KOERS KORT 29/3: WADA krijgt meer macht in internationale strijd tegen doping - Naesen gaat ervan uit dat hij zondag start

BELGA

Geen groepsverkenning bij Sport Vlaanderen-Baloise

Bij de professioneel continentale ploeg Sport Vlaanderen-Baloise staat er geen groepsverkenning van de Ronde van Vlaanderen meer op het programma. "Onze renners kennen de Vlaamse heuvels en kasseien nu onderhand wel", verklaarde Hans De Clercq.

"Bovendien is het al een redelijk lastig voorseizoen geweest. Daarom willen wij onze renners zoveel mogelijk rust gunnen tussen twee koersen door. "Ik houd hout vast, maar dit jaar zijn wij redelijk gespaard gebleven van ziekte en blessures. Dat was de afgelopen jaren wel anders. De selectie die Walter Planckaert en ikzelf al een tijdje in ons hoofd hadden, kan dan ook de Ronde van Vlaanderen rijden. Wij hebben bewust geen neoprofs opgesteld. Het is immers de Ronde van Vlaanderen, een enorm lastige en nerveuze koers. Daarom dat we kozen voor renners die al twee of drie jaar bij ons in de ploeg zitten. We willen zondag de koers helpen kleuren. Meeglippen in een vroege vlucht is de opdracht. Zoveel mogelijk publiciteit pakken en hopelijk zo ver mogelijk in de finale geraken is ons doel."

Selectie Sport Vlaanderen-Baloise: Preben Van Hecke, Piet Allegaert, Amaury Capiot, Aimé De Gendt, Benjamin Declercq, Edward Planckaert, Jonas Rickaert.

Jonas RICKAERT.
TDW Jonas RICKAERT.

Daan Soete en broers Merlier versterken Pauwels Sauzen-Vastgoedservice

Veldritploeg Pauwels Sauzen-Vastgoedservice versterkt zich met Daan Soete (23) en de broers Tim (25) en Braam Merlier (24). Soete komt per direct over van Telenet Fidea Lions en tekende een overeenkomst tot 1 maart 2020. Tim Merlier doet het jaar 2018 nog uit bij zijn huidige ploeg, Verandas Willems-Crelan, en zal vanaf 1 januari in de uitrusting van Pauwels Sauzen-Vastgoedservice te zien zijn. Zijn broer Braam maakt op 1 mei al de overstap.

Tim Merlier.
Photo News Tim Merlier.

Naesen: "Ik ga zondag de start nemen"

Oliver Naesen gaat ervan uit dat hij aan de start van de Ronde van Vlaanderen zal staan.  "Een val voor een grote wedstrijd als de Ronde van Vlaanderen is nooit ideaal, maar ik ga toch de start nemen", meldde Naesen aan persagentschap Belga. 

"Ik blijf heel gemotiveerd voor de belangrijkste wedstrijd van het voorjaar. Ondanks alles wil ik de Ronde van Vlaanderen niet missen, zeker niet omdat ik de Belgische driekleur om de schouders heb. Het was woensdag een mindere Dwars door Vlaanderen voor het team, maar zondag willen we er weer staan. Ik start in Antwerpen alvast met het volste vertrouwen in een goed resultaat."

De Belgisch kampioen, die vandaag rust kreeg, heeft alleszins geen kneuzingen aan zijn linkerknie opgelopen bij zijn val in Dwars door Vlaanderen. Dat bleek uit de onderzoeken die hij onderging in Gent. "Als Olivers evolutie zich in positieve zin voortzet, dan moet hij klaar raken voor zondag", verduidelijkt ploegarts Grégory Ornon. Naesen zit voorlopig gewoon in de selectie voor zondag. Morgen verkent de Franse ploeg 'Vlaanderens Mooiste'.

BELGA

Hilaire Van Der Schueren hoopt op beterschap in de Ronde

Wanty-Groupe Gobert kon dit voorjaar nog geen potten breken. "Onze prestaties vallen wat tegen. Het is allemaal wat minnetjes", geeft Hilaire Van Der Schueren toe.

"Met uitzondering van Tom Devriendt, die dan nog eens op een slecht moment lek reed, hebben wij in Dwars door Vlaanderen geen enkele rol van betekenis gespeeld. Dat knaagt toch een beetje aan mij. Onze voorbereiding op het seizoen was nochtans heel goed, maar dan stokte het plots. Ik had er alvast een pak meer van verwacht. Maar een goede prestatie zondag kan veel goed maken."

Een groepsverkenning staat er niet meer op het programma. Wel gingen donderdag enkele renners individueel op pad en dat zal vrijdag niet anders zijn. "Ik geef mijn renners, na een drukke periode, wat rust. Het is al een zwaar voorseizoen geweest, zeker gezien de weersomstandigheden waarin bepaalde koersen werden afgewerkt. Woensdag was het weer van dat. Koud en regen. Dat vreet aan een rennerslijf."

Wanty-Groupe Gobert start zonder kopman. "In de finale zal ik de kopman wel aanduiden. Wie goed is krijgt bescherming", stelt Van Der Schueren.

