Ronde van Ierland keert in 2016 mogelijk terug op wielerkalender

Stijn Vandenbergh won in 2007 de Ronde van Ierland, die stond toen voor het eerst sinds 1992 weer op de kalender.
PHOTO_NEWS Stijn Vandenbergh won in 2007 de Ronde van Ierland, die stond toen voor het eerst sinds 1992 weer op de kalender.
In Ierland zijn ze na de geslaagde start van de Giro van dit jaar helemaal in de ban van de fiets. In die mate zelfs dat er plannen zijn om de Ronde van Ierland nieuw leven in te blazen. De rittenkoers zou in 2016 opnieuw op de wielerkalender komen en moet vier dagen duren. Dat zou betekenen dat er naast de An Post Rás opnieuw een tweede belangrijke rittenkoers wordt verreden op het groene eiland.

De laatste editie van de 'Tour of Ireland' werd in 2009 gewonnen door de Brit Russell Downing (ex-Team Sky). Het was toen de derde editie op rij nadat de organisatie tussen 1993 en 2006 niet van de grond kwam. Door financiële problemen liep het vanaf 2010 alweer mis. Organisator Darach McQuaid - broer van voormalig UCI-voorzitter Pat McQuaid - is momenteel met potentiële sponsors in gesprek over een mogelijke terugkeer van de ronde. "Het is nu een beetje afwachten, maar we hopen in het voorjaar van 2015 een hoofdsponsor te kunnen presenteren", debiteert McQuaid. De Ier mikt op een 2.1-status, om later door te groeien naar een 2.HC-koers.

Twee Belgische laureaten
De Ronde van Ierland stond van 1985 tot 1992 op de kalender onder de naam Nissan Classic. De Ier Sean Kelly won de ronde van zijn thuisland vier keer. De enige Belg op de erelijst is Stijn Vandenbergh. De luxeknecht van Etixx - Quick-Step schreef de Ronde van Ierland in 2007 op zijn naam. De 30-jarige renner uit Oudenaarde kwam toen nog uit voor Unibet.com. Onder de vlag van de Nissan Classic stond Eric Vanderaerden in 1989 op het hoogste trapje.

Sean Kelly hier na zijn zege in Milaan-Sanremo van 1986. Het Ierse wielericoon won de ronde van zijn thuisland vier keer.
Photonews Sean Kelly hier na zijn zege in Milaan-Sanremo van 1986. Het Ierse wielericoon won de ronde van zijn thuisland vier keer.