Steeds meer piepjonge renners beklimmen Ventoux

Asger De Valck is nog maar negen jaar, maar mag zich al een echte berggeit noemen.
Proost Asger De Valck is nog maar negen jaar, maar mag zich al een echte berggeit noemen.
Een nieuwe trend is geboren: samen met papa of opa de Mont Ventoux beklimmen. Nooit eerder fietsten zoveel jonge kinderen naar de top. En ook al is de jongste berggeit pas negen jaar, gevaarlijk hoeft het volgens artsen niet te zijn: "Elk sportief kind kan dat mits een goeie voorbereiding."

De Mont Ventoux, de kale berg in de Provence, is al lang niet meer het oord der verschrikkingen voor wielertoeristen. Zowat elke min of meer geoefende fietsfanaat knokt zich al een tijdje voor tal van goede doelen naar boven, maar nu lijkt er alweer een nieuwe trend ingezet: samen met papa of opa naar de top.

Nooit eerder als deze zomervakantie reden zoveel jonge kinderen de 1.912 meter hoge col naar boven. Lukas (12) uit Poperinge fietste samen met zijn opa Luc Louwagie (70) naar het beroemde weerstation. Ruben Delbarge (13) uit Diksmuide deed het samen met zijn broers Stijn en Dieter (allebei 17) zelfs op een eenwieler in 2 uur en 42 minuten. "We reden op het laatste stuk zelfs wielertoeristen op een koersfiets voorbij", vertelde Ruben trots.

Ook meisjes zijn gebeten door het Ventouxvirus: Marie Maes (13) uit Koksijde klom tien dagen geleden samen met haar oudere broers en papa Wim in 2 uur en 5 minuten naar de top. De jongste berggeit moet Asger De Valck uit Ternat zijn. De jongen is pas negen jaar, maar ook hij beklom deze zomervakantie de 21 kilometer lange col in iets meer dan 2,5 uur - goed voor een gemiddelde snelheid van 8,1 km/u. "Opgeven staat niet in mijn woordenboek", lacht hij.

Twee uur of meer bergop rijden is geen gezondheidswandeling. Toch hoeven ouders met gretig fietsende kinderen zich geen al te grote zorgen te maken, zegt kindercardiologe Katya De Groote. "Elk sportief kind dat gewend is aan wat inspanningen en goed voorbereid aan de klim begint, kan dat. Natuurlijk is het niet verantwoord als je kind maar één keer per jaar een fietstochtje van 20 km maakt, maar ik neem aan dat kinderen van sportieve ouders zelf ook genoeg beweging krijgen."

LEES MEER IN HET LAATSTE NIEUWS, OOK VERKRIJGBAAR IN DIGITALE VERSIE