Selectie Wanty-Groupe Gobert: Frederik Backaert, Yoann Offredo (Fra), Andrea Pasqualon (Ita), Dion Smith (GBr), Guillaume Van Keirsbulck, Mark McNally (GBr) en Tom Devriendt.

Photo News

Mitchelton-Scott plant nog korte verkenning

Morgen gaat Mitchelton-Scott nog enkele cruciale punten van het parcours van de Ronde van Vlaanderen onder de loep nemen. "Onze verkenningstocht zal zowat 60 kilometer lang zijn. We beginnen eraan net voor de eerste beklimming van de Oude Kwaremont", meldde sportdirecteur Lorenzo Lapage.

"De aanloop naar de eerste helling van de dag in de Ronde verloopt anders dan vorig jaar, vandaar. Dan snijden we wat af om zo naar de laatste lus te trekken van de Oude Kwaremont en de Paterberg. De teambus zal de renners wat verderop opvangen."

"Bij ons worden Matteo Trentin en Luke Durbridge naar voor geschoven als beschermde renners. Durbridge is in het voorjaar wat ziek geweest, maar is nu tiptop in orde. Daaronder plaats ik dan Mathew Hayman en Luka Mezgec. Hayman is meer iemand voor Parijs-Roubaix en krijgt daar de rol van kopman toebedeeld. Mezgec mist nog wat parcourservaring in de Ronde om er echt te kunnen staan. Vergeet ook Jack Bauer niet, want die is sterk bezig. Ik verwacht zondag een hevige strijd tegen Peter Sagan. Voor mij is hij de te kloppen man in Oudenaarde."

Selectie Mitchelton-Scott: Mathew Hayman (Aus), Jack Bauer (NZe), Luke Durbridge (Aus), Alexander Edmondson (Aus), Michael Hepburn (Aus), Luka Mezgec (Sln), Matteo Trentin (Ita).

Matteo Trentin.
Getty Images Matteo Trentin.

Gewezen olympisch kampioen Van Roosbroeck overleden

Voormalig olympisch wielerkampioen Eugeen Van Roosbroeck is op 89-jarige leeftijd in Noorderwijk overleden. Dat meldt de regionale tv-zender RTV. Van Roosbroeck won op de Olympische Spelen van 1948 in Londen aan de zijde van Lode Wouters en Leon De Lathouwer het ploegenklassement. Wouters beëindigde de individuele wedstrijd als derde, De Lathouwer werd vierde en Van Roosbroeck negende. Hij was de laatste overlevende van het gouden trio.

"We hadden pas later vernomen dat we het ploegenklassement gewonnen hadden en niemand had er dus aan gedacht zijn medaille te gaan halen", vertelde Van Roosbroeck in juni 2010, toen hem een kopie van de medaille overhandigd werd door het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC).

Trek-Segafredo verkende vandaag Ronde-parcours

Trek-Segafredo verkende vandaag een deel van het parcours van de Ronde van Vlaanderen. Het team legde zo'n 100 kilometer af, kopman Jasper Stuyven hield het bij 60 kilometer. "Hij verkende eerder al het parcours en had aan dat aantal kilometers genoeg", verklaarde Dirk Demol.

"De verkenning kwam er op vraag van John Degenkolb. Hij staat in de pikorde net onder Stuyven. Degenkolb is in aanloop naar de klassiekers ziek geweest. Daardoor is hij nu niet echt superfit. En dat is voor mij de reden om Stuyven een plaatsje hoger te zetten. Degenkolb kan van de Ronde van Vlaanderen gebruik maken om zijn conditie verder aan te scherpen naar Parijs-Roubaix toe, een doel van hem dit jaar."

Selectie Trek-Segafredo: Jasper Stuyven, John Degenkolb (Dui), Koen de Kort (Ned), Ryan Mullen (Ier), Mads Pedersen (Den), Grégory Rast (Zwi), Kiel Reijnen (VSt).

BELGA
BELGA

WADA krijgt meer macht in internationale strijd tegen doping

Het Wereldantidopingagentschap (WADA) kan vanaf 1 april autonoom beslissen om een land uit te sluiten van deelname aan de Olympische Spelen. Dat is een gevolg van de nieuwe internationale antidopingreglementering die op de eerste dag van volgende maand van kracht wordt.

Op dit ogenblik is het aan de organisatoren van internationale sportevenementen om een beslissing te nemen. Als een land dus niet in orde is met de internationale dopingreglementering, beslist de organisator over een finale deelname.

Het WADA krijgt nu dus meer bevoegdheden om landen en sportfederaties die hun verplichtingen niet naleven te sanctioneren. Ook zal het orgaan in de toekomst mee kunnen bepalen of een land in de toekomst Olympische Spelen of grote internationale kampioenschappen mag organiseren.

