het peloton naar scherprechter Alto do Malhão, dat in volle finale tweemaal moest beklommen worden. “In eerste instantie wil ik mijn leiderstrui verdedigen”, sprak Evenepoel voor aanvang van de rit. “En dan zien we wel op die slotklim.”

Na goed 17 kilometer scheurden negen renners zich los van het peloton. Daarbij twee Belgen: Dries de Bondt (Alpecin-Fenix) en Tom Devriendt (Circus-Wanty Gobert). De koplopers kregen snel twee minuten, nadien kopieerde de grote meute de vaart van De Bondt en co. Zo bleef de voorsprong lange tijd status quo, tot João Rodrigues op 38 kilometer van de streep op de Alte - de derde beklimming van de dag - de benen voelde kriebelen. Hij liet z’n medevluchters achter en had zijn zinnen gezet op een lange solo. Een meer dan moedige poging van de 25-jarige Portugees. De Bondt moest erop, hij hield aan zijn ontsnapping wel de bergtrui over. 

Schachmann speelt op verrassing

Op de top van de eerste klim van de Alto do Malhão had Rodrigues 42 seconden voorsprong op Vincenzo Nibali - die intussen was weggeglipt uit het peloton. Dat peloton zat echter slechts tien tellen verder, Evenepoel werd goed omringd en zat attent mee vooraan. Toen meesterknecht Tim Declercq in de aanloop naar de tweede klim van de Malhão - waar de beslissing zou vallen - opnieuw wist aan te sluiten en zich op kop zette, waren zowel Nibali als Rodrigues eraan voor de moeite. Alles te herdoen, met een grote groep denderden we richting Alto do Malhão bis.

In het wiel van een Bora-collega gooide Schachmann op de eerste hellende stroken de vaart omhoog. Evenepoel kon met gemak het tempo aan, liet zich meeglijden en nestelde zich slim in het wiel Schachmann. Vervolgens was het kilometers wachten tot die ene versnelling. Uiteindelijk was het Miguel Ángel López die in de slotkilometer een stevige cartouche in huis had. Dan Martin volgde op enkele meters als tweede, Evenepoel bolde als derde over de finish, net voor Schachmann.

Lopez
RV Lopez

Oef, deze rit overleefd, het geel is nog steeds van de man uit Schepdaal. Evenepoel, Schachmann en Martin staan nu in dezelfde tijd. Morgen heeft onze landgenoot echter de kans om zelf uit te halen. Het tijdritparcours van 20,3 kilometer loopt over golvende wegen. “Het moet Remco goed liggen”, aldus ploegleider Tom Steels. En zo kan Evenepoel deze eindzege in de Algarve al ruiken. Straf nummer toch. 

Photo News
EPA

Het klassement
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • PHILIPPUS DE GEEST

  Peter Berg ,op een col van 17Km licht de snelheid wel veel lager,er is geen vergelijk met het een en ander.

 • Gaston FOUBERT

  Peter Berg, je rijdt een col van 17 km niet op aan dezelfde intensiteit als eentje van 2 km.

 • Jan De Korte

  Veel bla bla maar waar vindt ge de volledige rituitslag. Beperk juliie tot de feiten.

 • Peter Berg

  Erg knap wat hij doet maar moeten we de grote rondes niet vergeten ? Zo kapot zitten op een klim van 2km waar er cols van 17km en meer in de grote drie zitten...

 • wim helsen

  Man man 20 jaar en al zoveel op zijn palmares. Erg knap