Roger De Vlaeminck won ooit ook zijn eerste klassieker als neoprof: “Ik weet niet wat het is met dat manneke, hij wordt precies nooit moe”

Roger De Vlaeminck enkele dagen geleden op het na-Tourcriterium in Aalst.
BELGA Roger De Vlaeminck enkele dagen geleden op het na-Tourcriterium in Aalst.
Neoprof en bij de eerste klassieker op het hoogste niveau meteen winnen. Ongezien? Bijna, want ooit deed alvast één renner hetzelfde. Roger De Vlaeminck over de Clásica San Sebastián van Remco Evenepoel. 

“Ja, ik heb naar de koers gekeken vanmiddag”, Roger De Vlaeminck (71) weet waarom de telefoon rinkelt. “Het is jáááren geleden dat ik nog zoiets gezien heb. Hoelang het precies geleden is en van wie? Ha, van mezelf zeker?” Klopt als een bus. De Vlaeminck won in 1969 als neoprof de Omloop Het Volk. In zijn eerste koers bij de grote jongens gaf hij in de sprint onder meer Patrick Sercu het nakijken. Het startpunt van een enorme carrière.

“Ik was toen wel al 22. Indertijd mochten we niet vroeger de overstap maken van de liefhebbers naar de profs. Jempi Monseré (die in 1969 bij deelname aan zijn tweede eendagswedstrijd de Ronde van Lombardije won, red.) en ik hebben zo een jaar of twee verloren. Anders had ik misschien ook op iets jongere leeftijd gewonnen”, weet De Vlaeminck. Hoe dan ook blijft het uitgangspunt hetzelfde. Evenepoel won net als De Vlaeminck bij zijn eerste deelname aan een klassieker op het hoogste niveau. 

“Ik had direct gezien dat hij zijn medevluchter (Skujins, red.) zou lossen bergop", analyseert De Vlaeminck. “Evenepoel was aan het zagen op die renner omdat die niet meer kon overpakken. Als Remco wou winnen, moest het ook wel op die manier gebeuren. Ik denk niet dat hij zo super snel is aan de meet.”

Het grootste gevaar kwam op de slotklim van achteren uit, maar niemand kon het gat dichten. “In de achtervolging waren het allemaal dode pieren”, weet De Vlaeminck. “Neem nu Valverde. Kom jongens, zijn ploeg zo laten rijden en zichzelf dan zo wegsteken. Je mag wel niet vergeten dat de helft van dat peloton de Tour heeft gereden. Maar dat doet niets af van de prestatie van Evenepoel natuurlijk.” 

“Dat ze allemaal moe waren na de Tour is logisch”, gaat De Vlaeminck onverstoord verder. “Niet per se fysiek, maar vooral mentaal kruipt dat in de kleren. Zo’n Bernal start nadat hij al die criteriums heeft gereden. Vent toch. Na zo’n week moet die jongen niet meedoen aan een klassieker, hé.” 

“Enfin, het was sterk wat Evenepoel deed. Op een bepaald moment is hij achterop en denk je: wat zit hij daar nu te doen. Iets later rijdt hij dan naar voor. Ik weet niet wat het is met dat ‘manneke’. Hij wordt precies nooit écht moe”, vindt De Vlaeminck. 

“Ik zei al jaren dat we met Van der Poel en Van Aert twee superatleten hadden. Dit jaar is dat eindelijk bewezen. Met Remco is er nu een derde bijgekomen. Hij en Van Aert zijn de twee toekomstige kampioenen die we in België hebben. Kampioenen, hé. Die andere jonge gasten die in de Tour op kop hebben gereden (De Vlaeminck doelt onder meer op De Plus, red.) zijn ook goed, maar Evenepoel en Van Aert zijn nog wat anders. Evenepoel gaat nog klassiekers winnen. Ik zie hem uitblinken in de twee: het eendagswerk én het rondewerk.”

Roger De Vlaeminck enkele dagen geleden op het na-Tourcriterium in Aalst.
BELGA Roger De Vlaeminck enkele dagen geleden op het na-Tourcriterium in Aalst.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.