Roland Liboton staat terecht voor dopingbeschuldiging Erik De Vlaeminck

Liboton verscheen voor de rechtbank van Veurne voor laster tegenover wijlen Erik De Vlaeminck.
Photonews Liboton verscheen voor de rechtbank van Veurne voor laster tegenover wijlen Erik De Vlaeminck.
Vijfvoudig wereldkampioen veldrijden Roland Liboton (62) riskeert één maand cel met uitstel voor een uitspraak over wijlen Erik De Vlaeminck, zevenvoudig wereldkampioen. In 2017 had hij verklaard dat z’n concurrent zijn zeges in 1970 en ‘71 behaald had “met het spul in zijn kl*ten”, alluderend op dopinggebruik.

Het interview met Primo en Deze Week dateert van twee jaar na de dood van De Vlaeminck, die 70 werd. Omdat Erik zich dus niet meer zelf kon verweren, stapte zijn weduwe Marina Swyngedauw naar de rechter. “Pure laster”, zegt haar advocate. “Het is nooit bewezen dat hij doping gebruikt zou hebben bij die twee wereldtitels, er was nooit een positieve test.” De weduwe eist 5.000 euro schadevergoeding. Het Openbaar Ministerie trad haar bij en vorderde zelfs één maand cel en 800 euro boete, beide met uitstel.

De verdediging van Liboton ging voor de vrijspraak. “Het is geen geheim dat Erik De Vlaeminck aan het einde van zijn carrière in opspraak kwam voor misbruik van amfetamines. In 1974 heeft hij er zelfs voor in de gevangenis gezeten, nadat hij had ingebroken bij een apotheek en doktersvoorschriften had gestolen. Bovendien ontkent mevrouw Swyngedauw niet dat haar man ooit middelen gebruikt heeft. Bij de Libotons worden de dingen benoemd zoals ze zijn.”

“Het was niet mijn bedoeling om die uitspraak in alle kranten te laten zetten”, nam Roland Liboton zelf het woord. “Ik ben misschien te cru geweest, maar de journalist had ook wat overdreven in zijn verwoording.” De Raad voor de Journalistiek was eerder nochtans van oordeel dat de reporter niet in de fout gegaan was. Er werd eveneens een klacht ingediend tegen Karl Vannieuwkerke, omdat die aan het artikel gerefereerd had in ‘Extra Time Koers’, maar de VRT-sportjournalist werd buiten vervolging gesteld. Vonnis op 4 juli. 

José De Cauwer met Eric De Vlaeminck in 2003.
JIMMY BOLCINA/PHOTO NEWS José De Cauwer met Eric De Vlaeminck in 2003.28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eric maier

  ach komaan zeg... Het was geen geheid dat Eric De Vlaeminck op het einde van zijn carriere een serieus probleem had, hij was zelfs verslaafd geraakt aan amfetamine met de nodige problemen vandien. Dat was gekend. Dat men Liboton zijn uitspraak volledig uit de context trekt en nu zogezegd voor moet gaan opdraaien is belachelijk. Bovendien moet men ook rekenen dat een aantal producten vrij laat in de jaren 70 tot begin 80 op de lijst kwamen. We kenden toen amper een dopingwetgeving maw.

 • Lucie Breugelmans

  En toch heb ik veel respect voor liboton !

 • Marcus Camps

  Als zo'n zaken op café gezegd worden, ga je die ook vervolgen ? Nee dus. Als zulke zaken dan worden gepubliceerd door een derde, wie is dan degene die laster verkoopt? Waar zit het checken en dubbelchecken dat de pers zo hoog in het vaandel draagt ?

 • Verhaegen ivo

  En Liboton heeft nooit iets "gepakt"? Mag ik dan eens hard lachen? Als iedere renner pakte in die tijd ook de schijnheiligste die nu anderen beschuldigd . Trouwens wat je uitwreet na je sportcarriere doet niets terzake desmedt. E D Vlaming is nooit gepakt en beweringen en fantasmen zijn geen bewijs enkel roddels . Bewijzen of je klep houden

 • PHILIPPE LEEMANS

  misschien moet de pers eens in de spiegel kijken ..... destijds met Edwig Van Hooydonck wisten ze zogezegd niet waarom die stopte en gingen ze liever Museeuw & C° opvrijen