Ronde van Lombardije vandaag live te bekijken op HLN.be: 10 weetjes over Italiaanse herfstklassieker

Ex-winnaars Philippe Gilbert (links), Fausto Coppi (rechts) en favoriet Primoz Roglic (midden).
Belga/AFP/Photo News Ex-winnaars Philippe Gilbert (links), Fausto Coppi (rechts) en favoriet Primoz Roglic (midden).
Vandaag staat met de Ronde van Lombardije het laatste wielermonument van het seizoen op het menu. Tien weetjes over ‘de Koers van de Vallende Bladeren’, live te bekijken op HLN.be en Q2.

Vorig jaar voor eerst in 38 jaar twee Belgen in top 5

Thibaut Pinot zegevierde vorig jaar in de Ronde van Lombardije, Dylan Teuns en Tim Wellens finishten respectievelijk als derde en vijfde. Voor het eerst in 38 jaar stonden er zo twee Belgen in de top vijf van ‘Il Lombardia’. In 1980 ging Fons De Wolf met de zege aan de haal, Ludo Peeters werd destijds derde.

 Dylan Teuns vorig jaar in de Ronde van Lombardije.
BELGA Dylan Teuns vorig jaar in de Ronde van Lombardije.

Favorieten

De Italiaanse herfstklassieker start voor het derde jaar op rij in Bergamo en finisht opnieuw in Como, een wedstrijd over 243 kilometer, met zes stevige beklimmingen onderweg, goed voor 4.000 hoogtemeters. Titelverdediger Thibaut Pinot en Julian Alaphilippe zijn er niet bij. Kleppers als Primoz Roglic, Egan Bernal, Alejandro Valverde, Jakob Fuglsang, David Gaudu, Daniel Martin, Adam Yates, Vincenzo Nibali, Michael Woods en Sergio Higuita tekenen wél present. Langs Belgische zijde is het vooral uitkijken naar Dylan Teuns, Philippe Gilbert, Tiesj Benoot en Tim Wellens.

Primoz Roglic.
Photo News Primoz Roglic.

Gilbert laatste Belgische winnaar

Voor de laatste Belgische zege moeten we terug naar 2010. In dat jaar volgde Philippe Gilbert zichzelf op in ‘de Koers van de Vallende Bladeren’. De Luikenaar rekende in de finale af met wijlen Michele Scarponi. Pablo Lastras maakte de top drie compleet. 

Photo News

Valverde op zoek naar eerste triomf

Alejandro Valverde heeft een erelijst om u tegen te zeggen. Maar: de Ronde van Lombardije ontbreekt op het palmares van de 39-jarige Spanjaard. ‘El Imbatido’, bijgestaan door Mikel Landa, Carlos Betancur, Carlos Verona, Jaime Castrillo, Ruben Fernandez en Jasha Sütterlin, gaat morgen op zoek naar zijn eerste triomf.

Photo News

Milaan-Milaan

De Ronde van Lombardije werd in 1905 voor het eerst georganiseerd. Toen had de wedstrijd wel een andere naam: Milaan-Milaan. De eerste winnaar van het Italiaanse wielermonument? Giovanni Gerbi. In 1907 werd de naam veranderd naar de huidige.

Beeld van 2002.
PHOTO NEWS Beeld van 2002.

Gilbert legendes Gimondi, De Vlaeminck en Moser achterna?

Parijs-Roubaix en de Ronde van Lombardije winnen in één seizoen? Niet simpel. Slechts drie renners wisten dat kunststukje te realiseren: Felice Gimondi (1966), Roger De Vlaeminck (1974) en Francesco Moser (1978). Komt Philippe Gilbert in dat rijtje terecht?

België tweede in landenklassement

België staat met Frankrijk op een gedeelde tweede plek in het landenklassement qua aantal overwinningen: 12 stuks. Enkel Italië scoort (heel wat) beter: 69 zeges. Zwitserland, met Oliver Zaugg als laatste winnaar in 2011, telt 5 triomfen.

Oliver Zaugg in 2011.
BELGA Oliver Zaugg in 2011.

Valverde oudste winnaar van monument?

Alejandro Valverde kan op z’n 39ste de oudste winnaar ooit worden van een wielermonument. Die eer is momenteel weggelegd voor Gilbert Duclos-Lassalle. De Fransman was in 1993 38 jaar en 229 dagen oud toen hij Parijs-Roubaix op z’n palmares zette.

Tom Boonen met Gilbert Duclos-Lassalle.
photo_news Tom Boonen met Gilbert Duclos-Lassalle.

9 Belgische winnaars

Negen Belgen staan op de erelijst van de Italiaanse herfstklassieker: Philippe Thys (1917), Rik Van Looy (1959), Emile Daems (1960), Herman Vanspringel (1968), Jean-Pierre Monseré (1969), Eddy Merckx (1971, 1972), Roger De Vlaeminck (1974, 1976), Fons De Wolf (1980) en Philippe Gilbert (2009, 2010).

Belga / AFP

Coppi recordhouder

Fausto Coppi is de recordhouder met maar liefst vijf overwinningen. ‘Il Campionissimo’ triomfeerde in 1946, 1947, 1948, 1949 en 1954. Alfredo Binda schreef ‘Il Lombardia’ vier keer op z'n naam. Henri Pélissier, Costante Girardengo, Gaetano Belloni, Gino Bartali, Sean Kelly en Damiano Cunego wonnen elk drie keer.

BELGA/AFP1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • eric maier

    Valverde is een van de grote kanshebbers. Afgelopen week enkele keren toch weer zeer dicht bij een zege (2e 2e 5e). Zijn seizoen is eigenlijk - ondanks niet zoveel winnen- weer zeer indrukwekkend. Misschien wel samen met Gilbert de topfavoriet. Daarachter Moscon en Roglic. Dan D.Teuns wel als outsider.en Masnada kijkt er ook al enkele manaden naar uit. Geen zege maar een mooie uitslag en de koers mee bepaldend is een mogelijkheid.