Snelle Bennett boekt tweede triomf in Parijs-Nice, Kwiatkowski behoudt daags voor koninginnenetappe leiderstrui

BELGA
Sam Bennett (BORA-hansgrohe) won de zesde etappe van Parijs-Nice. De Ier toonde zich op een overwegend glooiend parcours tussen Peynier en Brignoles de snelste van een uitgedunde groep. Arnaud Démare (Groupama-FDJ) en Matteo Trentin (Mitchelton-Scott) mochten mee op het podium. Michal Kwiatkowski (Sky) verstevigde zijn leiderspositie dankzij enkele seconden bonificatiewinst. Morgen staat met een aankomst op de Col de Turini de koninginnenetappe op het menu. 

De vroege vlucht van de dag kreeg meteen na de start al vorm. Een demarrage van de Fransman Calmejane (Direct Energie) werd beantwoord door zijn landgenoot Pichon (Arkéa-Samsic), de Luxemburger Kirsch (Trek-Segafredo) en de Italiaan Finetto (Delko Marseille). Calmejane liet het voorin al snel lopen en zo kregen we een koptrio. Hun maximumvoorsprong bedroeg een kleine drie minuten, maar op een kleine 60 km van de aankomst was hun avontuur voorbij. Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) had net voordien, met het oog op een versteviging van zijn bergtrui, nog een tegenaanval gewaagd. Ook hij had echter geen succes.

Het peloton was door de hevige wind intussen in stukken gereten. Ook het Astana-duo Luis Léon Sanchez en Jon Izagirre ging zijn kans, maar op iets meer dan twintig kilometer van de meet was alles opnieuw samen. Het eerste peloton reed in gestrekte draf naar de aankomst. Valpartijen van Jan Bakelants (Sunweb) en Caleb Ewan (Lotto-Soudal) ontregelden even het tempo, maar uiteindelijk kwam het toch tot een sprint. Daarin remonteerde Bennett knap Démare. Het was zijn tweede ritzege, na eerdere etappewinst dinsdag in de derde rit.

Morgen mogen de klassementsrijders zich tonen. Tussen startplaats Nice en de aankomst boven op de Col de Turini liggen 181,5 km. Zondag eindigt Parijs-Nice met een verraderlijk ritje van 110 km in en om Nice. 

Photo News

Bennett: “Het gaat allemaal vanzelf momenteel”

Dylan Groenewegen en Sam Bennett verdelen deze week de buit in Parijs-Nice. Deze keer toonde de Ier zich de snelste van een klein peloton. “Als je vertrouwen hebt, kan je veel”, sprak de Ier van BORA-hansgrohe na afloop.

Arnaud Démare en Matteo Trentin moesten vrede nemen met een ereplaats, want Bennett toonde zich opnieuw de snelste na de lastige etappe, waarin de wind en ook het glooiende parcours hun rol speelden. “Eens je die zege hebt, gaat het daarna voor een sprinter precies vanzelf”, stelde hij in het flash-interview. “Je hoeft er niet voor te vechten, het gebeurt gewoon, ‘smooth’. De eerste dagen had ik het hier lastig door de koude, maar op dag drie sprintte ik naar de zege en pakte ik het vertrouwen. De conditie was er en die tweede ritzege bevestigt dat nog maar eens. Als je sterk genoeg bent, dan zit je altijd waar het moet gebeuren, neem je de juiste positie in de sprint en het peloton. Het is echt leuk om zo rond te fietsen.”

De finale was niet meteen op maat van sprinters. “Inderdaad, er volgden enkele lastige klimmetjes na elkaar”, gaf hij toe. “De ploeg verrichte andermaal fantastisch werk, hield me de hele dag uit de problemen en loodste me op het eind naar voren. Ik moest gewoon volgen, hen vertrouwen en het dan afmaken. Deze rittenkoers was mijn eerste grote doel van het seizoen, daarna staat Milaan-Sanremo met stip aangeduid.”

Photo NewsReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.