Sagan sprint zijn concurrenten in de vernieling in Ronde van Zwitserland

Peter Sagan snelde naar zijn veertiende ritzege in Zwitserland.
kos Peter Sagan snelde naar zijn veertiende ritzege in Zwitserland.
Peter Sagan heeft de vijfde etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Slowaakse wereldkampioen toonde zich in de straten van Cevio duidelijk de snelste in een massasprint. Michael Albasini en Matteo Trentin werden respectievelijk tweede en derde. Damiano Caruso behoudt de gele leiderstrui.

Vandaag stond er voor de renners de langste rit in de Ronde van Zwitserland op het programma. Een tocht van 222 km van Bex naar Cevio, met halfweg een col van buiten categorie. Vooraf was het een vraagteken of de sprinters de Simplonpas van 20 kilometer aan een gemiddeld stijgingspercentage van 6,6% gingen overleven. Het was vooral uitkijken naar wereldkampioen Peter Sagan, die de voorbije zes jaar traditioneel minstens één rit won in Zwitserland, maar voorlopig het zegegebaar nog niet mocht maken.

Voor de start hield het peloton een minuut stilte ter nagedachtenis van voormalig UCI-voorzitter Hein Verbruggen, die vannacht was overleden. Pas na 75 kilometer slaagden zes renners erin om te ontsnappen, daarbij één landgenoot: Jelle Wallays. Hij kreeg het gezelschap van Jesper Asselman, Sam Bewley, Benjamin King, Lars Petter Nordhaug en Arman Kamyshev.

Titelverdediger afgevoerd, geen maat op Sagan

De loodzware Simplonpas eiste zowel in de kopgroep als in het peloton geen slachtoffers. Pas nadien ging het voor de Kazachse Kamyshev voorin te snel. Bleven dus nog maar vijf leiders over, terwijl in de achtergrond de snelle mannen hun manschappen aan het werk zetten. Onderweg kwam Miguel Angel Lopez - die de Ronde van Zwitserland vorig jaar op zijn naam schreef - zwaar ten val. De Astana-renner werd meteen naar het ziekenhuis afgevoerd. Sneu, want de Colombiaanse titelverdediger maakte door een scheenbeenbreuk nog maar net zijn rentree.

Vooral Sacha Modolo had zijn zinnen op de rit gezet. Door het harde werk van UAE Team Emirates werden drie vluchters opgepeuzeld, terwijl King en Asselman met hun tweeën het jagende peloton probeerden voor te blijven. Het duo werkte uitstekend samen, maar werd ook op zes kilometer van de aankomst ingerekend. Quick-Step Floors bereidde uitstekend de sprint voor in dienst van Matteo Trentin, maar er stond gewoon geen maat op Peter Sagan. De Slowaakse wereldkampioen snelde met overmacht naar zijn veertiende ritzege in Zwitserland, Michael Albasini en Matteo Trentin werden respectievelijk tweede en derde. Damiano Caruso behoudt de leiderstrui.

"We gingen all in op het eind"

Peter Sagan heeft met deze nieuwe zege ook zijn veertiende overwinning beet in de Ronde van Zwitserland. De Slovaak zette daarmee zijn recordaantal zeges in de Zwitserse koers nog wat scherper. "Dit geeft vertrouwen voor de Tour de France", reageerde de wereldkampioen die ook in Frankrijk op recordjacht trekt. Met een zesde groene trui kan hij het record van Erik Zabel evenaren.

"Dit is het resultaat van teamwerk", verklaarde Sagan. "Voor de start in Bex was afgesproken dat we alles of niets zouden spelen aan de finish. Het team offerde zich op voor mij, bracht me perfect naar de finish en we gingen 'all in' op het eind. Ik bleef geconcentreerd tot de laatste meter en maakte het af. Hier ben ik heel blij mee."

"Het duurde een paar dagen vooraleer ik hier mocht juichen. De eerste rit was echt gekkenwerk met heel veel aanvallen en een hectische finish. Maandag in Bern was het een finish op mijn maat, maar ik moest daar een te grote inspanning leveren om over die laatste klim te geraken en dat speelde zijn rol in de sprint. Vandaag ging het wel goed en toonde ik me wel de sterkste."

Uitslag (top 10)

1. Peter Sagan (Slk/BOH) de 222 km in 5u15:50

(gem. 42,17 km/u)

2. Michael Albasini (Zwi/ORS) op 0:00 

3. Matteo Trentin (Ita/QST) 0:00 

4. Patrick Bevin (NZe/CDT) 0:00 

5. Niccolo Bonifazio (Ita/TBM) 0:00 

6. Michael Matthews (Aus/SUN) 0:00 

7. Sacha Modolo (Ita/UAD) 0:00 

8. Oscar Gatto (Ita/AST) 0:00 

9. Aaron Gate (NZe/ABS) 0:00 

10. Owain Doull (GBr/SKY) 0:00 

Stand (top 10)

1. Damiano Caruso (Ita/BMC) 710,2 km in 17u24:24 

(gem. 40,80 km/u)

2. Steven Kruijswijk (Ned/TLJ) op 0:16 

3. Domenico Pozzovivo (Ita/ALM) 0:25 

4. Simon Spilak (Sln/KAT) 0:25 

5. Marc Soler (Spa/MOV) 0:32 

6. Mathias Frank (Zwi/ALM) 0:34 

7. Mikel Nieve (Spa/SKY) 01:10 

8. Rui Costa (Por/UAD) 01:11 

9. Valerio Conti (Ita/UAD) 01:21 

10. Tao Geoghegan Hart (GBr/SKY) 01:38