Sterke Evenepoel bezorgt met knappe solo Deceuninck-Quick.Step winst in Hammer Climb

Remco Evenepoel.
RV Remco Evenepoel.
De eerste dag van de tweede Hammer Series-manche van het jaar heeft Deceuninck-Quick.Step de leiding genomen. Op het heuvelachtige parcours in Nederlands Limburg behaalde de ploeg van Patrick Lefevere de meeste punten. Dat was vooral te danken aan een uitmuntende Remco Evenepoel: de juniorenwereldkampioen reed een hele dag vooraan en kwam ten slotte als eerste over de eindstreep.

De Vaalserberg was scherprechter in de ‘Hammer Climb’, de eerste dag van de driedaagse Hammer Series. De wedstrijd bestond uit negen ronden van zeven kilometer, waarin iedere ronde gesprint moest worden voor punten. Het kaf werd meteen van het koren gescheiden: het waren de Belgen die de lont aan het vuur staken, Tim Wellens kreeg Remco Evenepoel en Greg Van Avermaet mee. Daarna kwamen nog enkele renners aansluiten, maar toen was het Wellens die voor de tweede afscheiding zorgde. Zo ontstond een kopgroep van vier, met opnieuw Evenepoel, maar ook met Maciej Bodnar en Koen Bouwman. Greg Van Avermaet moest even naar adem happen en moest in de tweede groep blijven zitten.

Tim Wellens met Greg Van Avermaet en Remco Evenepoel in het wiel.
Photo News Tim Wellens met Greg Van Avermaet en Remco Evenepoel in het wiel.

In de sprints trok Bodnar altijd aan het langste eind, vooral Evenepoel probeerde weerstand te bieden. Wellens en Bouwman waren meestal tevreden met plaatsen drie en vier. Vlak voor het ingaan van de zevende ronde kwamen er enkele renners terug vooraan, onder anderen Ben Hermans, Greg Van Avermaet en Jasper Stuyven maakten de oversteek. Het sein voor Evenepoel om voor een solo te kiezen. Hij kwam als eerste over de streep in de zevende ronde en dikte het puntenaantal voor zijn ploeg Deceuninck-Quick.Step nog wat aan.

De juniorenwereldkampioen reed alsmaar verder weg van de rest, kilometer per kilometer vergrootte hij zijn voorsprong op uitmuntende profrenners als Wellens, Van Avermaet en Bodnar die nochtans niet stilstonden. Dankzij zijn solo behaalde Evenepoel het maximum van de punten in de laatste drie ronden, een huzarenstukje dat Deceuninck-Quick.Step een ruime voorsprong in het klassement opleverde. De jonge Belg kwam uiteindelijk met een voorsprong van bijna anderhalve minuut als eerste over de eindstreep. Als een ‘echte’ eerste profoverwinning telt deze race evenwel niet, in de Hammer Series draait het om het ploegenklassement.

Deceuninck-Quick.Step.
Photo News Deceuninck-Quick.Step.

Trotse Evenepoel na topprestatie: “Ik had niet gedacht hier al de zege te pakken”

“De ploeg had me gewoon gevraagd om zo veel mogelijk punten te pakken en dat is wat ik gedaan heb”, reageerde Evenepoel. “Morgen is het aan de andere jongens, ik neem een rustdag.”

Evenepoel reed bijna 30 kilometer lang alleen op kop: “Tom Steels zei me dat ik BORA - hansgrohe in de gaten moest houden. Toen dat achtervolgend groepje heel dicht kwam, werd er even geaarzeld en toen wist ik: nu moet ik gaan. Niemand reageerde en ik zette aan, ook al was het nog ver.”

De rest is geschiedenis en Evenepoel pakte de zege: “Er werd heel hard gekoerst. Ik dacht niet dat ik hier al de zege zou pakken. Ik werk en train hard, probeer er altijd aan te hangen, mijn best te doen en ik denk dat ik vandaag trots mag zijn op mezelf. Dit is geen individuele zege, maar één voor Deceuninck - Quick-Step en dat is belangrijk. Vorig jaar wonnen we hier de Hammer Series in Limburg. En we hebben nog de Hammer Sprint, zaterdag. Met onder meer Fabio Jakobsen en enkele andere jongens moeten we in staat zijn om ook die te winnen.”

Remco Evenepoel.
Photo News Remco Evenepoel.9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Hendrickx

  Misschien toch een Belg die kan concurreren met Mathieu VDP in de toekomst?

 • Freddy van Puymbrouck

  Dat is heel knap gereden van die jongen, hopelijk laten ze hem met rust zodat hij zich rustig kan ontwikkelen!

 • gerard wauters

  Deze ploeg is zo sterk omdat ze een goede band weten te smeden tussen de renners en de rest van het personeel. Dit is geen raketwetenschap maar gewoon gezond en nuchter denken en blijven denken. Voeg daar de slimme neus voor talent van Patrick bij en je hebt een goede mix. Patrick weet ook wanneer hij renners moet laten gaan. Bij Armstrong was het heel anders, die reden niet voor Lance voor hun plezier... ze moesten, groot verschil.

 • Yvan Van Nieuwenhuyze

  KNAP !!! gun hem tijd !!!

 • Pieter De Ruyter

  Wauw,de leeftijd van een eerste jaars belofte.Doet die mee aan het WK -23? Och arme zijn tegenstanders.