Amper te bevatten: Van der Poel dacht dat hij op kop reed in Ronde: “De demarrage van Bettiol? Nooit gezien”

Mathieu van der Poel.
BELGA Mathieu van der Poel.
Gekker moet het niet worden: Mathieu van der Poel (24) dacht op vijf kilometer van Oudenaarde dat hij op kop reed in de Ronde van Vlaanderen. “De demarrage van Alberto Bettiol? Nooit gezien.”

Het is amper te bevatten. Bettiol viel aan op de Oude Kwaremont, op 18 kilometer van de finish, maar het duurde dus een kwartier voor Van der Poel dat in de gaten kreeg. “Christoph (Roodhooft, zijn ploegmanager, red.) zat heel de tijd seconden in mijn oor te roepen”, vertelde Van der Poel. “Maar ik dacht dat dat de voorsprong van onze groep op de achtervolgers was. Toen ik boven kwam op de Paterberg, dacht ik dat ik eerst zat in de koers. Ik heb echt niet meegekregen dat er iemand voorop zat. Tot ik later één iemand zag rijden in de verte.”

Ik had mee gekund met Bettiol

Mathieu van der Poel

Hoe de vergissing kon gebeuren, kon Van der Poel niet uitleggen. Haperde de radio op een cruciaal moment? Had de renner niet goed opgelet? Was de ploegleiding niet duidelijk geweest? De kopman van Corendon-Circus had geen antwoord. Het werd alleen maar straffer. Want wat zei Van der Poel ook: “Ik had mee gekund met Bettiol.”

BELGA

Achteraf makkelijk 

Alle andere toppers moesten bekennen dat ze Bettiol niét konden volgen. Als het klopt wat Van der Poel zegt, was de Nederlander wellicht de sterkste renner in koers, en niet de Italiaan. “Het was een andere koers geweest als ik Bettiol had zien vertrekken, maar ik denk niet dat we daar over moeten blijven nadenken”, klonk het laconiek. “Ja, het is jammer, en achteraf gezien had winst er ook in gezeten, maar achteraf is altijd makkelijk.”

Te makkelijk, en dus wilde Van der Poel er verder niet aan. “Neen, neen, neen. Ook als ik vroeger had geweten dat Bettiol op kop zat, had ik niks meer geprobeerd in die laatste kilometers. Ik was bezig met de sprint. Er zaten nog een paar man van Quick.Step bij, en ik weet dat Asgreen snel is: ik dacht dat zij voor hem gingen rijden, maar blijkbaar niet.”

BELGA64 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • patrick isenborghs

  Vele vlamingen zijn toch geweldige wielerliefhebbers he , iedereen mag winnen zolang het maar gene hollander is die hun feestvreugde komt verstoren , echt zielig . Mathieu krijgt altijd de volle lading negatieve verwijten naar zijn hoofd geslingerd en word van onsportieve verdachtmakingen beschuldigd. Die jongen is nog nooit ergens op betrapt dus hoe jullie bek en geniet van de formidabele klasse die hij uitstraald want dit maken we dikwijls mee in een mensenleven .Geniet van de sport !

 • Freddy van Puymbrouck

  Mathieu rijd te veel op het kantje,dit is wellicht een gevolg van zijn loopbaan in het veldrijden.Hij heeft ook de ploeg niet om hem als het nodig is naar voor te brengen in het peloton.Moet het te veel zelf uitzoeken, voor de rest moet vdPoel van niemand schrik hebben.Het zal eerder andersom zijn want door zijn explosiviteit en sterke sprint is hij een geboren winnaar en hij gaat nog heel veel winnen!

 • stefan Schietaert

  Mathieu was super, ik ben grote fan maar die valpartij was toch te vermijden. Daar met 1 hand sturen is nu niet echt verstandig te noemen. Heel spijtig voor hem natuurlijk. Maar bon, er komen nog grote momenten en hij zal er dikwijls bijzijn...

 • edwig smeets

  de verliezers hebben voor alles altijd een uitleg.

 • Martine De Pelseneir

  Aan zijn uitleg zal het niet gelegen zijn.