Sep Vanmarcke blinkt in leiderstrui, houdt hij stand in tijdrit?

Twitter LottoNL
De derde etappe in de Franse Ronde van Poitou-Charentes - een korte ochtendetappe over 98,6 kilometer - heeft een stevige Belgische tint gekregen. Onze landgenoot Sep Vanmarcke mocht na twee derde plaatsen de leiderstrui overnemen van thuisrijder Arnaud Gérard (Bretagne). De bloemen waren weggelegd voor de snelle Fransman Marc Sarreau (FDJ). Straks volgt er nog een tijdrit over iets meer dan 23 kilometer.

De 22-jarige Sarreau troefde in de sprint de Amerikaan - en halve Gentenaar - Tyler Farrar (MTN-Qhubeka) af. Michael Van Staeyen (Cofidis) en Roy Jans (Wanty) zorgde voor Belgische ereplaatsen op respectievelijk drie en vier.

Litouwer gaat solo
De korte etappe werd gekleurd door een vroege vlucht met Evaldas Siskevicus. Ondanks enkele tegenaanvallen bleef de Litouwer alleen op kop. Bij het ingaan van de plaatselijke ronden, nog zo'n veertig kilometer van het einde, telde hij twee minuten voorsprong op het peloton waar Etixx-Quick Step het commando voerde.

Turgis strandt in finale
Op het slotklimmetje slaagde Anthony Turgis er in om de sprong naar de Litouwer te maken en liet hij zijn metgezel al vlug achter, maar zijn poging strandde op vier kilometer van de finish. De wedstrijd draaide uit op een massasprint, die Sarreau won. Het is voor de 22-jarige Fransman zijn eerste profzege. Het voorbije jaar verzamelde hij enkele ereplaatsen, zo werd hij vierde in de Scheldeprijs, maar nu is het dan eindelijk raak voor de snelle man van FDJ.

Een tel bonus
Omdat leider Gérard in een tweede peloton was verzeild dat op zes seconden finishte van winnaar Sarreau en Vanmarcke wel bij de pinken was, neemt onze landgenoot de leiderstrui over. Hij telt één seconde voorsprong op de Fransman.