Roger De Vlaeminck: “Remco Evenepoel moet gaan veldrijden”

Florian Van Eenoo Photo News
Roger De Vlaeminck heeft op z'n 72ste nog altijd een uitgesproken mening. Zo bleek uit een interview met Knack. “Als Remco Evenepoel vooruit wil, dan wordt hij het best veldrijder.”

Het gaat weer goed met Roger De Vlaeminck, die eind vorig jaar op intensieve zorgen lag. Dat vertelde hij in een gesprek met Knack. Het 72-jarige wielericoon kijkt uit naar de herstart van het wielerseizoen én is nog even scherp van tong. “Ik voorspelde drie jaar geleden dat Wout van Aert en Mathieu van der Poel de besten van de wereld zouden worden in de klassiekers, maar wie geloofde mij? Jammer genoeg geloofden Van der Poel en Van Aert het zelf ook niet.” 

“Als zij op hun 21ste naar de weg waren overgestapt, dan hadden ze nu elk drie klassiekers gewonnen. Zes klassiekers, weet je wel wat dat is? Maar ja, het was zogezegd te vroeg. Lionel Messi was zeventien toen hij bij Barcelona debuteerde. Het is nooit te vroeg als je goed bent. Nooit”, klonk het bij De Vlaeminck.

Elke wegrenner zou minstens een veldrit of vijf, zes moeten rijden.”

Roger De Vlaeminck

“Ik was 21 toen ik de Omloop Het Volk won. Ik zou op mijn 19de ook gewonnen hebben, alleen was je toen te jong om te starten bij de profs. Maar Van Aert en Van der Poel moeten tot hun 24 wachten voor ze sterk genoeg zijn om die wedstrijden zelfs maar te rijden? Als ze nu eens naar mij hadden gebeld: ‘Hoe pakte jij dat aan, Roger?’ Ik zou hen dat graag hebben uitgelegd. Maar ja, ze hebben dat niet nodig. Ze weten het allemaal beter. Dat ze dan zelf maar hun fouten maken.”

Jan De Meuleneir / Photo News

Volgens De Vlaeminck zijn Van der Poel en Van Aert sowieso de grootste talenten. “En omdat ze ook nog eens crossen, hebben ze een serieuze voorsprong op de rest. Elke wegrenner zou minstens een veldrit of vijf, zes moeten rijden: het liefst de zware, echte crossen, zoals Zonhoven of Overijse. Perfect om de longen open te zetten. Remco Evenepoel, die nu overal wordt opgehemeld, is een goeie, dat zie je zo. Als hij vooruit wil, dan wordt hij het best veldrijder.”

En op die manier wordt Evenepoel veel stuurvaardiger, stelt De Vlaeminck. “Ik ben in mijn hele carrière zo goed als nooit gevallen: geleerd in het veldrijden. De kampioenen van vroeger wisten dat allemaal. Eddy Merckx heeft ook nog gecrosst, net als Frans Verbeeck en Walter Godefroot. Een betere manier om de winter door te komen bestaat er niet.”

Wint Evenepoel de Giro? “Ik wacht af tot ik hem zie in een lastige rittenkoers. Iets als de Ronde van Zwitserland. In het tijdrijden klopt hij de besten, maar verteert hij de bergen? Evenepoel is zeker niet te jong om te winnen. Daar ligt het nooit aan, onthoud dat. Je moet goed zijn: zo simpel is het. Je moet Messi zijn, maar dan op een fiets.”

Florian Van Eenoo Photo News

Lees ook: Eén jaar na de Wonderdag van Wout en het beteuterde gezicht van Elia Viviani: “Ik dacht, ik claim hem gewoon”
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Evy Heyse

  Roger,je was top maar geniet van de koers als supporter en niet als ik weet alles betee

 • LUC VAN DER VEKEN

  @Luk Lambeir, Eddy Merckx heeft zelfs 2 crossen gewonnen! 1970 – 1 zege Eeklo 1971 – 1 zege Mazé

 • Wouter Van de Walle

  Remco gaat heel goed vooruit zonder dat te doen ook

 • Sven Boudt

  Men kan van Roger denken of zeggen wat men wil maar na Eddy Merckx is en blijft hij de beste Belgische wielrenner. Kijk zijn palmares maar na. Die mannen hun seizoen startte in februari en duurde tot oktober en dan doken ze het veld in. Akkoord het moderne wielrennen is meer en meer gebaseerd op specialisatie. Maar ik zie het er op Mathieu en Wout na niet veel doen de dag van vandaag

 • Sven Boudt

  Men kan van Roger zeggen wat men wil maar na Eddy Merckx is en blijft hij de beste Belgische wielrenner. Kijk zijn palmares maar na.