Spanjaard Valls verrast grote tenoren na verbeten duel op Green Mountain

Tim De Waele
Na drie opdrachten voor de rappe mannen was het vandaag stevig klimmen geblazen in Oman met na 189 kilometer aankomst boven op de pittige Green Mountain. De bult van 1235 meter hoogte zorgde voor het nodige vuurwerk met Vincenzo Nibali, Tejay van Garderen, Alejandro Valverde, Rafal Majka en Joaquim Rodriguez in een hoofdrol. Terwijl de grote honden echter vochten om het been liep de Spanjaard Rafael Valls van Lampre-Merida ermee heen. De Amerikaan Van Garderen - die kon rekenen op een verbluffende Ben Hermans - werd tweede en de Poolse berggeit Majka derde. De 27-jarige Valls neemt meteen ook de rode leiderstrui over van Fabian Cancellara. Hermans werd uiteindelijk nog knap negende op een minuut.

De loodzware finale met klimwerk bij een kwik van alweer om en bij de 34 graden schrikte vier patriotten absoluut niet af. En wie tekende alweer prestent? Jef Van Meirhaeghe (Topsport Vlaanderen-Baloise). De jonge Antwerpenaar maakte voor de vierde (!) dag op rij al deel uit van de vlucht van de dag en ook dit keer kreeg hij assistentie van een ploegmaat, ditmaal pistier Gijs Van Hoecke. En de Belgen waren duidelijk op de afspraak want ook Stijn Vandenbergh (Etixx-Quick.Step) gleed mee. De laatste man aan boord was de snelle Andrea Guardini (Astana), winnaar van de openingsetappe.

Nibali beukt
Guardini en de strijdlustige Van Meirhaeghe hielden het evenwel vroegtijdig voor bekeken - dat deed de offensieve snaak van Topsport Vlaanderen gisteren ook al - waardoor Van Hoecke en Vandenbergh in een winderig scenario alleen overbleven om richting een maximale voorsprong van 14 minuten te peddelen. BMC en Trek Factory Racing leidden in de achtervolging de dans en rekenden perfect. Voor aanvang van de slotklim Green Mountain werd het Belgische duo bij de lurven gevat. Tijd voor de grote kanonnen dus en Tour-winnaar Vincenzo Nibali (Astana) stak het vuur vakkundig aan de lont. De 'Haai van Messina' beukte, maar kreeg geen vrijgeleide.

Tim De Waele
Tim De Waele
EPA

Na een prik van de Zuid-Afrikaan Jacques Janse van Rensburg (MTN-Qhubeka) vond Tejay van Garderen (BMC) het welletjes. De 26-jarige Amerikaan wilde het geweldig knappe werk van onze landgenoot Ben Hermans afronden, maar botste op een verrassende knaap: Rafael Valls Ferri. De Lampre-man met een verleden bij het Vacansoleil van Hilaire Van der Schueren pakte in Jabal Al Akhdhar de mooiste en meest klinkende zege uit zijn carrière. De 27-jarige Spanjaard uit Cocentaina mag morgen ook in de rode trui starten, die neemt hij over van de Zwitser Fabian Cancellara. Hij telt negen seconden voorsprong op Van Garderen en negentien op Valverde.

Dank u Rui Costa
"Ik kan het zelf bijna niet geloven", zei Valls na afloop. "Dit is een geweldig mooie zege, winst in de koninginnenrit van de Ronde van Oman en ik pak meteen ook nog de leiderstrui. Ik draag deze zege op aan mijn vrouw en kinderen. Normaal kom ik altijd net tekort tegen de grote namen, nu win ik wel van hen." De 27-jarige Spanjaard bedankte zijn ploegmaats voor het vele werk en had ook een speciaal woordje van dank over voor zijn Portugese kopman Rui Costa, die hem op de laatste klim bijstond. "Ik wist dat ik goed in vorm was", aldus Valls nog. "Ik heb me de voorbije weken al een paar keer getoond, maar zonder winst. Dit is een mooie overwinning en ik ben blij dat de ploeg vertrouwen in me had. Ik hoop dat dit het einde betekent van een aantal moeilijke jaren met heel wat blessures en valpartijen. Deze zege is goed voor het vertrouwen. Ik ga nu proberen om deze trui te houden, samen met de ploeg, al zal dat geen gemakkelijke opdracht zijn."

Tim De Waele
EPA