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters, Europees vertegenwoordiger in het WADA, geeft meer uitleg. "Het is nu bijvoorbeeld het Internationaal Olympisch Comité dat beslist of atleten uit een land dat niet in orde is met de internationale dopingreglementering welkom zijn op de Olympische Spelen of niet. Vanaf 1 april kan ook het WADA dus die beslissing wereldwijd nemen. Ook financiële sancties behoren tot de mogelijkheden. Eventuele betwistingen zullen beslecht worden voor het Arbitragehof voor de Sport (TAS) in Lausanne. Ook de organisatie van het WK voetbal bijvoorbeeld, zal in de toekomst niet meer kunnen worden toegewezen aan een land dat niet in orde is met de WADA-regels. Mocht na toekenning van zo'n evenement toch blijken dat zich daar een probleem stelt, moet de betreffende sportfederatie alles in het werk stellen om de organisatie alsnog te verplaatsen."

AP

UAE Team Emirates rekent op Kristoff

UAE Team Emirates wordt voor de Ronde van Vlaanderen volledig rondom de 30-jarige Alexander Kristoff gebouwd. De Noor won 'Vlaanderens Mooiste' in 2015, toen hij net daarvoor ook de Driedaagse De Panne-Koksijde gewonnen had. Vorig jaar finishte Kristoff in Oudenaarde als vijfde, na winnaar Philippe Gilbert.

"Ik mag dan wel geen topfavoriet zijn, de laatste wedstrijden hebben me wel op een hoger niveau gebracht. Ik hoop toch een van de hoofdrolspelers te zijn in de Ronde van Vlaanderen", stelt de Noor vandaag.

Kristoff krijgt bij UAE Team Emirates de steun van de Brit Ben Swift, de Italianen Filippo Ganna, Marco Marcato, Oliveiro Troia, Simone Consonni en zijn landgenoot Sven Erik Bystrom.

Alexander Kristoff won dit jaar de slotetappe in de Ronde van Oman en de openingsrit van de Ronde van Abu Dhabi. Hij werd onlangs 40e in de E3 Harelbeke, 25e in Gent-Wevelgem en woensdag 76e in Dwars door Vlaanderen.

Photo News

"Froome betaalt zijn verdediging zelf"

"Chris Froome gokte dat het nieuws over zijn positieve Salbutamoltest niet zou uitlekken. Maar hij heeft verkeerd gegokt. Het is een erg slechte zaak voor het wielrennen dat hij nu nog koerst." Dat zegt de Ierse journalist David Walsh (62) in een exclusief interview met deze krant. Froome probeert nu zijn vel te redden. "Maar het zal erg moeilijk worden voor hem om hier ongestraft uit te komen", zegt Walsh. Zelfs al heeft Froome hiervoor volgens de Italiaanse Gazzetta dello Sport al zeven miljoen euro op tafel gelegd. Walsh: "Froome betaalt zijn verdediging helemaal uit zijn eigen zak. Ik kan je vertellen dat het Team Sky nog geen penny heeft gekost." (MG)

David Walsh.
Getty Images David Walsh.

Movistar zonder kopmannen Bennati en Valverde in Vlaanderens Mooiste

Het Spaanse Movistar start in Antwerpen in de Ronde van Vlaanderen (Bel/WorldTour) zonder zijn kopmannen Daniele Bennati en Alejandro Valverde, zo maakte het team vandaag  bekend.

Bennati heeft tijdens Gent-Wevelgem van vorige zondag een breuk aan een middenvoetsbeentje opgelopen en is daardoor out voor Vlaanderens Mooiste en Parijs-Roubaix van een week later.

Valverde kleurde gisteren met een ontsnapping nog Dwars door Vlaanderen, traditioneel de generale repetitie voor de Ronde. De Spanjaard kwam in Vlaanderen aan de start met het oog op de kasseienrit in de Ronde van Frankrijk van komende zomer, maar keert nu terug naar eigen land. Daar start de huidige leider in de WorldTour-ranking zaterdag in de GP Miguel Indurain. 

Alejandro Valverde.
BELGA Alejandro Valverde.

Sagan houdt het droog

Terwijl zijn collega's in Dwars door Vlaanderen gisteren een hele dag de regen trotseerden, trok Peter Sagan naar de kinesist. Naar Nieuwpoort bij Sabine De Leeuw, zijn vaste adres als hij in België is. Zondag weten we wat de beste voorbereiding was, want dan gaat hij in de Ronde van Vlaanderen op zoek naar zijn tweede triomf.

Photo News Simon Mouton
Photo News Simon Mouton
Photo News Simon Mouton
Photo News Simon Mouton
Photo News Simon Mouton
Photo News Simon Mouton
Photo News Simon Mouton10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • maurits sanders

  Schorsen die man Froome!!!

 • Jan Lanclus

  juist Patrick

 • Jef Nagels

  Zowel bij Froome als destijds bij Armstrong betreft het een Amerikaanse ploeg. Zal wel weer de schuld van de Russen zijn...

 • Guy Miserez

  Gelijk heb je Peter.

 • Freddy van Puymbrouck

  Het is een zeer slechte zaak voor de wielersport dat Froome nog altijd in het peloton aanwezig is.Dat ligt niet alleen aan hem maar zeker ook aan Sky die tegen beter weten in een positief geteste renner in de koers houden.Daarom alleen al mag ik hopen dat ze hun straf niet zullen ontlopen!