Ronde van Zwitserland zonder drievoudig winnaar Rui Costa

Thibaut Pinot legt in Zwitserland de laatste hand aan zijn voorbereiding op de Tour, kan de Fransman ook de eindzege meepikken?
BELGA Thibaut Pinot legt in Zwitserland de laatste hand aan zijn voorbereiding op de Tour, kan de Fransman ook de eindzege meepikken?
In Risch-Rotkreuz start morgen de 79ste editie van de Ronde van Zwitersland (World Tour). Drievoudig titelverdediger Rui Costa is er dit jaar niet bij. Hij opteerde voor het Critérium de Dauphine. Tourfavorieten komen niet aan de start in Zwitserland, maar met Thibaut Pinot, Rafal Majka, Michal Kwiatkowski en Robert Gesink zijn er enkele andere klassementsrenners van de partij die een gooi kunnen doen naar de eindzege.

Toegegeven, in vergelijking met het Critérium de Dauphiné oogt het deelnemersveld maar mager in Zwitserland. Zowel de titelverdediger Rui Costa, de tweede in de stand van vorig jaar en Zwitser Mathias Frank en Bauke Mollema, derde vorig jaar, kozen voor deelname aan de Dauphiné. Ook Tony Martin, goed voor enkele zeges in de tijdritten, is evenmin van de partij.

Pinot versus Kwiatkowski?
De strijd om het klassement zal wellicht gaan tussen de jonge Fransman Thibaut Pinot, vorig jaar derde in de Tour en enkele outsiders zoals wereldkampioen Michal Kwiatkowski, Robert Gesink, Simon Spilak, dit jaar derde in Parijs-Nice, Jakob Fuglsang, Sergio Luis Henao, tweede in het eindklassement van de Ronde van het Baskenland en derde in de Ronde van Californië en Rafal Majka. Van de recente bergkoning in de Tour mag verwacht worden dat hij zich mengt in de debatten, onder meer in de koninginnenrit van 237 km naar de Rettenbachferner, en zijn Tourvorm etaleert. De Pool overtuigde dit jaar nog niet en moet stilaan uit zijn pijp komen wil hij criticasters de mond snoeren. Wie heerst in de bergen is evenwel nog niet zeker van de eindzege. Ook de slottijdrit van 38 kilometer in Bern zal wellicht nog een grote rol spelen in het eindklassement.

PHOTO_NEWS
EPA

Wat kan VdB na Giro?
Bij de Belgen is het uitkijken naar de prestatie van Jurgen Van den Broeck. Na zijn twaalfde plaats in de Giro wil hij misschien één en ander bewijzen in Zwitserland. Philippe Gilbert vindt met de eerste en voorlaatste etappe enkele aankomsten op zijn maat, maar zal dan wel moeten afrekenen met Michael Matthews, Peter Sagan, Michal Kwiatkowski en John Degenkolb die in zo'n etappes ook uit de voeten kunnen.

Sprinters vinden hun gading in de zesde en zevende etappe. Met Mark Cavendish, Arnaud Démare, Peter Sagan, al goed voor negen ritzeges in Zwitserland, en man in vorm Alexander Kristoff belooft het alvast een mooie strijd te worden.

TDW
PHOTO_NEWS