Sergeant: "Jurgen was snel akkoord"

Van den Broeck en Sergeant
BELGA Van den Broeck en Sergeant
Manager Marc Sergeant benadrukte op de teamstage van Lotto-Soudal in het Spaanse Benicassim dat de beslissing om de Tour een jaartje over te slaan een beslissing is waar beide partijen zich snel in konden vinden. "Jurgen Van den Broeck en ik kwamen snel tot een akkoord", vertelt hij. "Dit wordt voor hem eigenlijk een soort van nieuwe start."

Niet lang na de Vuelta was er al een kort gesprek tussen Van den Broeck en Sergeant. Beslissingen of harde woorden vielen daar niet. Wel raadde Sergeant zijn kopman aan om eens goed na te denken over zijn toekomst. Een maand geleden viel dan de beslissing over de niet-deelname aan de Tour. Bij Van den Broeck klonk het voorzichtig dat het vooral een beslissing van de ploeg was, niet echt door hem ingegeven, maar volgens Sergeant was er weinig discussie.

"Jurgen en ik waren het over één ding snel eens", zegt hij. "Dat we voor één jaar zouden afstappen van deelname aan de Tour. Je moet een kat een kat noemen. Dit jaar was niet goed. Hij had er niet de resultaten die wij voor ogen hadden en ook voor hem zelf was het een teleurstelling. Dan moet je de vraag durven stellen: moeten we het volgend jaar wel opnieuw zo doen. Was het niet beter om het over een andere boeg te gooien. Het verwachtingspatroon ligt er zo hoog. Er is geen tweede Jurgen Van den Broeck, hij kan er nooit anoniem rijden en we kunnen nooit vooraf zeggen: 'we zien wel hoe de Tour met Jurgen loopt. Zou het niet beter zijn om hem van die stress weg te houden'".

Dus deed Sergeant hem een ander voorstel. "Laten we er samen een goed jaar van maken", zei de manager tegen Van den Broeck. "Een met veel kleinere rittenkoersen in de WorldTour waar hij punten kan pakken, want ook dat wordt voor een renner steeds belangrijker. En dan ook mikken op de Vuelta waar hij een mooie prestatie moet neerzetten. Ik pin hem niet vast op top vijf, top tien of podium, neen gewoon een sterke en mooie Vuelta koersen."

Zelf wil Van den Broeck ook nog de Giro doen. "Dat is op zijn vraag", aldus Sergeant "en dat zal afhangen van zijn resultaten in de weken voor de Giro. Het kan dus zijn dat hij zowel Giro als Vuelta rijdt in 2015. Kijk, dit is een nieuwe aanpak, een nieuw programma, noem het gerust een soort van nieuwe start. Wij geloven nog steeds in Jurgen en ik zie hem graag koersen. Zoals in de Dauphiné van dit jaar. Hij kan in zo'n rittenkoersen goede resultaten neerzetten. Dat willen we volgend jaar van hem zien. Zo'n Rui Costa wint de Ronde van Zwitserland, wel dat moet Jurgen ook kunnen. Hij is niet de mindere van de Portugees, dus naar die Ronde mag hij gerust met ambitie afreizen."

En de Tour is nog niet voorbij voor Van den Broeck volgens de manager van Lotto-Belisol. Al wil hij niet te ver vooruit kijken. 2016 is nog ver en bovendien is de Morkhovenaar einde contract bij de ploeg, dus ook daar zal in 2015 nog over gediscussieerd worden.