Rivera wint Ronde van Vlaanderen voor vrouwen, Kopecky knap vijfde

BELGA
Coryn Rivera heeft de veertiende (en langste) editie van de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen gewonnen. De Amerikaanse was na 153 km met start en aankomst in Oudenaarde de snelste van een uitgedunde groep. De Australische Gracie Elvin en de Nederlandse Chantal Blaak vervolledigden het podium. Lotte Kopecky was de eerste Belgische met een knappe vijfde plek

De rensters kregen met 12 hellingen en 5 kasseistroken over 153 km de langste editie van de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen voorgeschoteld.
Het opgetrokken aantal wedstrijdkilometers zorgde voor een heel gesloten begin van de wedstrijd. Op de Achterberg stond de deur in het peloton wagenwijd open.

Met nog vijftig kilometer voor de boeg, net na de beklimming van de Muur van Geraardsbergen, achtte de Nederlandse Rozanna Slik haar moment gekomen. Zij zette een solo op. Elise Delzenne trok wat verderop in de tegenaanval. Slik stoof in haar eentje de Pottelberg op terwijl Delzenne opnieuw tot de orde geroepen werd door het peloton. Ook Slik zong het niet lang meer uit en werd tijdens de beklimming van de Kanarieberg ingerekend. 

Viertal kleurt finale

De koers brak pas voor het eerst echt open op de Kruisberg. Daar reed de Nederlandse Van der Breggen weg van het peloton met Longo Borghini, Van Vleuten en Niewiadoma in haar spoor, D'hoore had de slag gemist. Die andere Belgische, Lotte Kopecky, zat in de achtervolgende groep. 

Het viertal kreeg absoluut geen vrijgeleide. Toen ze vooraan ook nog eens begonnen te pokeren, kwamen de achtervolgers (mét Lotte Kopecky) net onder de rode vod aansluiten. Een groep van negentien rensters sprintte voor de overwinning, en daarin toonde Coryn Rivera zich nipt de snelste. Ze is meteen ook de eerste Amerikaanse die zegeviert in Vlaanderens Mooiste en volgt in de erelijst de Britse Elizabeth Armitstead (tegenwoordig Lizzie Deignan) op. Gracie Elvin en Chantal Blaak werden respectievelijk tweede en derde. Lotte Kopecky eindigde knap als vijfde.

Winnares Coryn Rivera
Thomas Lissens Winnares Coryn Rivera

"Dit voelt aan als een droom"

Coryn Rivera van team Sunweb was dolgelukkig na haar knappe overwinning. "Dit is met voorsprong de mooiste zege uit mijn carrière. Het voelt aan als een droom. Mijn team reed bijzonder hard om de boel weer samen te brengen, daardoor wist ik dat ik geen treintje meer ging hebben. Uiteindelijk heb ik mijn gevoel in de sprint gevolgd, en dat loonde."

Euforie en ontgoocheling liggen dicht bij elkaar. Zo werd de Nederlandse Chantal Blaak derde en strandde ze op een zucht van de zege. "Dit is echt balen, zeker als je zo dicht bij de overwinning komt. Het was mijn ultieme droom om de Ronde te winnen en dat maakt het extra zuur. Voor een klassiek renster is dit het ultieme."

Een ontgoochelde Chantal Blaak.
Thomas Lissens Een ontgoochelde Chantal Blaak.