Museeuw: "Niet verkeerd dat Armstrong naar Vlaanderen komt" - Oliver Naesen: "Wijs dat hij komt, ik vind dat hij 'over-straft' is"

BELGA
Lance Armstrong wordt volgend jaar eregast in de Ronde van Vlaanderen - een terugkeer langs de grote poort. Dat Wouter Vandenhaute de Amerikaan over 3,5 maanden naar ‘Vlaanderens Mooiste’ haalt, zorgt voor heel wat controverse. Hoe reageert de wielerwereld daarop?  Een overzicht.

Oliver Naesen: "Ik vind het wijs"

Belgisch kampioen Oliver Naesen ziet geen bezwaar. "Ik vind het wijs dat Armstrong komt, voor mij is hij zeker welkom. Hij is door iedereen afgeschreven, maar ik vind dat hij 'over-straft' is. Alle Anderen uit die tijd die net hetzelfde deden lopen gewoon rond in de Tour de France. Waarom is Armstrong dan persona non grata? Het is allemaal al lang geleden en voor mij is dit al lang geen issue meer."

Photo News

Museeuw: "Niet verkeerd dat Armstrong naar Vlaanderen komt" 

Bohan Museeuw ziet er geen graten in dat Lance Armstrong eregast is van Wouter Vandenhaute tijdens de Ronde van Vlaanderen volgend jaar en gastspreker zal zijn tijdens een businessevent. "Lance heeft bekentenissen afgelegd en is gestraft. Moet hij daarom nooit meer aanwezig zijn op een wielerkoers?", stelt de drievoudige winnaar van de Ronde van Vlaanderen. "Ik denk het niet."

"Lance is een ex-collega van mij en ik kijk ernaar uit om samen met hem te rijden", reageert Museeuw. "Ik zal een van de begeleiders zijn tijdens die wielertocht op 30 maart en ik zie er niets verkeerd in dat hij uitgenodigd wordt door Wouter Vandenhaute. Ik nodig hem niet uit, het is Wouter die dat doet en is dat zo fout? Onze generatie was verkeerd en Lance heeft een bekentenis afgelegd, zoals ik dat ook heb gedaan, maar moet je daarom nooit meer aanwezig zijn op een wielerkoers? Dan zouden er veel mensen uit het wielrennen er niet meer aanwezig mogen zijn. Kijk, hij wordt eregast van Wouter en komt niet in een functie als sportdirecteur of manager naar Vlaanderen. Hij wordt uitgenodigd om te fietsen en een lezing te geven. Dat kan een goed signaal zijn naar de jeugd om iemand te laten getuigen over dat verleden. Ja, hij heeft fouten begaan, veel fouten zelfs, maar hij kan spreken over wat er gebeurd is, het is goed dat mensen zoals hij de kans krijgen om daarover te vertellen en die neemt hij met beide handen aan op 30 maart."

Al wordt het wel een evenement voor ondernemers die daar geld voor betalen, geen lezing voor jeugdrenners. "Wat er concreet gaat gebeuren die dag, weet ik niet", stelt Museeuw. "Lance komt en zal wellicht getuigen over zijn verleden en het wielrennen in die tijd. Dat is en blijft interessant. Hij moet niet afzijdig staan. Kijk naar mensen zoals Richard Virenque en Laurent Jalabert: ze zijn nog altijd welkom in de koers en in de Tour. We moeten afstappen van het idee dat we alle mensen van onze generatie moeten weren uit de koers, want dan blijven er nog weinig over", herhaalt hij nog eens. 

Johan Museeuw: "Brugge verdient zo'n koers."
Foto Photo News Johan Museeuw: "Brugge verdient zo'n koers."

Van den Broeck: “Waarom mogen andere dopingzondaars terugkeren en Lance niet?”

“Waarom zou Lance Armstrong geen eregast van de Ronde mogen zijn? Er zitten er heel wat in de koers met een dopingverleden, dus ik zie niet in waarom hij niet in de wielerwereld zou mogen terugkeren”, luidt het bij Jurgen Van den Broeck, tevens ook ploegmaat van ‘The Boss’ tussen 2004 en 2006. “Dat hij een slecht voorbeeld is? Lance heeft de koers destijds populairder gemaakt, ik denk dat dat wel mag gezegd worden. Hij is de man die begonnen is met verkenningen en alles professioneel aanpakte. Velen hebben aan hem juist wél een voorbeeld gehad.”

BELGA

Van Petegem: "Een moordenaar wordt sneller vergeven dan Armstrong" 

Peter Van Petegem, die de Ronde zelf won in 1999 en 2003, noemt de beslissing van de organisatie van 'Vlaanderens Mooiste' om Lance Armstrong een terugkeer door de grote poort te gunnen "positief".

