Merckxiaans bevestigt Merckx zelf: "Een ongelofelijke prestatie"

BELGA

56 Kilometer alleen in de aanval om dan solo binnen te komen. Als in de beste dagen van Eddy Merckx. Philippe Gilbert (34) werd onder de lof bedolven na zijn triomftocht in de Ronde van Vlaanderen. Manager Patrick Lefevere noemde het letterlijk "Merckxiaans." De Grootste Aller Tijden ontkende dat niet. "Dit was er eentje uit de goede oude doos", zei Merckx. "Hoed af voor Gilbert. Ik had hem vooraf als favoriet aangeduid, maar je moet het nog altijd doen. Dit is een ongelofelijke prestatie."

Merckx weet waarover hij spreekt. In 1969 won hij op vergelijkbare manier zelf de Ronde. Al deed hij - noblesse oblige - nog net een tikkeltje straffer: de Brusselaar ging er al op 73 kilometer van de streep in zijn eentje vandoor. "Ik weet wat Philippe heeft meegemaakt in de laatste kilometers", grijnsde Merckx. "Ik ken de pijn die hij gevoeld heeft. Ik heb veel respect voor hoe hij de koers hier gewonnen heeft."

Dat Merckx destijds won met 5 minuten en 36 seconden op Felice Gimondi, vond hij zelf niet meer van belang - Gilbert had slechts 29 seconden van zijn voorsprong over aan de meet. De Belgische kampioen zorgde ook op een andere manier voor een uitzonderlijke prestatie. De Luikenaar is pas de tweede Waal, na Claude Criquielion in 1987, die de Ronde van Vlaanderen wint.