Vrouw voor altijd verlamd na botsing met Vansummeren

Henk Deleu
De wielerfan (66) die tijdens de Ronde van ­Vlaanderen werd aangereden door renner Johan ­Vansummeren, blijft voor de rest van haar leven verlamd. Meer dan ­zeven maanden na het ongeval praat haar man voor het eerst over hun lijdensweg, want zelf kan ze het niet meer. Bovenop alle miserie bedragen de medische kosten al meer dan 10.000 euro, maar het koppel heeft nog geen cent compensatie gekregen. "Ik ben geen miljonair, hé."

Toen zijn echtgenote na bijna een maand uit haar coma ­ontwaakte, viel een zware last van Philippes schouders. Er was opnieuw hoop. "De dag erna had ik een gesprek met een ­anesthesiste. Ze vertelde mij dat Marie-Claire een zwaar trauma had opgelopen, maar dat alles grotendeels opnieuw goed zou komen." Dat bleek ijdele hoop. Twee weken geleden viel het zware verdict: de toestand van Marie-Claire zal nooit meer ­verbeteren. De rechterzijde van haar lichaam is volledig verlamd en de vrouw is voor de rest van haar leven aan een rolstoel gekluisterd. Dat beseft ze ook, maar ze kan het zelf niet vertellen.

"Ze praat als een twee­jarige. Iets uitleggen probeert ze noodgedwongen met gebaren." De vrouw heeft de klok rond hulp nodig en zal die ook altijd nodig blijven hebben. Haar man heeft in het ziekenhuis geleerd hoe hij haar eten moet geven, op het toilet kan helpen en in bed moet stoppen. Dat is niet alleen voor hem een zware last om dragen, ook voor Marie-Claire is het moeilijk. Voor het ongeval was ze een energieke, actieve vrouw.

Ook financieel stapelen de zorgen zich op. Omdat allesbehalve duidelijk is wie voor het ongeval verantwoordelijk zal worden gesteld, komt voorlopig geen enkele familiale verzekeraar tussen. Ook op de invaliditeitsuitkering waar de vrouw recht op heeft, kan ze om dezelfde redenen voorlopig niet rekenen. "Ik heb nochtans een attest van de FOD Sociale Zekerheid dat ze zwaar gehandicapt is, maar ­alles wordt geblokkeerd zolang er geen beslissing is in het strafdossier. Terwijl nochtans vaststaat dat mijn vrouw voor de rest van haar leven zwaar hulpbehoevend zal zijn. Onbegrijpelijk."

LEES HET VOLLEDIGE VERHAAL VANDAAG IN HET LAATSTE NIEUWS. OOK BESCHIKBAAR IN DIGITALE VERSIE