“Ik heb het nieuws daarnet vernomen en ik kan er zeker mee leven”, aldus de inmiddels 47-jarige ‘Zwarte van Brakel’. “Het blijft Lance Armstrong hé, een man waar nog altijd heel veel mensen naar opkijken. De eregast moet voor mij ook niet altijd een ex-winnaar zijn. Armstrong heeft de Ronde proberen te rijden en hij heeft ook bewondering voor de wedstrijd. Daarom vind ik het wel leuk dat hij in 2018 van de partij zal zijn.”

“Ik vind het ook knap dat Wouter Vandenhaute erin geslaagd is om Armstrong te overtuigen. Ik ken Wouter goed en ik weet dat hij Armstrong bewonderde als renner en nu ook als zakenman. Hij zal wel verschillende goede argumenten gehad hebben om deze keuze te maken. En weet je, inmiddels liggen de feiten ook al tien jaar achter ons. Een moordenaar komt na enkele jaren vrij en wordt dus eigenlijk sneller vergeven dan Armstrong. Daar klopt iets niet. Ik vind het daarom wel positief dat Armstrong via de Ronde weer geïntroduceerd wordt in de wielerwereld. Want ik zie hem ook nog altijd als een uitstekend (ex-)renner die veel bewezen heeft.”

Mart Smeets: "Ach, ze doen maar"

“Ik ben veertig jaar bedrogen geweest, en het meest door Armstrong.” De Nederlandse gewezen wielercommentator Mart Smeets zat er flink mee in zijn maag toen Lance Armstrong bekende dat hij zich tijdens zich carrière systematisch had gedopeerd. Maar sinds de inmiddels zeventigjarige Smeets na de Olympische Spelen van 2016 stopte bij de NOS, heeft hij het naar eigen zeggen allemaal achter zich gelaten. "Wordt Armstrong eregast van de Ronde van Vlaanderen? Ach, ze doen maar", aldus Smeets, die aangeeft dat hij het wielrennen niet meer van nabij volgt. "Het raakt eerlijk gezegd mijn koude kleren niet. De organisatie van de Ronde van Vlaanderen zal wel doen wat ze denkt dat het beste is voor de wedstrijd en de sport, zeker?"

ANP

Dirk Demol: “Kijk ernaar uit om hem te zien”

Dirk Demol werkte als ploegleider vele jaren samen met Lance Armstrong. Sinds hij gestopt is met koersen, was er nog weinig contact tussen de twee, maar dat kan volgend voorjaar veranderen. “Ik vind het prachtig dat Lance naar de Ronde komt”, zegt Demol. "Ik ben het helemaal akkoord met Wouter Vandenhaute: Lance is harder aangepakt in vergelijking met veel andere renners. Het is tijd om dat recht te zetten. Ik hoop Lance die dag te ontmoeten, want het is lang geleden dat we gesproken hebben."

Dirk Demol.
photo_news Dirk Demol.

Net als in onze poll (zie helemaal onderaan) zijn ook op Twitter de meningen rond de uitnodiging van Vandenhaute voor Armstrong verdeeld. Schandelijk voor sommigen, anderen vinden dat er zo eindelijk een einde komt aan de hypocrisie rond de Amerikaan.

Poll

Gaat u akkoord met de beslissing van Ronde-organisator Wouter Vandenhaute om Lance Armstrong voor de Ronde van Vlaanderen uit te nodigen?

 • Ja 56%
 • Nee 44%60 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Willem Coopman

  Het verhuizen, of beter het weghalen, van de startplaats van de RVV uit Vlaanderen naar A'pen is al veel erger! Laat Armstrong maar eregast zijn, er lopen hoe dan ook zeer veel huichelaars rond in dit medisch begeleid wereldje....het zal niet op die ene en meest succesvolle aankomen.

 • Jan Maarten

  Zo zie je maar hoe alles gerelativeerd wordt. Hij was niet in fout maar heeft enkel pech gehad dat ze hem hebben betrapt. Dat is zoals een crimineel die jaren feiten pleegt en dan betrapt wordt en vindt dat hij het slachtoffer is van de recherche, en daarna met de buit de grote plak zwaait.

 • Fons Billen

  natuurlijk wil hij dat , doopingzondaars onder elkaar , maar dat ze daarmee duizenden euro's hebben afgenomen van mensen die 2 de en 3 de werden word over gezwegen .

 • Johannes Adriaans

  Die man moet je geen podium meer geven. Niet omdat het een dopingzondaar is, maar omdat het een kwaadaardige psychopaat is die jarenlang de levens van mensen die hij hem kritisch aanpakte, heeft geprobeerd kapot te maken.

 • Richard Naegels

  De gezegden die je hier leest laten alleen blijken wat voor een milieu de koers is.......